Keski-Suomen ELY-keskus

Valtatiellä 13 tavoitellaan liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamista

Jaa

Keski-Suomen ELY-keskus laatii toimenpideselvitystä valtatien 13 tavoitetilasta ja vaiheittain toteuttamisesta vuoteen 2050. Suunnittelualueelle tutkitaan 1-2 ohituskaistaparia. Toimenpideselvityksen aikana järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus ke 15.6.2022 klo 17.00-18.00 Hietaman koululla, Hietamantie 96, 44170 Hietama.

Keski-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt toimenpideselvityksen laatimisen valtatielle 13 välille maantie 16847 (Linnantie, itäinen liittymä) - valtatie 4 (Huutomäki). Toimenpideselvityksessä tarkasteltavan tiejakson pituus on noin 19 kilometriä. Käynnistyneessä selvityksessä määritetään suunnittelualueen tavoitetilanne yksityiskohtaisemman jatkosuunnittelun lähtökohdaksi.

Tien kaarteisuus ja mäkisyys sekä suuri liittymätiheys vähentää kaksikaistaisen tien ohitusmahdollisuuksia. Hankkeen tavoitteita ovat tasoliittymien vähentäminen ja kanavointi, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden sekä rautatien tasoristeysten turvallisuuden parantaminen.

Suunnittelualueelle pyritään lisäksi löytämään 1-2 ohituskaistaparia, joilla tavoitellaan liikenteen sujuvuutta ja parempaa matka-aikaa sekä ennakoitavuutta. Tavoitenopeutena suunnittelualueelle on 80 km/h ja ohituskaistaosuuksilla 100 km/h. Hankkeen ohituskaistat voivat sijaita kohdakkain (2+2 kaistaa) tai peräkkäin (2+1 kaistaa) ja ajosuunnat erotellaan keskikaiteella. Ohituskaistaosuuksille pyritään löytämään rinnakkaistiemahdollisuus, joka mahdollistaa häiriöttömän varareittijärjestelmän ja hitaan liikenteen erottamisen valtatieliikenteestä.

Osallistuminen

Toimenpideselvityksen aikana järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus. Yleisötilaisuus pidetään 15.6.2022 klo 17.00-18.00 Hietaman koululla, Hietamantie 96, 44170 Hietama.  Tilaisuudessa esitellään alustavia toimenpide-ehdotuksia (ohituskaistajaksot, rinnakkaistiejärjestelyt). Yleisötilaisuuteen ei ole mahdollista osallistua etänä virtuaalisesti.

Yleisötilaisuudessa on mahdollisuus ottaa kantaa esitettäviin ratkaisuihin. Esittelyaineisto viedään tilaisuuden jälkeen hankesivuille. Vapaamuotoisia mielipiteitä voi toimittaa suunnittelukonsultille myös tilaisuuden jälkeen. Mielipiteet pyydetään toimittamaan 29.6.2022 mennessä suunnittelukonsultti Riina Väyryselle puhelimitse (040 620 7270), sähköpostilla (riina.vayrynen(at)afry.com) tai postitse osoitteeseen AFRY Finland Oy, Riina Väyrynen, Puistokatu 2–4 D, 40100 Jyväskylä.

Lisätietoja selvityksestä on saatavilla Väyläviraston hankesivuilta osoitteesta:

https://vayla.fi/valtatien-13-parantaminen-valilla-maantie-16847-linnantie-itainen-liittyma-valtatie-4-huutomaki-toimenpideselvitys-saarijarvi-ja-aanekoski

Maanteiden suunnittelu on pitkä ja vaiheittain tarkentuva prosessi

Maanteiden suunnittelu on vaiheittain tarkentuva prosessi. Nyt käynnissä oleva työ on esiselvitys, jonka tarkoituksena on määrittää valtatien tekninen tavoitetila ja jatkosuunnittelun tarpeet. Toimenpideselvityksen suunnittelutarkkuus on yleispiirteinen ja ennen parantamistoimenpiteiden toteuttamista tulee laatia tarkemmat suunnitelmat (yleissuunnitelma ja/tai tie- ja rakentamissuunnitelmat).

Tarkastelujakson tavoitetilan toteutuminen tapahtuu vaiheittain pitkällä aikajänteellä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus
Kai Paavola
p. 0295 024 705

Suunnittelukonsultti AFRY Finland Oy
Riina Väyrynen
p. 040 620 7270

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme