MIELI Suomen Mielenterveys ry

Valtakunnallinen mielenterveyspalkinto Hailuodon kunnalle

Jaa

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n vuoden 2021 mielenterveyspalkinnon saa Hailuodon kunta. Hailuodossa on tehty merkittävää työtä kunnan henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseksi yhdessä henkilöstön kanssa. Palkinto luovutetaan maailman mielenterveyspäivänä 10.10.

Hailuodossa on otettu käyttöön kunnan henkilöstön mielenterveyttä edistävä toimintakulttuuri, jonka kivijalkoina ovat esimerkiksi kokonaisvaltainen ja humanistinen ihmiskäsitys, yhteisöllisyys, hierarkian madaltaminen, dialogisuus työssä, vaikeiden asioiden esiin ottaminen ja johtamisen henkinen ulottuvuus.

– Hailuodon kunta osoittaa esimerkillään, miten mielenterveyttä voidaan työyhteisössä kehittää suunnitelmallisesti. Pienen kunnan esimerkki on tässä erittäin arvokas ja osoittaa, että mielenterveyteen panostaminen ei edellytä isoja resursseja. Mielenterveyttä vaaliva ja vahvistava toimintakulttuuri edistää hyvinvointia mutta on myös taloudellisesti järkevää, toteaa MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot laskuun kehittämistyöllä

Työpaikoilla on viime vuosina alettu herätä mielenterveystaustaisten poissaolojen ja työkyvyttömyyden lisääntymiseen. Kela-korvattavista sairauspäivistä kolmannes on mielenterveystaustaisia, työkyvyttömyyseläkkeistä jo yli puolet.

– Työelämässä etsitään keinoja, joilla mielenterveyden haasteeseen voidaan vastata ja esimerkiksi tunnistaa ongelmia varhaisemmassa vaiheessa. Seuraavan askeleen ovat jo ottaneet Hailuodon kaltaiset työyhteisöt, joissa mielenterveys nähdään yhteisenä voimavarana, jota voidaan vahvistaa, Aalto-Matturi lisää.

Toiminta Hailuodon kunnassa mielenterveyden edistämiseksi on ollut suunnitelmallista ja pitkäjänteistä ja sillä on saatu kunnassa sairauspoissaolot laskuun.

– Olemme todella iloisia ja otettuja että olemme saaneet tämän tunnustuksen. Toivottavasti tämä tunnustus kannustaa organisaatioita ja työyhteisöjä ottamaan käyttöön yhteisöllistä ajattelua ja käytäntöjä, pohtimaan ihmiskäsitystä ihmisten kohtaamisen taustalla ja tunnistamaan johtamisen henkiset ulottuvuudet. Kyse on suuresta ajattelutavan muutoksesta. Hailuodossa olemme hyvällä tiellä, mutta haluamme kehittyä eteenpäin kohti sitä, että työyhteisö kasvattaa jäsenistään parempia ihmisiä, kertoo Hailuodon kunnanjohtaja Aki Heiskanen.

MIELI Suomen Mielenterveys ry on jakanut valtakunnallista mielenterveyspalkintoa vuodesta 1994 lähtien. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on omassa elämässään ja toiminnassaan edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella.

Palkinto jaetaan vuosittain Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MIELI Suomen Mielenterveys ry, toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, p. 0400 508 234, sari.aalto-matturi@mieli.fi

Hailuodon Kunta, kunnanjohtaja Aki Heiskanen, p. 044 497 3502, aki.heiskanen@hailuoto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielen hyvinvointia vahvistavat toimintatavat mullistamaan nuorten valmennusta16.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yli puolet suomalaisista lapsista ja nuorista harrastaa liikuntaa ja urheilua seuroissa, joten valmentajien osaamisella vahvistaa mielenterveyttä on suuri merkitys jokaisen ikäluokan mielen hyvinvoinnille. Maanantaina 16.5. MIELI ry julkaisee valmentajille verkkokurssit, jotka sisältävät runsaasti konkreettisia työkaluja urheilevien lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme