ELY-keskukset

Valkoposkihanhien muutto kiihtyy

Jaa
Viikon aikana Suomeen on saapunut runsaasti valkoposkihanhia. Suurin yhdessä paikassa havaittu hanhimäärä on 20 000 hanhea. Lähipäivinä muuton odotetaan jatkuvan aktiivisena.
Valkoposkihanhien suurin kerääntymä on tällä hetkellä Parikkalan Saarella. Kuvattu 6.5. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhien suurin kerääntymä on tällä hetkellä Parikkalan Saarella. Kuvattu 6.5. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Viikon aikana on saapunut odotetusti runsaasti valkoposkihanhia. Paikkakohtaiset päivittäiset muuttajamäärät ovat olleet edelleen varsin pieniä, enimmilläänkin alle 5000 hanhea. Metsä- ja tundrahanhia on muuttanut suurin piirtein saman verran.

Paikalliskerääntymät ovat suurentuneet etenkin Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Suurin määrä, 20 000 paikallista valkoposkihanhea, arvioitiin lauantaina 6.5. Parikkalan Saarella. Pohjois-Karjalassa suurimmat parvet ovat olleet lähes 10 000 hanhea Liperissä, Rääkkylässä ja Värtsilässä. 6.5. Uudellamaalla Nurmijärvellä arvioitiin olevan 10 000 paikallista valkoposkihanhea.

Viron suurimmat ilmoitetut kerääntymät ovat olleet 6000 valkoposkihanhea 3.5. Pärnun alueella. Ruotsissa suurin kerääntymä on ollut 5.5. Ruotsin lounaisrannikolla, yhteensä 12 400 hanhea. Venäjän suurin kertymä on ollut 12 000 hanhea Karjalan Aunuksessa 29.4.

Suomalais- ja hollantilaistutkimusten yhdistetyn aineiston noin viidestäkymmenestä GPS-lähetinhanhesta Suomessa havaittiin 9.5. jo yhdeksän hanhea. Niistä kaksi hanhea sijaitsee Orimattilassa ja loput Polvijärvellä, Liperissä, Leppävirralla, Kerimäellä, Valkealassa, Haminassa sekä Somerolla.

Muualla havaituista hanhista yksi on Venäjällä Aunuksessa, seitsemän Virossa ja yksi Ruotsissa. Alle 20 hanhista on havaittu Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa. Paikannuksia on vähemmän kuin viikko sitten. Lähettimiä on saattanut hiljentyä tai osa hanhista on jo voinut muuttaa Venäjälle mobiiliverkon ulkopuolelle.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen ennustaa reipasta muuttoa:
"Seuraavan viikon aikana säätilanne on pysyvästi hyvin suosiollinen valkoposkihanhien päämuuton alkamiselle Suomessa. Baltiassa ja Itämerellä vallitsee poutainen, kaakon ja lounaan välinen lämmin myötätuuli, joka vauhdittaa hanhien tuloa ja vielä erityisesti ohjaa niitä Virosta Suomen puolelle. Muuttoa haittaavia sateita tai vastatuulia ei ole viikon sääennusteissa lainkaan."

Tätä kirjoitettaessa valkoposkihanhilla on menossa jonkinlainen muuttoryntäys. Etelänpuoleisessa tuulessa lähes kaikki nyt muuttavat hanhet tulevat Suomen ilmatilaan ja suurin osa todennäköisesti myös laskeutuu Suomeen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin pesimäalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214


Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhien suurin kerääntymä on tällä hetkellä Parikkalan Saarella. Kuvattu 6.5. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhien suurin kerääntymä on tällä hetkellä Parikkalan Saarella. Kuvattu 6.5. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa
Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien sijoittumiset 9.5.2023. Teknisten ongelmien vuoksi Lajitietokeskuksen sivulle ei saada päivitettyä GPS-lähetinhanhien liikkeitä. Kuva © Google Maps, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien sijoittumiset 9.5.2023. Teknisten ongelmien vuoksi Lajitietokeskuksen sivulle ei saada päivitettyä GPS-lähetinhanhien liikkeitä. Kuva © Google Maps, Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote

Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.

Jalankulku- ja pyörätien suunnittelu maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmella on käynnistynyt (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 09:56:36 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on aloittanut tiesuunnitelman laatimisen maantielle 8890 (Vanhatie) Hyrynsalmelle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hyrynsalmen kunnan kanssa. Tiesuunnitelmaan sisältyy jalankulku- ja pyörätien suunnittelu välille maantie 891 (Hyryntie) - Teollisuustien liittymä noin 1,1 kilometrin matkalle. Suunnitelman tavoitteena on parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Tiesuunnitelman laatiminen on aloitettu keväällä 2023. Tavoitteena on, että tiesuunnitelma valmistuu marraskuussa 2023. Syksyllä 2023 järjestetään Hyrynsalmella avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme