ELY-keskukset

Valkoposkihanhien päämuutto ohi

Jaa

Suomen yli ja ohi muutti arviolta yli puoli miljoonaa valkoposkihanhea.

Valkoposkihanhia muuttomatkalla. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Valkoposkihanhien päämuutto tapahtui tänä keväänä usean päivän aikana, ennusteen mukaisesti 18.–21.5. Muuttopäivinä Itämerellä oli laajoilla alueilla sumua, minkä vuoksi hanhia pysähtyi suurina määrinä merelle odottamaan sään paranemista.

Eniten hanhia havaittiin seuraavissa paikoissa: 18.5. Helsingin Lauttasaaressa 114 000, 20.5. Rautjärven Simpeleellä 113 000 ja 21.5. Porvoon Pellingissä 87 000 valkoposkihanhea sekä määrittämätöntä hanhea. Pääreitti kulki pääkaupunkiseudulta Pohjois-Karjalaan, mutta esim. torstaina 20.5. hanhia meni paljon Venäjän ilmatilassa ja perjantaina 21.5. koilliseen kulkevan muuttoputken leveys ylettyi aina Varkauden korkeudelta kaakkoisrajalle. Päämuuton aikana voidaan arvioida muuttaneen Suomen yli ja ohi yli puoli miljoonaa valkoposkihanhea.

Vielä sunnuntaina 23.5. ja tiistaina 25.5. muutti joitakin tuhansia hanhia. Paikallisia hanhia on edelleen muutamia tuhansia paikoin Itä-Suomessa Parikkalan ja Keski-Karjalan lisäksi Pihtiputaalla, Laukaassa, Kuopiossa sekä Liperissä ja Joensuussa. Nämä jatkavat matkaa sään sen salliessa. Sääennusteet eivät tosin lupaa loppuviikolle kovin hyviä muuttosäitä.

GPS-seurannan valkoposkihanhet todistavat myös pääjoukon menneen, sillä tiistaina 25.5. hollantilaisten arktisten pesimäalueiden lähetinhanhista enää yksi oli Parikkalassa eikä yhtään talvehtimisalueilla. Itämeren piiriin jäävistä pesivistä valkoposkihanhista kolme oli Helsingin seudulla ja yksi Ruotsissa. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen lähetinhanhista oli 25.5. enää kaksi Pohjois-Karjalassa, loput viidestäkymmenestä jo arktisilla alueilla.

Viikoittaiset tiedotteen loppuvat tämän kevään osalta tähän.

Hanhitilanneraportti on koottu BirdLifen, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä, ja se julkaistaan verkossa osoitteessa https://www.birdlife.fi/hanhitilanne/

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia muuttomatkalla. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne vaihteleva Saaristomerellä ja Selkämerellä, sisävesissä viime viikkojen kaltainen (Varsinais-Suomi, Satakunta)11.8.2022 11:44:26 EEST | Tiedote

Viime viikonlopun kovien tuulten myötä sinilevät sekoittuivat vesiin ja alkuviikon lämpimän sään seurauksena runsastuivat paikoitellen koko merialueella. Avomerellä sinilevät runsastuivat etenkin Saaristomeren eteläosassa. Sisävesissä sinilevää on tavattu paikoitellen runsaastikin, mutta tilanne on pysynyt pitkälti viime viikkojen kaltaisena.

Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)11.8.2022 11:07:21 EEST | Tiedote

Vuoden 2022 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joista kaksi hanketta rahoitettiin. Tukea haettiin yhteensä yli 600 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä noin 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme