Pirkanmaan ELY-keskus

Valtatie 3 parantaminen välillä Lempäälä - Pirkkala -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta on annettu perusteltu päätelmä

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmän Valtatie 3 parantaminen välillä Lempäälä - Pirkkala -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että ympäristövaikutusten arvioinnissa on tiettyjä puutteita ja epävarmuustekijöitä erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja ilmastovaikutusten osalta, mutta kokonaisuudessaan vaikutusten arviointi on riittävä.

Pirkanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen hankkeessa on suunniteltu valtatien 3 uutta yhteyttä ja / tai nykyisen moottoritien parantamista Lempäälän ja Pirkkalan välillä sekä Tampereen kaupunkiseudun 2-kehän (maantie 309) välillä Tampere - Pirkkalan lentoasema-Sääksjärven eritasoliittymä. Valtatie 3 ja 2-kehän uudet suunniteltavat linjaukset sijoittuvat Lempäälän ja Pirkkalan kuntien alueelle.

Hankkeessa on arvioitu seuraavien vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia:

Vaihtoehto 0+ sisältää nykyisen valtatien vähäisiä liikenneturvallisuuteen, liikenteen sujuvuuteen ja meluntorjuntaan liittyviä parantamistoimenpiteitä.

Vaihtoehto 1 sisältää nykyisen valtatien parantamisen välillä Marjamäki – Puskiainen sekä valtatien uuden linjauksen välillä Puskiainen–Linnakallio sekä 2-kehän. Nykyiselle valtatielle tehdään sekoittumiskaistat Lakalaivan ja Pirkkalan eritasoliittymien välille sekä meluntorjuntaa.

Vaihtoehto 2 sisältää valtatien parantamisen nykyisellä paikallaan Marjamäen ja Pirkkalan välillä sekä 2-kehän meluntorjuntoineen.

Vaihtoehdot 1 ja 2 sisältävät Tampereen kaupunkiseudun 2-kehätien (mt 309) linjausvaihtoehdot. 2-kehä pohjoinen linjaus sijaitsee Pulkajärven Natura-alueen pohjoispuolella ja 2-kehä eteläinen linjaus Pulkajärven Natura-alueen eteläpuolella.

Hankevaihtoehtoja verrataan tilanteeseen, jossa hanke ei toteudu (vertailuvaihtoehto 0).

Ympäristövaikutusten arvioinnissa on puutteita ja epävarmuustekijöitä erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja ilmastovaikutusten arvioinnin osalta

Hankkeen todennäköisesti merkittäviksi vaikutuksiksi nousevat arviointiselostuksessa ihmisiin, maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen kohdistuvat vaikutukset sekä hankkeen yhteisvaikutukset. Yhteysviranomainen katsoo merkittäviksi ympäristövaikutuksiksi myös vaikutukset pintavesiin, luonnon monimuotoisuuteen, ilmastoon ja metsien virkistyskäyttöön.

Arviointiselostuksessa ei tunnisteta merkittäviksi ympäristövaikutuksiksi hankkeen vaikutuksia ilmastoon. Yhteysviranomaisen näkemyksen mukaan hankkeella on kuitenkin merkittäviä ilmastovaikutuksia.

- Arviointiselostuksessa ei ole tunnistettu kaikkia merkittäviä asiakokonaisuuksia, joilla on vaikutusta ilmastoon ja koko tiehankkeen lähtökohtiin, toteaa lakimies Riina Arffman Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelta.

Yhteysviranomainen katsoo, että arvioinnissa on puutteita ja epävarmuustekijöitä erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja ilmastovaikutusten arvioinnin osalta.

- Näiden vaikutusten lieventämistä tulee tarkastella jatkosuunnittelussa. Myös melusuojauksen riittävyyteen, viher- ja virkistysyhteyksien turvaamiseen ja eri hankkeiden ja suunnitelmien yhteensovittamiseen tulee kiinnittää jatkosuunnittelussa huomiota, jatkaa Arffman.

Hankkeesta jätettiin useita mielipiteitä

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta toimitettiin yhteysviranomaiselle 10 viranomaisen tai yhteisön lausuntoa sekä 115 yksityisten, yhteisöjen ja yhdistysten jättämää mielipidettä. Lausunnoissa tunnistettiin hankkeeseen liittyviä epävarmuustekijöitä sekä useita jatkosuunnittelussa huomioitavia seikkoja, kuten esimerkiksi hankkeen vaikutukset virkistysalueisiin, viheryhteyksiin ja luonnon monimuotoisuuteen, meluntorjuntaan sekä pintavesiin. Mielipiteissä korostettiin myös yhteisvaikutusten riittävää arviointia.

Lähes kaikki mielipiteen jättäneet yksityishenkilöt suhtautuivat kielteisesti hankkeeseen, mikäli se toteutetaan ns. oikaisuvaihtoehtona VE 1. Vaihtoehtoa VE 0+, jossa nykyiselle tielle tehdään parannustoimenpiteitä, kannatettiin lähes kaikissa mielipiteissä. Useat tahot kannattivat lisäksi meluntorjunnan parantamista tässä vaihtoehdossa verrattuna esitettyyn.

Perusteltu päätelmä otettava huomioon hankkeen jatkosuunnittelussa

Yhteysviranomaisen antamassa perustellussa päätelmässä ei oteta kantaa valittavaan vaihtoehtoon, vaan siinä tarkastellaan arvioinnin riittävyyttä ja otetaan kantaa vaihtoehtojen merkittäviin ympäristövaikutuksiin. Hankkeesta vastaavan Pirkanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen tulee huomioida jatkosuunnittelussaan YVA-menettelyssä arvioidut ympäristövaikutukset ja yhteysviranomaisen perustellussa päätelmässä esiin nostamat seikat. Lupaviranomaisen on varmistettava, että perusteltu päätelmä on ajan tasalla hankkeen lupa-asiaa ratkaistaessa.

Yhteysviranomaisen lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa ympäristöhallinnon internet-sivuilla (ymparisto.fi).

Lisätietoja:

  • Valtatie 3 parantaminen välillä Lempäälä - Pirkkala -hankesivu (ymparisto.fi)
  • Hankkeesta vastaava: Pirkanmaan ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue, Tero Haarajärvi, p. 0295 036 223, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi.
  • Konsultti: Sitowise Oy ja Ramboll Finland Oy konsulttiryhmä. Yhteyshenkilö Taina Klinga, p. 020 747 6188, etunimi.sukunimi(at)sitowise.com.
  • Yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, luonnonvarat ja ympäristö -vastuualue, Riina Arffman, p. 0295 036 000 (tavoitettavissa 27.4. sekä 2.-4.5.) sekä Maria Hakala, puh. 0295 036 118, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen täyttömäärän nosto -hankkeen YVA-ohjelmasta12.5.2022 08:29:52 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Kangasalan kaupungin suunnitteleman Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamisen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hankealue sijaitsee Kangasalla, lähellä Tampereen rajaa. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus katsoo YVA-ohjelman kokonaisuutena hyvälaatuiseksi, mutta edellyttää selvittämään arvioinnissa huolellisesti esimerkiksi vaikutuksia maankäyttöön, pintavesiin ja ihmisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme