ELY-keskukset

Valkoposkihanhea koskevien poikkeusten käsittely on meneillään

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on työn alla valkoposkihanhihakemusten käsittely. Päätösten antaminen edellyttää pohjatietojen kokoamista ja käsittelyä.

“Tänä vuonna ei ole vielä annettu uusia valkoposkihanhia koskevia poikkeuslupapäätöksiä, sillä tarvittavien tietojen käsittely on kesken. Olemme koonneet päätöksentekoa varten tarvittavaa paikkatietoa, tietoja alueellisista ELY-keskuksista ja Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) sekä pyytäneet tarvittavia lisätietoja viljelijöiltä", ylitarkastaja Maria Westerman Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

”Lupaviranomainen antaa päätökset ajantasaiseen tietoon perustuen. Uusia päätöksiä varten on ollut hankittava täydentävää tietoa muun muassa viime vuoden ampumisten vaikutuksista. Lupahakemuksista ja toimivista karkotusmenetelmistä on pyydetty lausuntoa esim. LUKE:sta. Teimme myös viime syksyn lupakauden jälkeen viljelijöille kyselyn karkotusmenetelmien tehosta, ja tämän aineiston käsittely on LUKE:ssa vielä meneillään”, ylitarkastaja Westerman jatkaa.

Poikkeuksia on viime vuoden aikana jo myönnetty laajoille alueille

Valkoposkihanhien karkottaminen ampumalla ei ole metsästystä vaan ampumalla pyritään tehostamaan muita karkotustoimenpiteitä, jotta voidaan ehkäistä viljelyvahinkoja. Poikkeuksia valkoposkihanhien karkottamiseen viljelyvahinkojen estämiseksi on haettu valkoposkihanhien keskeisellä muuttoreitillä jo varsin laajalle alueelle. Esimerkiksi Keski-Karjalan alueella poikkeusluvat on viime vuoden aikana käsitelty jo 46 prosentille alueen peltoalasta. 

Viime syksynä annetut päätökset ovat kaksivuotisia, eli ne ovat voimassa myös tänä keväänä. Syksyllä myönnetyt luvat siis mahdollistavat valkoposkihanhien karkottamisen kevätmuuton aikana reilulla 350 tilalla. Jotta karkotustoimista aiheutuvaa kokonaishäiriötä valkoposkihanhiin ja muuhun lajistoon voidaan arvioida lain edellyttämällä tavalla, tulee hakemuksia käsitellä kokonaisuuksina ja karkotustoimissa, kuten ampumisessa, on otettava huomioon myös muu linnusto.  Kevätmuuton aikana valkoposkihanhia saa annetuilla poikkeusluvilla karkottaa sellaisilla menetelmillä, jotka eivät vaaranna karkotusalueiden pesimälinnuston pesintää eivätkä muun lajiston kevätmuuton aikaista levähdystä.  

Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on keskitetty kaikki rauhoitettuja lintuja koskevat poikkeuslupa-asiat

Varsinais-Suomen ELY-keskus käsittelee valtakunnallisesti kaikki rauhoitettuja lintuja koskevat poikkeuslupa-asiat. Viime syksynä valkoposkihanhien muuton aikana valkoposkihanhipoikkeukset priorisoitiin kiireellisinä, mistä aiheutui muita lajeja koskevien poikkeusten ruuhkautuminen.  

 “Valkoposkihanhien päämuutto ajoittuu toukokuulle. Varsinais-Suomen ELY-keskus käsittelee valkoposkihanhia koskevia poikkeuslupia muuttoon mennessä niin paljon kuin käytettävissä olevilla resursseilla on mahdollista. Lupaviranomaisena meidän on kuitenkin huolehdittava siitä, että lupahakemusten käsittely etenee myös muita lajeja koskevien poikkeusten osalta. ELY-keskus on käynnistänyt neuvottelut tehtävän hoitamisen lisävoimavaroista työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön kanssa ”, toteaa ylijohtaja Olli Madekivi Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.  

Valkoposkihanhia koskevien poikkeuslupahakemusten määrät ovat nousseet huomattavasti

Vuosina 2018 ja 2019 luvat valkoposkihanhien karkottamiseen käsiteltiin alle kymmenelle tilalle, kun vuonna 2020 lupaa valkoposkihanhien karkottamiseen haettiin yli 500 tilalle. Kaikkiaan rauhoitettuja lintuja koskevia poikkeuslupahakemuksia on Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa vireillä tällä hetkellä 108. Näistä 55 koskee valkoposkihanhia. Monissa tapauksissa yksittäisellä hakemuksella haetaan lupaa valkoposkihanhien karkottamiseen useamman tilan alueelle ja mukana on myös sellaisten tilojen hakemuksia, joiden osalta poikkeamisasia on kertaalleen ratkaistu viime syksynä.

Kaikkia vireillä olevia valkoposkihanhia koskevia hakemuksia ei todennäköisesti ehditä käsitellä ennen kevätmuuttokautta johtuen hakemusten määrästä. Lupaviranomainen pyrkii käsittelemään ensin ne vireillä olevat lupahakemukset, joiden hakijoilla ei ole vielä ollenkaan voimassa olevaa lupaa valkoposkihanhien karkottamiseen.  

Valkoposkihanhien aiheuttamien satovahinkojen estäminen ei ratkea pelkillä poikkeusluvilla vaan ratkaisu vaatii tuekseen myös ns. hanhipeltoja, karkotustoimien ja niiden organisoinnin kehittämistä sekä tutkimusta valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisestä.  

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pilotprojekt ger nya tjänster till arbetsgivare i omställningssituationer20.9.2021 09:40:00 EEST | Tiedote

Omställningsskyddet är samverkan i personalminskningssituationer och service som TE-byråerna bjuder på som har som mål att underlätta sysselsättning för personer som förlorar sina jobb. I omställningsskyddets regionala pilotprojekt utvecklas nya tjänster som förutser omställningssituationer för arbetsgivare. Genom att förutse omställningssituationer och med rätt stödåtgärder vill man undvika personalminskningssituationer och minimera följderna av dessa.

Piloteilla uusia palveluja työnantajien muutostilanteisiin20.9.2021 09:40:00 EEST | Tiedote

Muutosturva on vähentämistilanteiden yhteistoimintaa ja TE-toimistojen palvelua, jolla pyritään helpottamaan työnsä menettävien henkilöiden työllistymistä. Muutosturvan alueellisissa piloteissa kehitetään työnantajille muutostilanteita ennakoivia uusia palveluja. Muutostilanteiden ennakoinnilla ja oikeilla tukitoimilla pyritään välttämään henkilöstön vähennystilanteita ja minimoimaan niiden vaikutuksia.

Uusi jokihelmisimpukkaan keskittyvä LIFE-hanke alkaa: Satakunnassa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa ja elinympäristöjä (Varsinais-Suomi, Satakunta)16.9.2021 11:22:35 EEST | Tiedote

Euroopan komissio myönsi noin 9,5 miljoonaa euroa jokihelmisimpukan eli raakun ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, elinympäristöjen parantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Jyväskylän yliopiston koordinoima kuusivuotinen LIFE Revives -projekti alkoi syyskuun alussa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on n. 840 tuhatta euroa. Hankkeen kansallinen rahoitus Lounais-Suomessa koostuu suurelta osin Helmi-ohjelman rahoituksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kannattaa Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n ehdottamaa tutkimushanketta lannan peltolevityksen bakteerikuormituksesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)14.9.2021 15:56:44 EEST | Tiedote

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n 4.9.2021 tekemässä toimenpidehakemuksessa on pyydetty selvittämään Eurajoen elokuussa 2021 tapahtunutta bakteerikuormitusta sekä ehdotettu tutkimushanketta ja nitraattiasetuksen uudistamista. Eurajoen elokuun bakteerilöydösten syynä arveltiin aiemmin olevan peltojen keväiset lannanlevitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme