Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Valokuvataiteilija Johanna Kareen ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyössä toteutettu Katumus- näyttely näyttää naisvankien monet kasvot

Jaa
Rikosseuraamuslaitos toteuttaa yhteistyössä valokuvataiteilija Johanna Karen kanssa Katumus- valokuvanäyttelyn syyskuussa 2022 Sanomatalossa. Näyttely kertoo vankilassa olevista naisista, jotka toivovat paluuta normaaliin elämään ja katuvat rikoksiaan.
Kuva: Johanna Kare
Kuva: Johanna Kare

Valokuvissa naisvangit tuodaan esiin kauniissa, arvostavassa yhteydessä täynnä toiveita ja tarinoita. Näyttelyn tavoitteena on tukea vankeja kohti positiivisempaa minäkuvaa ja heidän mahdollisuuksiansa siirtyä normaaliin elämään. Näyttely pyrkii herättämään katsojissa empaattisuutta ja inhimillisyyttä, joita ilman vangeilla ei ole mahdollisuutta löytää paikkaansa yhteiskunnassa. Näyttelyn suojelijana toimii oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Valokuvahanke nähdään Rikosseuraamuslaitoksessa paitsi taideprojektina, myös naisia voimaannuttavana toimintana. Valokuva on voimakas keino vahvistaa omaa itsetuntoa ja minäkuvaa, jotka ovat naisvangeilla usein särkyneitä. Valokuvaprojekti on naisille yksi eheytymisen keino, jota Rikosseuraamuslaitos haluaa tukea.

- Rikosseuraamuslaitos näkee tukea taiteen kautta tuotettua toimintaa, jonka tavoitteena on parantaa näiden naisten itsetuntoa. Valokuvat antavat mahdollisuuden nähdä itsensä uusin silmin, mikä on tärkeää naisvangeille, kertoo erityisasiantuntija Kristiina Vanha-Jaakkola.

Ihminen on paljon muutakin kuin rikoshistoriansa

Naisvankien tilannetta on tänä vuonna parannettu perustamalla muun muassa uusia osastoja naisvangeille. Naispuoliset avolaitosvangit ovat nyt sijoitettuna kahteen avovankilaan: Kestilään ja Vanajan avovankilaan: Kestilään ja Vanajan avovankilaosastolle. Uudet osastot mahdollistavat erityisryhmien nykyistä paremman huomioimisen. Vuonna 2023 naisvangeille perustetaan uudet osastot Kuopion ja Vaasan vankiloihin. Uudet vankipaikat ovat tarkoitettu sekä tutkintavangeille että vankeusvangeille.

- Huomionarvoista on se, että vaikka naiset ovatkin rikoksesta tuomittuja, jokainen heistä ansaitsee tulla nähdyksi omana itsenään. Ihminen on paljon muutakin kuin rikoshistoriansa, siksi tämä valokuvanäyttely on syvästi inhimillinen ja sen sanoma on universaali, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen naisvankiprojektin projektipäällikkönä työskennellyt Virva Raitio.

Valokuvanäyttely on esillä Helsingin Sanomatalossa 9.9.-30.09.2022. Näyttely on ilmainen ja avoinna arkisin klo 7–20 sekä viikonloppuisin klo 9–20.

Taiteilijasta: Näyttely on osa Johanna Kareen KATSO IHMINEN® -näyttelykonseptia. Johanna Kare on suomalainen valokuvataiteilija, joka tuo yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita taiteensa kautta esille. Suomen Kameraseurojen liitto on valinnut Kareen vuoden kuvaajaksi vuonna 2021.

Lisätiedot:

Johanna Kare, valokuvataiteilija
johanna.kare@stahle.fi

Kristiina Vanha-Jaakkola, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija
puh. +358 295 680 911

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Johanna Kare
Kuva: Johanna Kare
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten9.3.2023 08:42:35 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.

Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.

Minderåriga, unga och kvinnliga intagna i fokus när verksamheten utvecklades under 20222.3.2023 11:11:56 EET | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens operativa resultat 2022 påverkades av att antalet anställda var för ringa i förhållande till verksamhetens målsättning och omfattning. Sjukfrånvaron var hög och det nya klientinformationssystemet Roti infördes. Säkerheten i fängelserna förbättrades genom att nya avdelningar med effektiviserad övervakning inrättades. I utvecklingen av verksamheten beaktades särskilt unga och minderåriga samt kvinnliga intagna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme