Valtiokonttori

Valtiokonttori kilpailutti väärinkäytösepäilysten teknisen ilmoituskanavaratkaisun valtionhallinnolle

Jaa

Valtiokonttori vastaa valtiovarainministeriön toimeksiannosta valtiohallinnon organisaatioille yhteisen väärinkäytösepäilyksiä koskevan teknisen ilmoituskanavaratkaisun hankinnasta sekä ylläpidosta ja jatkokehittämisestä. Tekninen ratkaisu mahdollistaa virastokohtaisten sisäisten ilmoituskanavien järjestämisen.

Valtiokonttori on kilpailuttanut teknisen palveluntarjoajan. Kilpailutuksen valitusaika on päättynyt ja hankintapäätös on lainvoimainen. Kilpailutuksen voitti Webropol Oy ja yhteistyö on käynnistetty. Tämänhetkisen arvion mukaan ilmoittajan suojelua koskeva laki tullaan antamaan eduskunnalle joulukuussa, jolloin lain voimaantulo tulee viivästymään direktiivissä mainitusta määräajasta 17.12.2021. Teknisen ilmoituskanavaratkaisun käyttöönottoprojektit käynnistetään kuitenkin mahdollisimman pian sen varmistamiseksi, että ilmoituskanavat ovat käytössä lain voimaan tullessa.

Yhteisen teknisen ilmoituskanavaratkaisun käyttöönotto on virastoille vapaaehtoista. EU:n lainsäädäntö kuitenkin edellyttää, että vähintään 50 työntekijän yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioissa on sisäinen ilmoituskanava, jossa voi turvallisesti ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä. Yhteisellä teknisellä ratkaisulla haetaan laadukasta palvelua ja kustannustehokkuutta, kun jokaisen viraston ei tarvitse hankkia omaa teknistä ratkaisua sisäistä ilmoituskanavaa varten. Valtiokonttori on pyytänyt järjestelmän käyttöönottavia organisaatioita nimeämään yhteyshenkilön, joiden kautta virastoja tiedotetaan teknisen ilmoituskanavan käyttöönotosta ja sen ohjeistuksesta.

Jokainen virasto tekee oman ilmoituskanavansa laajuutta, viraston sisäistä koulutusta, ilmoitusten käsittelyprosesseja ja resursointia koskevat peruslinjaukset itsenäisesti ja tiedottaa niistä henkilöstölleen ja yhteistyökumppaneilleen. Valtiokonttori on laatinut virastoille tukimateriaalin virastokohtaisen valmistelun helpottamiseksi.

Väärinkäytösepäilysten ilmoituskanavalla eli niin kutsutulla Whistleblower-kanavalla varmistetaan, että valtionhallinnon työntekijät ja yhteistyökumppanit voivat ilmoittaa väärinkäytösepäilyistä turvallisesti ja luotettavasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Valtiokonttori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka on perustettu vuonna 1876. Palvelemme valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä.

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia. Valtiokonttori vastaa kustannustukien ja sulkemiskorvausten käsittelystä ja maksatuksista koronapandemian vuoksi kärsineille yrityksille. 

Valtiokonttorin tehtäviä ovat lisäksi valtion konsernilaskenta ja taloushallinnon sekä maksuliikkeen ohjaaminen. Tuemme valtion organisaatioita työelämän murroksessa ja edistämme tiedolla johtamista. Kansalaisille myönnämme muun muassa sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme