Valokuvaaja ja antropologit tarkastelevat Välimeren alueen yhteyksiä ja katkoksia

Mikä yhdistää öisin kadulla jalkapalloa pelaavia nuorukaisia Egyptissä, vuorille rakennettuja luostareita Kreikassa ja muuttuneessa maailmassa perinteitä ylläpitäviä mattokauppiaita Istanbulin Grand Bazaarissa? Julkista rantaa Beirutissa, kamelien liikehdintää Israelin ja Palestiinan kiistellyllä maaperällä ja EU:n rajana toimivaa merenrantaa Melillassa, Afrikan mantereella mutta Espanjan maalla?
Lena Malm on aiemmassa työssään kuvannut Euroopan rajaseutuja. Crosslocations-valokuvateoksen töissä hän kuvaa erilaisten vaikutuksen piirien risteyskohtia: sitä, mitä ne paljastavat ja sitä, mikä jää niiltä näkymättömiin. Välimeri itsessään ei ole kuvien kohde: katse ei suuntaudu merelle, vaan niille maille, joita se yhdistää. Malmin työ Crosslocations-tutkimushankkeen ja kirjan parissa on ainutlaatuinen kokeilu ammattivalokuvaamisen yhdistämistä monipaikkaisen etnografisen tutkimusryhmän viisivuotiseen työhön. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta.
“Rather than look at each place on its own terms, we wanted to understand how its connections with, and separations from, other places, affect the place. For instance, everyone sometimes feels that they live in a different world from other people around them, even though they share the same place.”
– Crosslocations-tutkimushankkeen johtaja, professori Sarah Green
Malm kulki tutkimusryhmän antropologien mukana näiden kenttätyöjaksoilla ympäri Välimerta. Kuvissa ei kuitenkaan ole kyse dokumentaatiosta, vaan ammattivalokuvaajan näkemyksestä samoihin hetkiin, tilanteisiin ja maisemiin, joissa osallistuvaa etnografista havainnointia tekevät antropologit ovat hankkeen vuosien aikana työskennelleet. Sanat ja kuvat kertovat eri asioita.
Teksti perustuu pääosin valokuvaajan ja tutkijoiden välisiin keskusteluihin, joiden pohjalta kirjan on toimittanut Ninnu Koskenalho.
Lena Malm kouluttautui New Yorkin International Center of Photographyssa ennen kuin aloitti ammattikuvaamisen. Graafikoksi hän oppi työssään Ny Tid -lehdessä. Viime vuosina Malm on myös valokuvannut akateemisia projekteja varten. Ensimmäinen näistä hankkeista oli EastBordNet, joka tutki Euroopan itärajoja. EastBordNetin tuloksena julkaistiin kirja Borderwork, joka johti oman Jasilti-kustantamon perustamiseen.
Crosslocations: Mapping the Mediterranean oli EU-rahoitettu (ERC Advanced Grant) viisivuotinen tutkimushanke, jonka johtajana toimi antropologi, professori Sarah Green. Helsingin yliopistolla toteutettava hanke päättyy vuoden 2022 aikana.
Tutkijat (tavattavissa juliistustilaisuudessa):
Carl Rommel (Egypti), Patricia Scalco (Istanbul), Phaedra Douzina-Bakalaki (Kreikka), Laia Soto Bermant (Melilla), Samuli Lähteenaho (Libanon), Sarah Green (Israel ja Palestiina).
PDF-versio kirjasta ladattavissa Helsingin Yliopiston sivuilta: Crosslocations PDF
Lisätietoja:
Lena Malm: mejl@lenamalm.fi
Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean
ISBN: 9789527313381, kovakantinen, 118 sivua.
Rosebud/ Le Monde diplomatique
Arvostelukappaleet: rosebud@rosebud.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Sivullisen debatit kansakunnan sivistyksen ja kulttuurin tilasta22.3.2023 12:31:22 EET | Tiedote
Sivullinen-kirjakaupan päivänpolttavissa debateissa keskustellaan kansakunnan sivistyksen ja kulttuurin tolasta. Torstaina 23.3. aiheena on Suomi ja sivistys, erityisesti lukutaidon, kirjallisuuden ja suomen kielen sekä kirja-alan tila ja tulevaisuus. Tiistaina 28.3. Sivistysyliopistopaneeli puhuttaa yliopiston merkityksestä, demokratiasta, akateemisesta vapaudesta ja perustutkimuksen roolista.
Aika puhua rauhasta 18.3. klo 15-1810.3.2023 12:29:04 EET | Tiedote
Vapaus valita toisin -yhdistys ja suomalaiset rauhanjärjestöt (Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea) järjestävät yhdessä Turvallisuuspoliittisen seminaarin AIKA PUHUA RAUHASTA lauantaina 18.3. klo 15-18.
Emilia Miettinen Voima-lehden uudeksi päätoimittajaksi vuoden 2023 alusta29.11.2022 14:02:50 EET | Tiedote
"Maan suurilevikkisimpänä yhteiskunnallisena kulttuurilehtenä Voimalla on tärkeä tehtävä tuoda esiin asioita ja ääniä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa liian vähälle huomiolle, mutta myös raivata lisää tilaa laadukkaalle kulttuurijournalismille kautta eri taiteenalojen", sanoo Voima-lehden tuleva päätoimittaja Emilia Miettinen.
Toimittaja Liisa Liimataisen uutuuskirja taustoittaa kahden islamilaisen maailman suurvallan vastakkainasettelun taustoja ja nykypäivää30.8.2022 11:16:12 EEST | Tiedote
Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain, toimittaja Liisa Liimataisen neljäs teos auttaa ymmärtämään Iranin ja Saudi-Arabian, mutta myös Libanonin ja Irakin tapahtumia. Teoksessa tehdään selkoa Iranin ja Saudi-Arabian nurkkakuntaisesta konfliktista ja vertaillaan toisiinsa näitä kahta hyvin erilaista maata. Kirjan rikas aineisto ja valtava tietomäärä tuovat pintaan Lähi-idän ongelmien syvät juuret. Tervetuloa teoksen julkistustilaisuuteen maanantaina 12.9. klo 18–19.30, Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa.
Kisällilaulajien aikakausi julki26.7.2022 11:13:41 EEST | Tiedote
Kisällilaulu oli aikanaan merkittävimpiä nuorisomusiikin lajeja, mutta se on aiemmin jäänyt tutkimatta ja esittelemättä. Timo ”Tipi” Tuomisen kirjassa kerrotaan kisällilaulun satavuotinen tarina. Esimerkiksi Reino Helismaa, Taisto Tammi, Reijo Kallio ja Reijo Frank ovat kaikki aloittaneet uransa kisällilauluryhmissä. Tanssiorkesteri Dallapén alkumuoto oli kisälliryhmä Rajamäen pojat. Kisällit lauloivat kaikesta, myös siitä, mitä lehtiin ei uskallettu kirjoittaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme