ELY-keskukset

Valkoposkihanhien päämuuttoa odotellaan edelleen

Jaa

Sumuinen ja sateinen sää on hidastanut valkoposkihanhien muuttoa.

Valkoposkihanhia taivaalla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia taivaalla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Valkoposkihanhien kevätmuutto etenee keskimääräisen aikataulun mukaisesti. Etelä-Ruotsissa on ollut voimakasta muuttoa lauantaina, mutta muutto keskeytyi sumuun ja sateeseen. Suomessa jonkinlaista muuttoa on havaittu päivittäin, mutta vasta sunnuntaina laskettiin isompia määriä pääkaupunkiseudulta rajan pintaan Pohjois-Karjalaan. Eniten havaittiin Siuntiossa 45 000 ja Punkaharjulla 50 000 muuttavaa lintua. Ruotsissa oli jälleen maanantaina kovaa muuttoa, mutta nämä linnut ilmeisesti törmäsivät jälleen sade- ja sumurintamaan ja pysähtyivät. Muutto jatkunee sumun hellittäessä.

Hollantilaisten lähetinhanhien paikannukset vahvistavat muuton alkaneen kunnolla. Maanantaina hanhista kolme oli jo Venäjällä, yhdeksän Suomessa, kolme Virossa, viisi Ruotsissa ja loput parikymmentä vielä talvialueiden lähellä Tanskan – Hollannin alueella. Satelliittihanhien ja muuttajamäärien perusteella voidaankin arvioida maanantai-iltaan mennessä Suomen ohittaneen tai Suomessa oleilevan kolmasosan arktisesta valkoposkihanhikannasta.

Suomessa oleilevista hollantilaisista lähetinhanhista kolme on Pohjois-Karjalassa, viisi Itä-Uudenmaan – Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueella ja yksi Pohjanlahden rannikolla. Paikallisia on arvioitu suurin piirtein samanlaisia määriä kuin edellisviikolla, eniten Kouvolan, Kiteen, Tohmajärven ja Joensuun alueilla, joissa touhusi noin 20 000 paikallista valkoposkihanhea.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen valkoposkihanhitutkimuksessa viime viikolla Kiteellä ja Tohmajärvellä asennettiin viidellekymmenelle valkoposkihanhelle satelliittilähettimet. ”Kolmasosa jatkoi viime viikon aikana muuttoa Venäjälle. Sunnuntain illan ja tiistaiaamun aikana lähti yli kolmasosa, joten vain kymmenkunta lähetinhanhea oleilee enää Pohjois-Karjalassa”, kertoi Turun yliopiston biologian laitoksen ekologian professori Toni Laaksonen. Lähetinhankkeen rahoittaa ympäristöministeriö.

Muutto on siis saavuttamassa huippuvaiheen. Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen kertoo sääennusteista:

”Kaakosta tulevat matalapaineet ovat usein vaikeita ennustaa numeerisilla malleilla. Sen seurauksena sää- ja hanhiennusteet ovat kovin epävarmoja.

Lähipäivinä muuttosää Tanskasta Itämerelle on melko hyvä, mutta keskiviikkona ja torstaina Suomessa ja Baltiassa muuttoa haittaavat sade- ja ukkoskuuroalueet sekä navakka luoteenpuoleinen tuuli merellä, joka hellittää torstain aikana.

Tämän hetken sääennusteissa hyvä sää päämuutolle vallitsee torstai-illasta lauantaihin. Tuuli on silloin sen verran läntinen, että osa muutosta voi kulkea Venäjän puolelta. Sunnuntaista alkaen sääennusteiden epävarmuus on niin suuri, ettei päivittäistä muuttosäätä voi ennustaa. On kuitenkin todennäköistä, että sunnuntaihin mennessä pääjoukko on Suomessa tai mennyt jo osaksi sen ohi.”

Hanhitilanneraportti on koottu BirdLifen, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä, ja se julkaistaan verkossa osoitteessa https://www.birdlife.fi/hanhitilanne/

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia taivaalla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Valkoposkihanhia taivaalla. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa
Satelliittilähettimillä varustettujen valkoposkihanhien sijainti 17.5.2021. Kuva: Nelleke Buitendijk / Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW), Ornitela sekä Google.
Satelliittilähettimillä varustettujen valkoposkihanhien sijainti 17.5.2021. Kuva: Nelleke Buitendijk / Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW), Ornitela sekä Google.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Begränsningarna av passagerarantalet på förbindelsefartygen slopas från och med 21.6.202118.6.2021 08:56:05 EEST | Tiedote

Som en följd av den förbättrade situationen med smittsamma sjukdomar slopas begränsningarna av antalet passagerare i förbindelsefartygstrafiken för alla ruttområden från och med den 21 juni 2021. Trots att begränsningarna i antalet passagerare slopats förutsätter NTM-centralen i Egentliga Finland både att man använder ansiktsmask och att man följer rekommendationerna om säkerhetsavstånd när man reser med förbindelsebåt. För att trygga förbindelsefartygstrafikens kontinuitet rekommenderas att man trots att begränsningarna slopats undviker onödiga resor med förbindelsefartyg.

NTM-centralen delade ut 2,16 miljoner euro till Finlands kustområden av medel som influtit i form av fiskevårdsavgifter (Kustfinland)16.6.2021 11:57:21 EEST | Tiedote

I egenskap av fiskerimyndighet för Finlands kustområden har NTM-centralen i Egentliga Finland delat ut sammanlagt ca 2,16 miljoner euro till främjande av fiskerihushållningen i Mellersta Österbot-ten, Österbotten, Södra Österbotten, Satakunta, Egentliga Finland, Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen. Medlen kommer från de fiskevårdsavgifter som fiskare har betalat till staten.

ELY-keskus jakoi Rannikko-Suomeen 2,16 miljoonaa euroa kalastonhoitomaksuista kertyneitä varoja (Rannikko-Suomi)16.6.2021 11:49:09 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on jakanut Rannikko-Suomen kalatalousviranomaisena Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uudella-maalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhteensä noin 2,16 miljoonaa euroa kalatalouden edistämiseen. Varat ovat kertyneet kalastajien maksamista valtion kalastonhoitomaksuista.

Yhteysalusten matkustajamäärien rajoitukset poistuvat 21.6.2021 alkaen16.6.2021 10:08:59 EEST | Tiedote

Parantuneen tartuntatautitilanteen johdosta yhteysalusliikenteen matkustajamäärien rajoitukset poistuvat käytöstä kaikilta reittialueilta 21.6.2021 alkaen. Varsinais-Suomen ELY-keskus edellyttää paikkarajoitusten purusta riippumatta sekä kasvomaskin käyttöä että turvavälisuositusten noudattamista yhteysaluksella matkustettaessa. Yhteysalusliikenteen jatkuvuuden turvaamiseksi on rajoituksien poistumisesta huolimatta suositeltavaa välttää ei välttämättömiä matkoja yhteysaluksilla.

Kasvatusta ja valistusta luonnon monimuotoisuuden tueksi – ELY-keskuksen tämänvuotiset avustukset ympäristökasvatukseen jaettu14.6.2021 09:10:43 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskuksen valtakunnalliset hankeavustukset ympäristökasvatukseen ja -valistukseen suunnataan tänä vuonna erityisesti luonnon monimuotoisuuteen liittyville hankkeille. Lisäksi painotetaan oppimista ja osallistumista nk. formaalin koulutuksen ulkopuolella, kuten nuorisotyön tai järjestöjen tarjoaman toiminnan piirissä. Avustusta myönnetään 11 hankkeelle yhteensä 330 050 euroa.

Utbildning och information om biologisk mångfald – NTM-centralernas bidrag för miljöfostran har delats ut för detta år14.6.2021 09:10:43 EEST | Tiedote

Nationella projektbidrag för miljöfostran och miljöupplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland riktar sig i år särskilt till projekt som anknyter sig till den biologiska mångfalden. Tonvikt kommer också att läggas på lärande och deltagande utanför den så kallade formella utbildningen, såsom ungdomsarbete eller verksamhet som tillhandahålls av organisationer. Totalt 330 050 euro kommer att delas ut till 11 projekt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme