Valokuvanäyttely: Seminaarinmäellä ja savupirteissä
Lapsia ja lasten leikkejä Ahti Rytkösen kuvaamana. Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, tapahtuma- ja näyttelytila Tietoniekka. 22.6.–4.9.2022

Kansakoulunopettaja, filosofian maisteri ja Jyväskylän yliopiston edeltäjän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtori, professori Ahti Rytkönen (1899–1989) opetti ja kirjoitti Jyväskylässä sekä kulki 1920–1930-luvulla eri puolilla Ylä-Savoa – kesäisin jalan ja soutaen, talvella hiihtäen. Näin hän teki sanastusmatkoja eli keräsi murrealueen sanoja suomen kielen tutkimusta varten. Paljekamerallaan Ahti Rytkönen ikuisti lasinegatiiveille savupirttien elämää, työvälineitä ja -tapoja. Hän suhtautui luontevasti maaseudun ihmisiin, jutusteli heidän kanssaan ja osallistuipa välillä talon töihinkin. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen Tiedemuseon arkistossa on tuhansia Ahti Rytkösen ottamia valokuvia pohjoissavolaisesta elämänmenosta.
Ahti Rytkönen oli jo varhain kiinnostunut lasten maailmasta, heidän leikeistään ja kielestään. Hän lienee ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, jonka yhtenä keskeisenä kuvausteemana oli lapsuus. Ahti Rytkösen lapsiaiheiset valokuvat eivät ole pelkästään muotokuvia, vaan hän oli aidosti kiinnostunut lasten ajattelusta ja siitä, miten he hahmottivat elämää. Ahti Rytkönen osasi eläytyä lasten leikkeihin ja arvosti heidän tapaansa katsella maailmaa. Hän näki lapset myös aikuisten arkisten askareiden takaa. Tuolloin monista ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuneet lapsiaiheiset valokuvat ovat nykyisin ainutlaatuisia dokumentteja liki sadan vuoden takaisesta savupirttien lasten elämästä ja perinteisistä koululaisten välituntileikeistä. Ahti Rytkösen Seminaarimäen harjoituskoulun välitunneilla kuvaamat pelit ja leikit ovat tuttuja edelleen, ehkä hieman muotoaan muuttaneina.
Ahti Rytkösen valokuvat ovat mukana myös Olvi-säätiön rahoittamassa Ylä-Savon historiaan liittyvässä monivuotisessa tutkimus- ja näyttelyhankkeessa, jota Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Avoimen tiedon keskus toteuttavat yhdessä 2020–23.
Lisätietoja
Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus:
Museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen, sähköpostitse pirjo.vuorinen@jyu.fi, puhelimitse 040 550 6099
Projektipäällikkö Jaana Luttinen, Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot -näyttelyhanke, sähköpostitse jaana.t.luttinen@jyu.fi, puhelimitse 046 922 1925
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoitti 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteisiin30.6.2022 08:29:44 EEST | Tiedote
K-kauppiasliiton yhteydessä toimiva Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö lahjoittaa 100 000 € Jyväskylän yliopiston kauppatieteelliselle koulutusalalle.
Simulaatio-oppimisen innovaatioita ja tutkimusta Keski-Suomesta29.6.2022 07:40:00 EEST | Tiedote
Hankeyhteistyö vahvisti onnistuneesti monialaisen, simulaatio-oppimisen osaamista kehittävän verkoston toimintaa. Jyväskylän yliopiston Jamkin ja Poken kanssa yhteistyössä toteuttamassa hankkeessa mukana oli myös liuta yhteistyökumppaneita, yrityksiä ja organisaatioita Keski-Suomen alueelta.
Millaiseksi viestintä muodostuu ihmisen ja koneen yhteistyön aikakaudella?29.6.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Laajennettu ja virtuaalinen todellisuus kehittyvät nopeasti ja niitä upotetaan älylaseihin ja muihin puettaviin laitteisiin. Teknologia siirtyy pian kädessä pidettävistä mobiililaitteista silmiimme ja korviimme.
Tutkimus ennakoi mullistusta suomalaiseen ruokajärjestelmään28.6.2022 10:00:00 EEST | Uutinen
Onko suomalainen ruoka katoavaa kansanperinnettä, vai vieläkö kotimaisella lihalla, maidolla ja viljalla on paikkansa pöydissämme myös tulevaisuudessa? Kyllä on ja pitää olla, sanoo maataloutta ja ruokatuotantoa tutkiva Irene Kuhmonen Jyväskylän yliopistosta.
Pimeä verkko houkuttelee yhä useampia – taustalla koronaskeptisyyttä, yksinäisyyttä ja muuta netin ongelmakäyttöä27.6.2022 01:00:00 EEST | Tiedote
Kiinnostus pimeää verkkoa kohtaan on tutkimusten perusteella lisääntynyt koronapandemian aikana. Vaikka sen käyttö on laillista ja monet käyttävät Tor-selainta sen tarjoaman yksityisyydensuojan vuoksi, pimeässä verkossa on lukuisia riskejä ja harhaanjohtavaa informaatiota.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme