Luonnonvarakeskus

Valtakunnan metsien inventointi: VMI:stä saadaan lähes reaaliaikaista tietoa metsätuhojen esiintymisestä

Jaa

Valtakunnan metsien 12. inventoinnin (VMI12, 2014–2018) neljäs maastotyökausi on päättynyt. Aineistosta on laskettavissa tilastotietoa Suomen metsien ja maankäytön muutoksista vasta ensi keväänä, mutta esimerkiksi tuhohavaintoja voidaan tarkastella jo maastokauden aikana karttamuotoisina tulosteina. Uusimmat tulokset kertovat muun muassa sen, että uusia versosurmatuhoja tavattiin pääasiassa Itä-Suomessa.

Kesän 2017 maastokauden perusteella yleisimpiä metsätuhojen aiheuttajia ovat lumi ja tuuli sekä hirvieläimet. Lumituhoja esiintyy erityisesti Pohjois-Suomessa, kun taas tuulituhoja pääosin Etelä-Suomessa. Viime kesän havainnoissa toinen vahvasti Pohjois-Suomeen keskittyvä tuho oli suopursuruoste, jota esiintyi erityisesti Itä-Lapissa.

Hirvieläinten aiheuttamia tuhoja esiintyy suhteellisen tasaisesti koko maassa. Ajoittain epideemisinä tuhoina esiintyviä mäntypistiäistuhoja havaittiin harvakseltaan lähinnä Pirkanmaan pohjoisosissa. Kesällä 2016 alkanut versosurmaepidemia näkyy edelleen männyissä, mutta uudet tartunnat näyttävät vähentyneen ja niitä on havaittu erityisesti Itä-Suomessa.

Metsätuhot kartoilla:

Valtakunnan metsien inventointia tehdään Suomessa toukokuun alusta lokakuun loppuun. Maastokaudella 2017 havainnoitiin 15 148 koealapistettä eri puolilta Suomea systemaattisen verkoston mukaisesti. Pitkän havainnointijakson vuoksi aineisto ei ole tuhojen havainnointiin ihanteellinen, sillä esimerkiksi versosurma ja harmaakaristetuhot ovat havaittavissa parhaiten loppukesän tai syksyn aikana. Myös esimerkiksi kirjanpainajan massaesiintymisiin varautuminen edellyttää siihen räätälöidyn seurantajärjestelmän ylläpitoa.

Inventointi tuottaa kuitenkin arvokasta tietoa merkittävimpien tuhojen yleisyydestä ja puuntuotannollisesta merkityksestä. Valtaosa inventoinnissa havaituista tuhoista on lieviä tuhoja, jotka eivät aiheuta merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

Yhteyshenkilöt

Tuhot
- Tutkija Seppo Nevalainen, puh. 0295323036, seppo.nevalainen@luke.fi
- Erikoistutkija Heli Viiri, puh. 0295323126, heli.viiri@luke.fi

Valtakunnan metsien inventointi (VMI)
- Johtava tutkija Kari T. Korhonen, puh. 0295323030, kari.t.korhonen@luke.fi
- Erikoistutkija Antti Ihalainen, puh. 0295322163, antti.ihalainen@luke.fi

VMI:n kartakemuotoiset tulokset
- Tutkija Mikael Strandström, puh. 0295322180, mikael.strandstrom@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Laxens yngelproduktion historiskt riklig i Torne och Simo älvar16.11.2017 10:30Tiedote

På våren 2017 kläcktes det tredje högsta mängden laxyngel i Torne älv och det högsta i Simo älv sedan uppföljningen inleddes. Dödligheten som observerats bland laxen de senaste åren har inte försvagat våra naturliga laxbestånd. Anledning till bekymmer för laxbeståndens framtid medförs dock av det relativt låga antalet stigande laxar under den gångna sommaren samt de senaste årens ökade M74-dödlighet bland laxynglen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme