Keski-Suomen ELY-keskus

Valtatien 9 osuuden Kanavuori – Lievestuore suunnittelu on käynnistetty

Jaa

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on aloittanut valtatien 9 osuudelle Kanavuori – Lievestuore ympäristövaikutusten arviointiohjelman (YVA-ohjelma) laatimisen, joka perustuu lakiin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (252/2017). Tarkastelualue alkaa Ruokosaaren teollisuusalueen kohdalta ja päättyy Lievestuoreella valtatien 9 ja valtatien 13 liittymään. Alueen molemmissa päissä ollaan parhaillaan laatimassa liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain (503/2005) mukaisia tiesuunnitelmia, joissa valtatie 9 esitetään parannettavaksi korkeatasoiseksi eritasoliittymin varustetuksi pääväyläksi.

Valtatie 9 on tärkeä osa valtakunnallista ja kansainvälistä poikittaisyhteyttä, kuuluu kansainväliseen TEN-T kattavaan verkkoon ja on osa kansallista raskaan liikenteen runkoyhteyttä. Liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa maanteiden ja rautateiden pääväyliksi valtatie 4 on määritetty pääväylien palvelutasoluokkaan 1. Valtatie 9 kuuluu myös suurten erikoiskuljetusten verkkoon.

Tieosan suurimmat ongelmat aiheutuvat osin hyvinkin vilkkaiden tasoliittymien turvallisuus- ja sujuvuusongelmista sekä vaihtelevista maastonmuodoista aiheutuvista huonoista ohitusmahdollisuuksista ja raskaan liikenteen ajonopeuksien merkittävästä alenemisesta.

Tieosuudesta on tavoitteena kehittää yhtenäisellä keskikaiteella ja eritasoliittymillä varustettu pääväylä, jonka nopeusrajoitus on ympärivuotisesti 100 km/h. Valtatien asutukselle ja muulle maankäytölle sekä ympäristölle aiheuttama haitta minimoidaan. Samalla pyritään mahdollisimman kustannustehokkaisiin toimenpiteisiin.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa arvioidaan kahta vaihtoehtoa. Järeämpi vaihtoehto vastaa mahdollisimman hyvin valtatieliikenteen tarpeisiin. Kevyemmän vaihtoehdon suunnittelussa huomioidaan voimakkaammin tavoite rakentamisen kustannustehokkuudesta.

Vuoden 2021 aikana laadittavassa ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa esitetään arvioitavat vaihtoehdot, ehdotus arvioitavista vaikutuksista sekä millä menetelmillä ne tullaan arvioimaan. Varsinainen ympäristövaikutusten arviointi, arviointiselostus tehdään vuoden 2022 aikana. YVA-prosessin jälkeen valittavasta vaihtoehdosta laadittavan liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain (503/2005) mukaisen yleissuunnitelman laatiminen aloitetaan vuonna 2023.

Sekä YVA että yleissuunnitelma laaditaan avoimesti, ja kaikilla halukkailla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin yleisötilaisuuksissa ja työpajoissa. Suunnittelun etenemistä voi seurata myös hankkeen verkkosivuilta. Ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy varsinaisesti, kun valmis YVA-ohjelma toimitetaan yhteysviranomaiselle.

Yhteysviranomainen asettaa ohjelman nähtäville julkisella kuulutuksella. Nähtävillä oloaikana ohjelmaa esitellään myös yleisölle. Kaikilla on mahdollisuus jättää YVA-ohjelmasta mielipiteensä, jotka huomioidaan vertailtavia vaihtoehtoja tarkennettaessa ja ympäristövaikutuksia arvioitaessa.

Hankkeen www-sivut:  https://vayla.fi/vt-9-kanavuori-lievestuore

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus
Soili Katko
soili.katko(at)ely-keskus.fi
p. 0295 024 010

Sitowise
Matti Romppanen
matti.romppanen(at)sitowise.com
p. 020 747 6740

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Hankasalmella ja Köhniöllä suoritetaan siltojen erikoistarkastuksia – aiheuttaa haittaa liikenteelle8.10.2021 08:21:08 EEST | Tiedote

Hankasalmen kirkonkylällä siltatarkastus tehdään Pellisensalmen ylittävällä sillalla (Keskustie, tienro 641) 11.-12.10.2021 klo 08.00–20.00 välisenä aikana. Jyväskylän Köhniöllä tarkastetaan Keuruuntien ja rautatien ylittävät (tienro 6015) sillat 12.-15.10.2021 klo 8.00–20.00 välisenä aikana. Työn aikana siltojen toinen kaista joudutaan pitämään suljettuna. Liikennettä ohjataan liikennemerkein.

ELY-keskuksen lakisäätäisenä tehtävänä on valvoa rakennusperinnön säilymistä30.9.2021 08:52:08 EEST | Tiedote

Ajoittain lehdistössä ja yleisessä keskustelussa nousee kyseenalaistavasti esiin ELY-keskuksen rooli tasapuolisena viranomaistahona rakennetun kulttuuriympäristön valvojana. ELY-keskus toteuttaa valvontatehtävää muun muassa valitusteitse. On kulttuuriympäristön ja siihen liittyvien ristiriitaisten intressien kannalta kaikkien etu, että suojeluun vaikuttavien päätösten lainmukaisuus ja epäselvät oikeuskysymykset saatetaan tuomioistuinten käsiteltäväksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme