Valtioiden rajat ylittävät lastensuojelutilanteet vaativat erityisosaamista
Valtioiden rajat ylittävistä eli ns. ylirajaisista lastensuojelutilanteista on vasta vähän tutkittua tietoa, ja niihin liittyvä oikeudellinen sääntely ja käytännön ohjeistus on puutteellista. Oulun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston Suojatie-hankkeessa on tavoitteena jalkauttaa tutkittua tietoa sosiaalityön käytäntöihin ja mallintaa uusia palvelupolkuja. Monitieteinen hanke on sosiaalityön, oikeustieteen ja sukupuolentutkimuksen yhteistyötä.
Hanke selvittää, millaisia ylirajaiset lastensuojelutapaukset ovat, miten ne tunnistetaan sosiaalityössä ja minkälaisia menettelyjä niihin liittyy. Lisäksi tutkijat tarkastelevat ylirajaiseen lastensuojeluun liittyviä poliittisia ja sosiaalisia haasteita ja sitä, miten viranomaiset ymmärtävät ylirajaisen lastensuojelun tilanteita erilaisia säännöksiä tulkitessaan ja soveltaessaan, miten lainsäädäntö kommunikoi kentän todellisuuden kanssa sekä millaisissa verkostoissa ylirajaisia lastensuojelutilanteita hoidetaan.
Ristiriitaiset ja päällekkäiset ohjeistukset voivat vaikeuttaa ulkomailla olevien lasten tilanteiden hahmottamista, ja rajat ylittävät kysymykset voivat olla myös poliittisesti ja oikeudellisesti erittäin monimutkaisia. ”Tutkimus tuottaa uutta tietoa lastensuojeluun liittyvistä sosiaalityön käytännöistä sekä muiden viranomaisten toiminnasta, kuten siitä, miten viranomaiset hallinnon eri tasoilla käsittelevät ylirajaisen lastensuojelun kysymyksiä”, hankkeen johtaja, dosentti Johanna Hiitola Oulun yliopistosta kertoo.
Tutkimustulokset on tarkoitus sisällyttää käytännön työhön hyvinvointialueiden lastensuojelun ammattilaisille suunnatun koulutuskokonaisuuden ja ylirajaisen lastensuojelun palvelupolun mallintamisen avulla. Palvelupolkumallia tarjotaan myös THL:n ylläpitämään Lastensuojelun käsikirjaan sekä poliisille.
”Tutkimuksemme tulee olemaan myös kansainvälisesti merkittävä uuden tutkimusalueen määrittelijä”, Hiitola sanoo.
Suojatie-hankkeen tavoitteena on tutkimusaineistojen tuottaminen yhteistyössä ylirajaisissa lastensuojelutilanteissa osallisina olevien perheiden, näitä tilanteita ratkovien ja lakia soveltavien viranomaisten sekä aiheiden piirissä työskentelevien kansalaisjärjestöjen kanssa.
Tieteelliset tulokset ovat hyödynnettävissä käytännön työssä, sosiaalityön perus- ja täydennyskoulutuksessa sekä monialaisen yhteistyön opetuksessa ja kehittämisessä.
Suojatie-tutkimus on Oulun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteishanke, jota rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Helsingin yliopiston osahanketta johtaa apulaisprofessori Maija Jäppinen ja Itä-Suomen osahanketta oikeustieteen tohtori Sanna Mustasaari. Kaksivuotinen hanke alkoi joulukuussa 2022. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä pohjoismaisen Transnational Childhoods, Transnational Rights? Nordic Responses to Global Challenges in the Field of Child Protection -verkoston kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankkeen johtaja dosentti Johanna Hiitola, Oulun yliopisto, p. 046 9219382, johanna.hiitola@oulu.fi
OTT Sanna Mustasaari, Itä-Suomen yliopisto, sanna.mustasaari@uef.fi
Apulaisprofessori Maija Jäppinen, Helsingin yliopisto, maija.jappinen@helsinki.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme