ELY-keskukset

Valkoposkihanhimuutossa hiljainen viikko

Jaa
Kuluneella viikolla eivät valkoposkihanhet juuri muuttaneet epäedullisten sääolojen vuoksi. Tulevan viikon säät eivät myöskään suosi muuttoa. Noin kolmannes valkoposkihanhista on yhä arktisilla pesimäalueilla.
Valkoposkihanhia Joensuun Pyhäselässä 7.10.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Pyhäselässä 7.10.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kuluneella viikolla valkoposkihanhia ei juuri saapunut Suomeen arktisilta alueilta. Kovat vastatuulet ja sateet eivät innostaneet hanhia muutolle. Sen sijaan tapahtui sisäistä siirtymistä ja osa hanhista poistui Suomen rajojen ulkopuolelle. Vielä yksi iso muuttoaalto on odotettavissa.

Viikon suurimmat paikkakohtaiset muuttajamäärät ovat vaatimattomia kahteen edelliseen viikkoon verrattuna. Uudellamaalla havaittiin 9.10. aamuvarhaisella tuhansia muuttavia hanhia, joista suurin osa oli valkoposkihanhia. Eniten havaittiin Keravan Keinukalliolla ja Helsingin Vuosaaressa, kummassakin vajaat 12 000 lounaaseen muuttavaa hanhea.

Yli 10 000 hanhen kerääntymiä havaittiin Pohjois-Karjalasta Uudellemaalle. Eniten arvioitiin 4.10. Lapinjärven Pukarossa, 50 000 hanhea.

Suomalaisten ja hollantilaisten GPS-lähetinhanhista noin kolmasosa on Suomen jo jättänyt, kolmasosa on Suomessa ja loppujen arvellaan olevan vielä GPS-verkon ulkopuolella.

Kolme GPS-lähetinhanhea on jo Saksassa, kahdeksan Tanskassa, seitsemän Ruotsissa ja neljä Virossa. Yhteensä siis 22 hanhea on ohittanut Suomen. Suomessa on tällä hetkellä 17 lähetinhanhea: Länsi-Uusimaalla yksi, Itä-Uusimaalla kolme, Päijät-Hämeessä kaksi, Kymenlaaksossa viisi, Etelä-Savossa kaksi ja Pohjois-Karjalassa neljä. Lisäksi kaksi on oleillut kesän Euroopassa. Vielä toimivien GPS-lähetinhanhien lukumääräksi on arvioitu noin 65, mutta näitä voi olla vähemmänkin. Eli reilut 20 lähetinhanhea lienee vielä GPS-verkon ulkopuolella.

Joka tapauksessa iso määrä hanhia olisi vielä tulossa. Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantanen ennustaa, miltä tulevan viikon muuttosäät näyttävät:

”Suursäätilassa ei tapahdu ennustejaksolla isoja muutoksia. Lämmin läntinen ilmavirtaus hallitsee vielä ainakin tämän viikon, mikä tarkoittaa viivästyksiä hanhimuutossa ja muussakin syysarktikassa. Keskiviikkona ja torstaina voisi hanhia mennä pieniä määriä vastatuuleen, kun sää on muuten hyvä.

Tiistai: Etelästä virtaa lämmintä ja kosteaa ilmaa, ja länteen leviää aamulla rintamasateita. Idässä pilvisyys voi kuitenkin repeillä, vaikka illalla sateet saapuvat itäänkin. Etelä/lounaistuuli on navakkaa, eli muuttosää ei siitä johtuen ole kovin hyvä.

Keskiviikko: Lännestä ja luoteesta virtaa hetkellisesti kuivempaa ja viileämpää ilmaa. Pilvisyys on vähäistä. Hanhille länsivirtaus on huonohko.

Torstai: Aamu on vielä aurinkoinen, mutta illalla lounaasta alkaa virtaamaan jälleen kosteaa ja lauhaa ilmaa. Sateet saapuvat näillä näkymin vasta illalla länteen. Ehkä hanhia voisi mennä, vaikka tuuli on vastainen.

Perjantai: Sateet saapuvat Länsi-Suomeen, mutta vielä on epävarmaa miten voimakkaita sateet ovat, ja miten pitkälle itään ne yltävät. Tuuli vaihtuu joka tapauksessa jälleen etelän ja lounaan välille. Sateiden ja tuulen suunnan vuoksi muuttosää on huonompi kuin keskiviikkona ja torstaina.

Jatko: Lauantaina näyttäisi saapuvan seuraava rintama Länsi-Suomeen, eli sama säätyyppi jatkuu vielä viikonloppunakin.”

Syksyn kuluessa valkoposkihanhien muuttopaine kasvaa ja muuttoja voi ajoittua huonompaankin säähän. Muuton voi laukaista tuulen tyyntyminen lähtöalueilla. Ei ole tietoa, kuinka kaukaa tämä viimeinen muuttoaalto lähtee, mahdollisesti jopa Novaja Zemljalta saakka. Viime vuonna viimeiset isot valkoposkihanhimuutot arktisilta alueilta havaittiin Suomessa 14. ja 18.10.2021.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Viimevuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214


Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia Joensuun Pyhäselässä 7.10.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Joensuun Pyhäselässä 7.10.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye