Lapin ELY-keskus

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetään

Jaa

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Lapin maakunnassa sijaitsevien maisema-alueiden rajausten esitetään pysyvän samoina kuin vuoden 2016 esityksessä. Lappiin esitetään kuitenkin kolmea uutta maisema-aluetta, jotka nousivat esille kuulemisen yhteydessä. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Ylikitkan maisemaa Kouervaarasta kuvattuna. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.
Ylikitkan maisemaa Kouervaarasta kuvattuna. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.

Uusina alueina päivitysinventointiin on ehdolla Kitkajärvien ja Riisitunturin maisema Kuusamossa ja Posiolla sekä Ratasjärven kulttuurimaisema Pellossa ja Juujärven jokivarsikylän kulttuurimaisema Kemijärvellä. Kitkajärven ja Riisitunturin maisemaa ehdotetaan uutena maisema-alueena Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien rajalle. Avaraselkäiset Yli- ja Ala-Kitka muodostavat niitä ympäröivien vaaramaisemien kanssa erityispiirteisen ja komean maisemakokonaisuuden. Näkymät vaara-alueilta Kitkajärville ovat merkittävä osa Posion ja Kuusamon imagoa ja identiteettiä.

Juujärven jokivarsikylän kulttuurimaisema Kemijärvellä ja Ratasjärven kulttuurimaisema Pellossa kuuluvat jo tällä hetkellä voimassa olevaan, vuonna 1995 vahvistettuun valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden listaukseen. Juujärven kylä edustaa Kemijoen keskijuoksun jokivarsiasutusta Peräpohjolan vaara- ja jokiseudulla. Aluetta esitetään laajennettavaksi siten, että rajaus sisältää myös Autiokankaan ja Juukankaan alueet. Ratasjärvi on hyvin säilynyt esimerkki Peräpohjolan vaara- ja jokiseudun vaihtelevasta maatalousmaisemasta. Järven rannoille levittäytynyt asutus muodostaa yhden Lapin eheimmistä kyläkokonaisuuksista.

Tarve inventoinnin päivittämiselle perustuu suomalaisen maaseutumaiseman muutoksiin 1990- ja 2000-luvuilla. Päivitysinventoinnissa on keskitytty perinteisten alkutuotantoelinkeinojen synnyttämiin maisemiin, mutta Lapista valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi esitetään myös metsä- ja erätalouteen sekä poronhoitoon ja saamelaiskulttuuriin liittyviä kulttuurimaisemia.

Suomessa on tällä hetkellä 156 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, jotka on nimetty valtioneuvoston periaatepäätöksellä vuonna 1995. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat suomalaisen maaseudun edustavimpia kulttuurimaisemia. Niiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljely- ja laidunmaisemaan sekä perinteiseen rakennuskantaan.

Kerro mielipiteesi nyt esitettävistä muutoksista

Alueiden asukkailla, maanomistajilla ja muilla osallisilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä nyt esitettävistä uusista maisema-alueista ja muista päivitysinventointiin esitettävistä muutoksista. Kuulemisen yhteydessä voi esittää mielipiteitä ja kannanottoja myös muiden maisema-alueiden kuvauksista ja aluerajauksista sekä päivitysinventoinnista ylipäänsä. Samalla järjestetään lausuntokierros sidosryhmille ja viranomaisille.

Kattava otos Suomen edustavimmista kulttuurimaisemista

Maisema-alueilla pyritään turvaamaan edustavien ja elinvoimaisten maaseutumaisemien säilyminen osana alueiden- ja maankäyttöä sekä maaseudun elinkeinotoimintaa. Maisemien vaalimisen keinot perustuvat maankäytön suunnitteluun, vapaaehtoisuuteen sekä tukijärjestelmiin, joilla edistetään paikallista ja yhteisöperustaista maisemanhoitoa. Valtakunnallisen maisema-alueen status on yksi peruste rakennusperinnön hoitoon kohdistuvia valtionavustuksia myönnettäessä ja luonnonsuojelulain mukaisia maisemanhoitoalueita perustettaessa. Maisema-arvot voidaan ottaa huomioon myös maatalouden ympäristötuen tai Leader-toiminnan yhteydessä. Lisäksi maisema-alueiden hoitamiseksi ja ylläpitämiseksi voi saada hankerahaa esimerkiksi ELY-keskuksilta.

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin ensimmäinen vaihe toteutettiin maakunnittain ELY-keskusten johdolla vuosina 2010–2015. Alueellisten inventointien valmistuttua ympäristöministeriön asettama Maisema-alueiden päivitysinventointien ohjaus- ja arviointityöryhmä (MAPIO) laati valtakunnallisen koosteen, joka oli julkisesti kuultavana ja lausuntokierroksella alkuvuonna 2016. Nyt päättyneessä toisessa vaiheessa päivitysinventointiin esitetään muutoksia, jotka perustuvat vuonna 2016 annettuun palautteeseen sekä sen jälkeen tehtyihin täydentäviin selvityksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, puh +358 295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi
Suunnittelija Hannu Linkola, SYKE, puh. +358 295 252 214, hannu.linkola@ymparisto.fi
Suunnittelija Sonja Forss, SYKE, puh. +358 295 251 120, sonja.forss@ymparisto.fi

Ylitarkastaja Marjut Kokko Lapin ELY-keskus, puh. +358 295 037 380 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luontoympäristöyksikön päällikkö Jari Pasanen, Lapin ELY-keskus, puh +358 295 037 476 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ylikitkan maisemaa Kouervaarasta kuvattuna. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.
Ylikitkan maisemaa Kouervaarasta kuvattuna. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.
Lataa
Ratasjärven rannoille levittäytynyt asutus muodostaa yhden Lapin eheimmistä kyläkokonaisuuksista. Kuva Kirsti Hanhirova.
Ratasjärven rannoille levittäytynyt asutus muodostaa yhden Lapin eheimmistä kyläkokonaisuuksista. Kuva Kirsti Hanhirova.
Lataa
Juujärven maatalousmaisemaa ympäröivät rakkaiset vaarat. Kuva Päivi Lundvall.
Juujärven maatalousmaisemaa ympäröivät rakkaiset vaarat. Kuva Päivi Lundvall.
Lataa
Posion Suonnankylä on tyyppiesimerkki Kitkajärven lukuisista järvikylistä. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.
Posion Suonnankylä on tyyppiesimerkki Kitkajärven lukuisista järvikylistä. Kuva Tapio Heikkilä, Ympäristöministeriö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohti asiakaslähtöisempiä työllisyyspalveluja kuntakokeilun avulla16.12.2020 12:38:00 EETTiedote

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät 1.3.2021. Lapista mukaan on valittu neljä kuntaa: Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio. Kuntakokeilun tavoitteena on edistää entistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen tai muihin palveluihin pääsyä sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme