Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Valtatien 3 yleissuunnittelu Helsingbyn ja Laihian välillä jatkuu

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii yleissuunnitelmaa valtatien 3 parantamisesta Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian välillä. Yleissuunnitelmaluonnosta esiteltiin virtuaalisessa yleisötilaisuudessa maaliskuussa. Tilaisuuden jälkeen asukkailta saatiin runsaasti palautetta, josta noin puolet kannatti ja puolet vastusti suunnitelmaa. Palautteen perusteella hankkeen ohjausryhmä on päättänyt, että kevään aikana tehdään vielä lisää selvityksiä mahdollisista uusista ratkaisuista, jotka tukeutuvat nykyiselle tielinjalle.

Valtatie 3 välillä Vaasa–Helsinki on yksi Suomen tärkeimmistä päätieyhteyksistä. Se kuuluu Euroopan laajuiseen TEN-T-liikenneverkkoon, jolla on turvattava sujuva ja turvallinen liikenne. Helsingby–Laihia tieosuudella on merkittävä rooli sekä lyhyt- että pitkämatkaiselle liikenteelle. Nykyiset liikennejärjestelyt eivät vastaa liikennemäärien ja valtatien palvelutason vaatimuksia. Tämä aiheuttaa ongelmia kuljetusten toimivuuden lisäksi myös henkilöautoliikenteen sujuvuudelle sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudelle.

Yleissuunnitelma laaditaan nykyisen valtatien linjaukseen tukeutuvalle vaihtoehdolle. Suunnitteluratkaisulla toteutuvat hankkeelle asetetut päätieverkon palvelutasotavoitteet. Valittu vaihtoehto mahdollistaa myös vaiheittain toteuttamisen, jolloin esimerkiksi ohituskaistoja, eritasoliittymäjärjestelyjä ja rinnakkaisteitä voidaan rakentaa jo ennen koko välin toteuttamista nelikaistaisena väylänä.

Nykyisen valtatien linjaukseen tukeutuva vaihtoehto on maakuntakaavan mukainen. Yleissuunnitelman laatimisen yhteydessä päivitetään alueen yleiskaavat ja ne tulevat saman aikaisesti nähtäville. Yleissuunnitelmaa ei voida hyväksyä vastoin voimassa olevaa yleiskaavaa.

Alueen asukkailla ja muilla sidosryhmillä on ollut mahdollisuus kuulla hankkeesta ja kertoa näkemyksiään suunnittelun eri vaiheissa. Postituslistalla on tiedotettu hankkeen etenemisestä ja osallistumismahdollisuuksista. Hanketta on esitelty yleisölle kolmessa yleisötilaisuudessa. Lisäksi YVA-menettelyn aikana järjestettiin kaksi sidosryhmätyöpajaa ja karttapalautekysely, joiden tuottamaa aineistoa käytettiin hyödyksi suunnittelussa ja vaikutusten arvioinnissa.

Lisäselvitystarpeiden takia yleissuunnitelman valmistuminen siirtyy syksylle 2021. Suunnitteluaikataulu tarkentuu, kun suunnitteluratkaisut selviävät. Yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen se tulee nähtäville ja siitä on mahdollisuus jättää muistutuksia. Koska kyseessä on merkittävän kokoinen hanke, tiesuunnitelman toteuttaminen vaatii myös eduskunnan päätöksen rahoituksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeva Kopposela
Projektipäällikkö, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Puh. 029 502 1727
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Sanna Kaikkonen
Tiesuunnittelun vastuuhenkilö, Ramboll Finland Oy
Puh. 040 595 7160

Joonas Hokkanen
YVA-menettelyn vastuuhenkilö, Ramboll Finland Oy
Puh. 040 035 5260

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely20.1.2023 15:25:52 EET | Tiedote

Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme