Valtiokonttori

Valtiokonttorin Yritysten kustannustuki –hanke uudistaa valtionhallintoa – raportti hankkeesta nyt julkaistu

Jaa

Valtiokonttorin Yritysten kustannustuki -hanke toteutettiin kiireessä ja pakon sanelemana tarkoituksena auttaa yrityksiä selviämään koronakriisin aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista. Hanke hyödynsi monia Valtiokonttorin kyvykkyyksiä toimien suunnannäyttäjänä muillekin valtionhallinnon organisaatioille. Hankkeen onnistumisista on nyt koostettu raportti, joka julkaistaan tänään.

Valtiokonttori on noin 350 asiantuntijan virasto valtiovarainministeriön hallinnonalalla.
Valtiokonttori on noin 350 asiantuntijan virasto valtiovarainministeriön hallinnonalalla.

Maaliskuussa 2020 Valtiokonttori sai poikkeuksellisen tehtävän. Koronakriisin kurittaessa Suomea ja koko maailmaa monien yritysten taloudellinen tilanne ja toimintaedellytykset olivat vaakalaudalla. Tämän seurauksena Valtiokonttorin tuli muutamassa viikossa toteuttaa Yritysten kustannustuki – hanke, jolla suomalaisten yritysten selviytymistä voitaisiin tukea taloudellisesti haastavina aikoina.

Hankkeen opeista on nyt koottu kerronnallinen raportti Kustannustukilain nopea toimeenpano ja onnistumisen elementit. Sen on koostanut KTT Nina Laakso. Raportti kiteyttää tunnistetut keskeiset onnistumisen elementit sekä tuo esiin konkreettisia esimerkkejä ja malleja hankeprosessien kehittämiseksi sekä toimintatapojen uudistamiseksi koko valtionhallinnossa.

Hankkeessa hyödynnettiin ketterää kehittämistä ainutlaatuisella tavalla

Hanke oli monella tavalla poikkeuksellinen sekä Valtiokonttorin että koko valtionhallinnon historiassa. Tilanteen kiireellisyyden sekä siihen liittyvän pakon seurauksena Valtiokonttori onnistui rakentamaan ennennäkemättömän nopeasti palvelun, jossa keskiössä olivat asiakkaiden tyytyväisyys sekä yritysten tukeminen. Hankkeesta tuli menestys, joka on niittänyt kunniaa sekä asiakkaiden että muiden yhteiskunnallisten toimijoiden silmissä.

Hankkeessa hyödynnettiin sähköisiä järjestelmiä ja ketterää kehittämistä valtionhallinnolle uudenlaisella tavalla, mikä mahdollisti lainsäädännön nopean toimeenpanon. Sen lisäksi projektin aikana tapahtui myös laajempaa kulttuurista muutosta, jonka seurauksena esimerkiksi ministeriöiden ja lainsäädännön toimeenpanijaviraston työnjako koki suuria mullistuksia. Hanketta värittivät myös etätyö sekä uudenlaiset työ- ja johtamistavat, jotka kertovat osaltaan työelämän muutoksesta.

Raportti esillä Valtio Expossa 5.5. klo 10.15

Raportti julkistetaan Valtio Expossa 5.5. klo 10.15 järjestettävän Kustannustuen tarina — kokemuksia ja oppeja kustannustukilain nopeasta toimeenpanosta -esityksen yhteydessä. Raportin kirjoittaja Nina Laakso sekä Valtiokonttorin toimialajohtaja Jyri Tapper luovat esityksessään myös katsauksen Yritysten kustannustuki –hankkeen tarinaan sekä raportin sisältöön.

Raportti perustuu kahdeksaantoista hankkeessa mukana olleen henkilön haastatteluun, joista on poimittu esimerkkejä koko valtionhallinnolle ainutlaatuisesta kulttuurisesta ja rakenteellisesta toimintatapojen muutoksesta. Raportissa esitetään, millä tavoin valtionhallinnon organisaatioiden välistä roolitusta ja yhteistyötä voitaisiin kehittää hankekokemuksia hyödyntäen niin palveluvirastojen kuin asiakkaankin näkökulmasta.

Raportti on nyt julkaistu ja se on luettavissa osoitteessa valtiokonttori.fi/kustannustuentarina 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valtiokonttori on noin 350 asiantuntijan virasto valtiovarainministeriön hallinnonalalla.
Valtiokonttori on noin 350 asiantuntijan virasto valtiovarainministeriön hallinnonalalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Valtiokonttori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka on perustettu vuonna 1876. Palvelemme valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä.

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia. Valtiokonttori vastaa kustannustukien ja sulkemiskorvausten käsittelystä ja maksatuksista koronapandemian vuoksi kärsineille yrityksille. 

Valtiokonttorin tehtäviä ovat lisäksi valtion konsernilaskenta ja taloushallinnon sekä maksuliikkeen ohjaaminen. Tuemme valtion organisaatioita työelämän murroksessa ja edistämme tiedolla johtamista. Kansalaisille myönnämme muun muassa sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme