Alvar Aalto -säätiö

Valokuvanäyttely Alvar Aallon elämästä ja tuotannosta aloittaa näyttelykiertonsa Kouvolasta

Jaa

”Lyödään ne hepnaadilla!”-näyttely tuo päivänvaloon ainutlaatuisen valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta.

Alvar Aalto, 1937. Valokuva Alvar Aalto -säätiö.
Alvar Aalto, 1937. Valokuva Alvar Aalto -säätiö.

”Arkkitehtonisella ratkaisulla täytyy aina olla inhimillinen motiivi.” Alvar Aalto


Kouvolan pääkirjastossa avataan perjantaina 31.1. näyttely ”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa. Näyttely piirtää uudenlaisen kuvan modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin, Alvar Aallon (1898-1976) elämästä ja tuotannosta.

”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija László Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa, jonka kuvista useat ovat Aino Aallon ottamia. Kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet, osin kokeellisista kuvakulmista. Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat havainnollistavat, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa ja käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf Welin, Eino Mäkinen, Heikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omilla valokuvaajilla Martti Kapasella ja Maija Holmalla.

”Näyttely antaa monipuolisen kuvan Alvar Aallon tuotannosta, elämästä ja taidosta käyttää valokuvia julkaisuissa ja näyttelyissä rakentaakseen omaa medianäkyvyyttään. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu kiertonäyttelyksi ja se soveltuu muunneltavan rakenteensa ansiosta esille hyvin monenlaisiin tiloihin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Näyttelyn ensiesitys oli kesällä 2019 Alvar Aalto -museossa, Jyväskylässä. Kouvolassa näyttely käynnistää Alvar Aalto -säätiön kiertonäyttelyiden sarjan. Näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari.

Plansseissa olevat valokuvat ja tekstit on painettu erityishienolle ohutviiluvanerille. Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy. Näyttelyä on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Näyttelyn avajaisia vietetään Kouvolan pääkirjastossa perjantaina 31.1.2020 klo 14.00.


“Lyödään ne hepnaadilla!” Alvar Aalto valokuvissa
Kouvolan pääkirjastossa 1.2.−30.3.2020
Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola
Näyttely avoinna ma-pe klo 9-20 ja la klo 9-15

 

Kouvola kuuluu kansainväliseen Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon. Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevat Alvar Aallon suunnittelema Tehtaanmäen koulu (1938-39), Tehtaanmäen teollisuusrakennukset asuinalueineen (1937-56) sekä Karhunkankaan omakotialue (1938-41).

Yhteyshenkilöt

Näyttelytiedustelut:
Mari Forsberg
Tuottaja / Alvar Aalto -säätiö
puh. 045 679 0920
mari.forsberg@alvaraalto.fi

Leena Tuomala
Lähikirjastovastaava / Kouvolan pääkirjasto
puh. 020 615 6416
leena.tuomala@kouvola.fi

Mediatiedustelut:
Mirkka Vidgrén
Tiedottaja / Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Alvar Aalto, 1937. Valokuva Alvar Aalto -säätiö.
Alvar Aalto, 1937. Valokuva Alvar Aalto -säätiö.
Lataa
Otaniemen urheiluhalli. Valokuva Heikki Havas 1952, Alvar Aalto -säätiö.
Otaniemen urheiluhalli. Valokuva Heikki Havas 1952, Alvar Aalto -säätiö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -matkailureitti tukee kotimaisia matkailualan pienyrittäjiä ja suomalaisen kulttuuriperinnön säilymistä2.6.2020 17:38:07 EESTTiedote

Viime vuosina Alvar Aalto -säätiössä on panostettu vahvasti Aallon kohteisiin matkaavan yleisön palveluun. Verkkosivusto Visit Alvar Aalto kokoaa ensimmäistä kertaa yhden osoitteen alle kaikki matkailijoille avoinna olevat Aalto-kohteet ja saatavilla olevat palvelut. Matkailureitti on suunniteltu yhdessä yli kahdenkymmenen Alvar Aalto -kaupungin matkailuasiantuntijan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme