Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Valtatien 3 parantaminen Helsingbyn ja Laihian välillä on edennyt yleissuunnitteluvaiheeseen (Pohjanmaa)

Jaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus suunnittelee valtatien 3 parantamista Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian välillä. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely) on päättynyt ja ELY-keskus on tehnyt päätöksen jatkosuunnitteluun valittavasta vaihtoehdosta. Arvioinnissa tarkasteltiin useita vaihtoehtoja. Yleissuunnittelua jatketaan nykyiseen valtatielinjaukseen tukeutuen vaihtoehdolla 1. Valittu vaihtoehto sisältää nykyisen valtatien parantamisen ja uuden Alakylän eritasoliittymän rakentamisen Rudon kohdalle. Eritasoliittymän sijainti tarkentuu suunnittelussa.
Kartta yleissuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta.
Kartta yleissuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta.

Valtatie 3 on yksi Suomen tärkeimmistä päätieyhteyksistä ja kuuluu Euroopan laajuiseen TEN-T -liikenneverkkoon, jolla tienpitäjän on turvattava sujuva ja turvallinen liikenne. Liittymien määrä on rajoitettu ja liittymäjärjestelyjen on oltava korkeatasoisia. Maatalousliikenteen liikkuminen yhteysvälillä turvataan rinnakkaistiejärjestelyiden avulla.

Parantamishankkeen tavoitteena on nelikaistainen, korkeatasoinen ja turvallinen valtatieyhteys Laihian ja Vaasan välille. Tarkastellut vaihtoehdot olivat parantamishankkeelle asetettujen tavoitteiden kannalta yhtäläisiä. Arvioinnin mukaan vähiten kielteisiä vaikutuksia luonnonympäristölle sekä kulttuuri- ja rakennetulle ympäristölle aiheutuu nykyisen valtatien parantamisesta. Eniten kielteisiä vaikutuksia aiheutuu uuteen maastokäytävään rakennettavista tielinjauksista, jotka pirstovat elinympäristöjä, aiheuttavat estevaikutuksia liikkumiselle ja muuttavat kulttuurillisesti tärkeitä maisemia.

Kaikki tarkastellut vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Kannattavuuslaskelman perusteella suurimmat hyödyt saavutetaan nykyisen valtatien parantamisella. Vaiheittain toteuttamalla voidaan kustannuksia jakaa pidemmälle aikajänteelle.

Jatkosuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta tehdään lain mukainen yleissuunnitelma, joka valmistuu keväällä 2021. Suunnitelmaluonnoksia tullaan esittelemään yleisölle alkuvuodesta, jolloin suunnitelmista on myös mahdollista antaa palautetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö: Eeva Kopposela, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh 0295 021727
Tiesuunnittelusta vastaava: Sanna Kaikkonen, Ramboll Finland Oy, puh 040 5957160
Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä vastaava: Joonas Hokkanen, Ramboll Finland Oy, puh 0400 355260

Kuvat

Kartta yleissuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta.
Kartta yleissuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om Koppö Energia Oy:s MKB-program för framställning av syntetisk metan (Österbotten)21.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverknng av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad. Projektets mål är att producera kolneutral syntetisk metan (LSNG = Liquid syntethic natural gas) genom att återvinna koldioxid från rökgasströmmar i närområdet samt med vätgas som producerats av förnybar energi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme