Aluehallintovirasto

Valmiustoimikunta toivoo jaksamista pitkittyvässä kriisissä (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Viranomaiset kokosivat vuoden toiseen valmiustoimikunnan kokouksessa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne on edelleen vakava, virusvariantin nopean leviämisen uhka on suuri ja rajaliikennettä on siksi rajoitettu. Halukkuus koronarokotteen ottamisen on kasvanut ja testeissä käyminen on lisääntynyt. Maskin käyttöä, hyvää käsihygieniaa ja yli kahden metrin turvavälejä muita oheistuksia tulee noudattaa rokotuksen saatuaankin. Aluehallintoviraston voimassa oleva kokoontumisrajoituspäätös on voimassa 8.2.2021 asti.

Koronatesteihin tulee hakeutua vähäistenkin oireiden perusteella. Rokotteita on saatu Suomeen ja alueelle odotettua vähemmän. Terveysviranomaiset muistuttavat, että rokote ei poista tarvetta jatkaa virusturvallisuustoimia. Kansalaisten kriisinkestävyys on koetuksella ja valmiustoimikunta toivoo jaksamista pitkittyvässä kriisissä.

”Meidän jokaisen pitää vielä jaksaa vähän aikaa elää rajoitusten kanssa, koska kovin merkittävää helpotusta ei liene lähiaikoina tulossa. Viruksen brittivariantin luoma uhka on todellinen ja tautitilanteen pitämiseksi aisoissa rajoitustoimet ovat jatkossakin välttämättömiä”, totesi ylijohtaja Marko Pukkinen valmiustoimikunnalle.

Riittävän tehokkaat ja oikea-aikaiset toimet on koettu tarpeellisiksi ja perustelluiksi myös kansantalouden ja elinkeinojen näkökulmasta. Pitkittynyt epidemia koettelee yrityksiä ja vaikuttaa kielteisesti työllisyyteen, erityisesti nuorten vastavalmistuneiden työnsantiin. Nuorten harjoittelupaikat olisi turvattava.

Tietoisku ulkopolitiikasta valmiustoimikunnalle

Asiantuntijaesitelmän globaalista turvallisuusohjelmasta valmiustoimikunnalle esitti Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. Aiheena oli ”Valta vaihtui Yhdysvalloissa – transatlanttisen suhteen näkymiä”.

Alustuksessaan Vanhanen kävi läpi Joe Bidenin presidenttiyteen kohdistuvia odotuksia ja arvioita transatlanttisten suhteiden näkökulmasta. Euroopan ja Yhdysvaltain suhteissa odotetaan parannuksia, mutta pinnan alla kytee samoja haasteita kuin ennen. Myöskään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa ei ole nähtävissä liennytystä. Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa jatkuvuus puhuu puolestaan, vaikka pitkällä aikavälillä Yhdysvaltain huomio kohdistuukin yhä vahvemmin Euroopasta Aasiaan.

Kriittisen työvoiman maahantulo turvataan

Kriittisen työvoiman osalta on maahantulorajoituksissa tärkeää turvata selkeät ja toimivat käytännöt maahanpääsylle. Työnantajan tai toimeksiantajan on perusteltava työntekijän maahantulon välttämättömyys. Kriittiset työtehtävät ovat sellaisia, jotka eivät siedä viivästystä ja joiden suorittamatta jäämisellä olisi merkittävä vaikutus huoltovarmuuteen tai yhteiskunnan toimivuuteen.

Suomeen pyrkivän työntekijän tulee esittää muiden rajanylitykseen vaadittavien asiakirjojen lisäksi perustelulomake Suomen rajalla rajatarkastusviranomaiselle. Rajaviranomaisen toimivaltaan kuuluu päätös siitä, täyttääkö henkilö kriteerit välttämättömästä liikenteestä ja sallitaanko maahantulo.

Virusvariantit huolestuttavat

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toteaa, että viranomaiset ovat säilyttäneet suorituskykynsä hyvänä pitkään jatkuneesta häiriötilanteesta huolimatta. Etätyö on laajasti käytössä ja ohjeistuksia noudatetaan viranomaistyössä. Ajankohtainen haaste on virusvarianttien vaikutus epidemian kulkuun.

 

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582 etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski , p. 0 295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit

Aluehallintoviraston voimassa oleva kokoontumisrajoituspäätös on voimassa 8.2.2021 asti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, (minedu.fi-verkkosivuilla)

Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja toimintaa aluehallintovirastojen antamat määräykset koskevat?

Kaikki avi.fi-sivuston kysymykset koronasta ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Vaasan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi
Alkoholi ja anniskelu
Opetus ja kulttuuri
Rakentaminen ja asuminen
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Yhtiö- ja yhdistysasiat
Työsuojelu 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Korjaus aikaisempaan päätökseen – Essoten kuntien alueella turvavälit täytyy taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa2.3.2021 17:04:50 EETTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, joka velvoittaa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (Essote) alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätöksen liitteenä olleesta kuntalistasta puuttui Joroisten kunta, minkä takia Itä-Suomen aluehallintovirasto on korjannut päätöstä.

////Lisätty uusi linkki//// KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 16:45:31 EETTiedote

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 13:17:38 EETKutsu

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan – ohjeita terveysturvallisuudesta on kaikkien syytä noudattaa2.3.2021 13:15:00 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme