Vaasan kaupunki - Vasa stad

Valokuvat entisiltä kadunkulmilta koristavat sähkökaappeja Vaasassa

Jaa

Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut on toteuttanut kahden vaasalaisvalokuvaajan kanssa pop up-henkisen näyttelyn kaupungin keskustan sähkökaappeihin. Reitti löytyy myös karttasovelluksesta.

Pop up-näyttely Näillä kulmilla ennen - kuvia Vaasasta. Reitti valokuvineen löytyy myös karttasovelluksesta.
Pop up-näyttely Näillä kulmilla ennen - kuvia Vaasasta. Reitti valokuvineen löytyy myös karttasovelluksesta.

Tänä kesänä kannattaa kiinnittää huomiota kaupungin keskustassa sijaitseviin sähkökaappeihin, sillä niiden kylkiä koristavat 1.7.2020 lähtien valokuvat Vaasasta.

Valokuvista muodostuvan näyttelyn nimi on Näillä kulmilla ennen – kuvia Vaasasta ja siihen on koottu 40 valokuvaa Gunnar Bäckmanilta ja Jukka Kankaanpäältä. Molemmat ovat pitkän linjan valokuvaajia ja vaasalaismaisemien ikuistajia.

Näyttelyn myötä voi tarkastella miten kaupunkikuva on muuttunut vuosien varrella, esimerkiksi Kalarannassa.

–Valokuvat on sijoiteltu Vaasan Sähköverkon sähkökaappeihin niin, että ne ovat mahdollisimman lähellä kuvassa olevaa näkymää, kertoo kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist.

Idea näyttelyyn lähti Vaasan kaupungin kulttuuripalveluista, joka on toteuttanut sen yhdessä valokuvaajien kanssa. Sähkökaappeihin toteutettua näyttelyä ei aiemmin ole tehty Vaasassa.

–Se, että nämä upeat valokuvat ovat vapaasti ja pop up-henkisesti esillä kaupungissa ja nostavat esiin paikallishistoriaa, on kantava ajatus tälle näyttelylle. Kiertämällä koko kulttuurireitin saa myös virtaa arkeen, hymyilee Nyqvist.

Muistot säilyvät kuvissa

Sähkökaapeissa nähtävät valokuvat on otettu Vaasassa 1960–80-luvuilla. Osaa kuvissa nähtävistä rakennuksista, kuten Finnilän ja Stenforsin taloja, ei ole enää olemassa.

– Joistain kohteista otin valokuvan vain hetkeä ennen rakennuksen purkua, kun ainoastaan julkisivu oli enää pystyssä, sanoo Gunnar Bäckman.

Sanomalehti Vasabladetin valokuvaajana uransa tehnyt Bäckman sai ensimmäisen kameransa 1950-luvun lopulla. Siitä lähtien hän on kuvannut rakennettua ympäristöä ja siinä olevia ihmisiä erityisesti Vaasassa. Viime aikoina hän on opetellut mm. 1800-luvun lopun valokuvaustekniikkaa omassa studiossaan.

Jukka Kankaanpää on toiminut pitkään valokuvien, videoiden ja elokuvien parissa mm. Vaasa-opistossa. Hän on myös puhunut vaasalaisten puutalojen suojelun puolesta. Muuttunut kaupunkikuva näkyy hyvin hänen ottamissaan rakennuskuvissa.

– Kulmatontilla Vaasanpuistikko 19:ssä, entisen Halpahallin kohdalla, on eri vaiheissa toiminut värjäämö, tislaamo, työväenruokala ja matkustajakoti sekä 1970-luvun lopulla osto- ja myyntiliike, muistelee Kankaanpää.

Molemmilta valokuvaajilta on ilmestynyt kaupunkimaisemaa esittävät valokuvakirjat. Bäckmanin Mitt Vasa – Minun Vaasani julkaistiin vuonna 2013 ja Kankaanpään Ulkona vuonna 2012.

Reitti valokuvineen löytyy karttasovelluksesta osoitteessa: https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/naillakulmilla/.

Näyttely on esillä 28.2.2021 saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist
Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
puh. 0400 564 469
ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Kuvat

Pop up-näyttely Näillä kulmilla ennen - kuvia Vaasasta. Reitti valokuvineen löytyy myös karttasovelluksesta.
Pop up-näyttely Näillä kulmilla ennen - kuvia Vaasasta. Reitti valokuvineen löytyy myös karttasovelluksesta.
Lataa
Valokuvaaja Gunnar Bäckman. Sähkökaapissa Bäckmanin valokuva "Kissa kellariluukussa Asemakatu 34 " vuodelta 1978. Kuva Vaasan kaupunki / Åsa Kronqvist.
Valokuvaaja Gunnar Bäckman. Sähkökaapissa Bäckmanin valokuva "Kissa kellariluukussa Asemakatu 34 " vuodelta 1978. Kuva Vaasan kaupunki / Åsa Kronqvist.
Lataa
Valokuvaajat Jukka Kankaanpää  (vas.) ja Gunnar Bäckman. Kuva Vaasan kaupunki / Åsa Kronqvist.
Valokuvaajat Jukka Kankaanpää (vas.) ja Gunnar Bäckman. Kuva Vaasan kaupunki / Åsa Kronqvist.
Lataa
Perjantai ja kello neljän ruuhkaa Maasillalla vuonna 1978. Kuva Jukka Kankaanpää.
Perjantai ja kello neljän ruuhkaa Maasillalla vuonna 1978. Kuva Jukka Kankaanpää.
Lataa
Tiilitehtaankatu 1-3, maaliskuu 1979. Kuva Gunnar Bäckman.
Tiilitehtaankatu 1-3, maaliskuu 1979. Kuva Gunnar Bäckman.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

KORRIGERAT MEDDELANDE: Till Gubbgrundet kommer man snart utan båt  3.7.2020 11:11:00 EESTTiedote

Obs! Korrigerat namn och telefonnumren. Skärgårdsrestaurangen Ukkokari på Gubbgrundet anlägger en vajerfärjeförbindelse till ön. Vasa stad bistår med material till färjan. Till ön har man tidigare kommit endast med båt eller vintertid över isen. På Gubbgrundet finns utöver restaurangen också stadens rekreationsområde. Restaurangföretagarna Marko Latvala och Juuso Ahola anser det viktigt att alla nu kan ta sig till Gubbgrundet, om de vill. Företaget förverkligar färjan och svarar för dess verksamhet. Färjan blir klar och tas i bruk under sommaren 2020. Skärgårdsrestaurangen Ukkokari informerar separat om när verksamheten inleds. Avståndet från fastlandet till ön är cirka 50 meter. Färjan rör sig med muskelkraft, och den kan ta högst fem personer åt gången. Säkerhetsaspekter beaktas grundligt både i användningen av färjan och i fråga om roddbåtar, kajaker och liknande trafik som korsar färjans linje. Till Gubbgrundet har också en broförbindelse planlagts. Staden har utmaningar i att hitt

KORJATTU TIEDOTE: Ukkokarille pääsee kohta ilman venettä  3.7.2020 11:08:36 EESTTiedote

Huom! Korjattu nimi ja puhelinnumerot. Ukkokarilla toimiva saaristoravintola Ukkokari rakentaa vaijerilauttayhteyden saareen. Vaasan kaupunki avustaa lautan materiaaleissa. Saareen on aiemmin päässyt vain veneellä tai talvella jäätä pitkin. Ukkokarilla sijaitsee ravintolan lisäksi kaupungin virkistysalue. Ravintolayrittäjät Marko Latvala ja Juuso Ahola pitävät tärkeänä, että jokainen pääsee nyt halutessaan Ukkokarille. Yritys toteuttaa lautan ja vastaa sen toiminnasta. Lautta valmistuu ja otetaan käyttöön kesän 2020 aikana. Saaristoravintola Ukkokari tiedottaa toiminnan käynnistymisestä erikseen. Matka mantereelta saaren on noin 50 metriä. Lautta liikkuu lihasvoimin, ja sitä voi käyttää kerrallaan korkeintaan 5 henkilöä. Turvallisuusasiat huomioidaan perusteellisesti sekä lauttaa käytettäessä että risteävien soutuveneiden, kajakkien ja vastaavien osalta. Ukkokarille on kaavoitettu myös siltayhteys. Kaupungilla on haasteita löytää rahoitusta ihan lähivuosina siltayhteyden rakentamiseksi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme