Rosebud Oy

Valokuvaaja ja antropologit tarkastelevat Välimeren alueen yhteyksiä ja katkoksia

Jaa

Valokuvaaja Lena Malmin "Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean" on valokuvateos, joka vie lukijan visuaaliselle ja etnografiselle matkalle ympäri Välimeren aluetta. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Kirjan julkaisutilaisuus järjestetään Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) perjantaina 27. toukokuuta kello 17 alkaen.

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, vuorille rakennettuja luostareita Kreikassa ja muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa? Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?


Lena Malm
 on aiemmassa työssään kuvannut Euroopan rajaseutuja. Crosslocations-valokuvateoksen töissä hän kuvaa erilaisten vaikutuksen piirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri itsessään ei ole kuvien kohde: katse ei suuntaudu merelle, vaan niille maille, joita se yhdistää. Malmin työ Crosslocations-tutkimushankkeen ja kirjan parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämistä monipaikkaisen etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. 

“Rather than look at each place on its own terms, we wanted to understand how its connections with, and separations from, other places, affect the place. For instance, everyone sometimes feels that they live in a different world from other people around them, even though they share the same place.”
– Crosslocations-tutkimushankkeen johtaja, professori Sarah Green

Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana näiden kenttätyöjaksoilla ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen vuosien aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.

Teksti perustuu pääosin valokuvaajan ja tutkijoiden välisiin keskusteluihin, joiden pohjalta kirjan on toimittanut Ninnu Koskenalho

Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ennen kuin aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on myös valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja. EastBordNetin tuloksena julkaistiin kirja Borderwork, joka johti oman Jasilti-kustantamon perustamiseen.

Crosslocations: Mapping the Mediterranean oli EU-rahoitettu (ERC Advanced Grant)  viisivuotinen tutkimushanke, jonka johtajana toimi antropologi, professori Sarah Green. Helsingin yliopistolla toteutettava hanke päättyy vuoden 2022 aikana.

Tutkijat (tavattavissa juliistustilaisuudessa):
Carl Rommel (Egypti), Patricia Scalco (Istanbul), Phaedra Douzina-Bakalaki (Kreikka), Laia Soto Bermant (Melilla), Samuli Lähteenaho (Libanon), Sarah Green (Israel ja Palestiina).

PDF-versio kirjasta ladattavissa Helsingin Yliopiston sivuilta: Crosslocations PDF

Lisätietoja: 
Lena Malm: mejl@lenamalm.fi

Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean
ISBN: 9789527313381, kovakantinen, 118 sivua.
Rosebud/ Le Monde diplomatique

Arvostelukappaleet: rosebud@rosebud.fi 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rosebud Oy
Rosebud OyTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Sotilasliittoon vai ei? Pamfletin julkistus tiistaina 10.5. klo 1429.4.2022 12:46:46 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut suuri järkytys. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu tehtävistä johtopäätöksistä on ollut mustavalkoista, sotaisaa ja vaihtoehdotonta. Tarjoamme pamfletissa "Sota ja rauha. Sotilasliittoon vai ei?" valittavaksi myös liittoutumattomuuteen ja yhteistyöhön perustuvan rauhanomaisen linjan, jonka tiedämme ja jolle on tarvetta myös nykymaailmassa.

Uutuuskirja: Suomalaiskenraalit edistävät virassaan F-35-koneen hankintaa9.12.2021 14:21:56 EET | Tiedote

Suomi on tekemässä päätöstä 64 monitoimintahävittäjän hankinnasta. Käyttökustannuksineen hävittäjille voi tulla hintaa jopa 30–40 miljardia euroa. Tietokirjailija Pentti Sainio väittää painotuoreessa kirjassaan Kanskunta kenraalien käsissä, että hallitukselle ja eduskunnalle on tarkoituksella syötetty harhauttavaa tietoa: Hornetit halutaan ennenaikaisesti vaihtaa amerikkalaiseen F-35-pommittajaan vaikka Horneteilla voisi hyvin lentää halvalla vielä 20 vuotta. Sainion mukaan suomalaiskenraalit ovat työskennelleet jo vuosikymmenen pitääkseen huolta siitä, että Suomi ostaa amerikkalaiskoneen.

Novaja Gazetan rauhanpalkintonäytökset 10.12.3.12.2021 13:32:10 EET | Tiedote

Nobelin rauhanpalkinto ojennetaan perinteisesti 10.12. Oslossa. Toinen palkinnon saajista on tänä vuonna venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja Dmitri Muratov. Tämän kunniaksi Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta, Voima-lehti, Rosebud books, Suomen Rauhanpuolustajat ja Suomi–Venäjä-seura yhdessä suomalaisten elokuvateatterien ja paikallisten elokuvayhdistysten kanssa esittävät joulukuun aikana Novaja Gazeta -lehden toimituksen elämää kuvaavan Askold Kurovin ohjaaman dokumenttielokuvan “NOVAYA” ainakin seitsemällä paikkakunnalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme