Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valmiustoimikunta: varautumista voidaan lisätä, jos maailmantilanne niin vaatii

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui syksyn neljänteen kokoukseensa. Viranomaiset jatkavat turvallisuustilanteen seurantaa ja varautumista tehostetusti.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti alueellisen toimintaympäristön epävakautta, joka johtuu eurooppalaisista ja globaaleista muutoksista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen totesi, että aluehallintovirasto pyrkii omassa toiminnassaan ja lakisääteisiä tehtäviä toteuttaessaan lisäämään varautumistoimia, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

”Esimerkiksi, jos tilanne kääntyy huonompaan suuntaan, valmiustoimikunnan kokoontumistahtia voidaan tihentää. Olemme ajan hermolla ja pyrimme toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla kaikin tavoin.”

Lännen huoltoyhteydet ovat aiempaa tärkeämpiä

Valmiustoimikunta otti esiin läntisen Suomen logistiikkayhteydet Venäjän hyökkäyssodan eskaloitumisen varalta. Pohdintaa herättää ajatus sodan laajentumisesta niin, että Suomen huoltoyhteys vaarantuisi.

”Suomi on todellakin käytännössä saari, jonne kuljetetaan todella paljon materiaalia laivoilla. Suomen huoltovarmuus on epävakaalla pohjalla, jos kriisi eskaloituu vielä laajemmaksi”, ylijohtaja Pukkinen sanoi.

Liikenne ja logistiikka liittyvät olennaisesti varautumiseen ja huoltovarmuuteen. Pohjanlahden satamat ja yhteydet sinne tulevat entistä suurempaan arvoon. Läntisen Suomen maakunnissa on jo aiemmin otettu kantaa, että lännen yhteyksiä on tehostettava keskittymällä liikenteen huoltokäytävien parantamiseen.

NÄLKÄ23-harjoitus ja turvallisuusfoorumi lisäävät varautumista

Ensi vuoden NÄLKÄ23-harjoitus lisää alueellista varautumista. Harjoituksessa tarkastellaan maataloutta poikkeusoloissa eli maanviljelijöitä, jotka siirtyvät muualta Suomesta kolmen Pohjanmaan maakunnan alueelle.

NÄLKÄ23-harjoitus on luontaista jatkoa tämän syksyn LSS22-harjoitukselle, jossa keskityttiin väestönsiirtoihin muualta Suomesta Länsi- ja Keski-Suomeen. Meneillään on myös projekti, jossa tehdään alueellisen ja paikallisen varautumisen opas maatiloille. Projekti liittyy osittain NÄLKÄ23-harjoitukseen.

Etelä-Pohjanmaan maakuntaan on perustettu turvallisuusfoorumi, joka on kokoontunut loppusyksyllä jakamaan yhteistä tilannekuvaa.

Sekä valmiustoimikunta että alueellinen ELVAR-toimikunta toivovat panostuksia kybervarautumiseen.

”Kyberturvallisuusasioihin kaivattaisiin alueella tukea. Jos on hoitohenkilöstöstä pulaa, myös kyberturvallisuuden osaajia on rajallinen määrä. On ymmärrettävää, että etenkin pienissä kunnissa kohdataan haasteita kyberturvallisuuskysymysten parissa”, ylijohtaja Pukkinen sanoi.

Koronatartunnat vaikuttavat henkilöstötilanteeseen

Huoltovarmuuden tilannekuvassa eri toimialoista eniten huolta aiheuttavat lämpöhuolto, terveydenhuolto ja media. Vesihuollon tilannekuva on näitä hieman parempi.

Koronatautitilanne on syksyn mittaan mennyt aiempaa huonompaan suuntaan. Terveydenhuollossa ja muillakin työpaikoilla koronatartunnat ovat vaikuttaneet henkilöstöpulaan.

Alueen yrityksissä on hyvä pohjavire keskimäärin. Mahdollinen taantuma nähdään verrattain lyhytaikaisena.

Ylijohtaja Marko Pukkisen katsauksessa Venäjän hyökkäyssota on heijastusvaikutuksineen merkittävin vakauden vaarantaja. Muita ovat esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden kehitys, energiapula ja Suomen huoltovarmuus.

”Tilannetta seurataan ja reagoidaan kehitystarpeisiin”, Pukkinen sanoi.

Yhteistyö turvallisuusviranomaisten välillä toimii hyvin. Viranomaiset jatkavat turvallisuustilanteen seurantaa ja varautumista tehostetusti. Myös valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa tätä varautumista.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme