Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Valtioneuvosto myönsi Utsjoelle muutostukea

Jaa

Valtioneuvosto on tänään päätöksellään myöntänyt Utsjoelle 300 000 euroa rahoitusta kehittämishankkeisiin alueen haastavassa tilanteessa.

Saamen silta, Utsjoki. Kuva Lapin ELY-keskus
Saamen silta, Utsjoki. Kuva Lapin ELY-keskus

Lapin liitolle myönnetty AKKE-rahoitus on tarkoitettu Utsjoen kalastuskiellosta aiheutuneen paikallisen elinkeinoelämän muutostilanteen hoitamiseen ja koordinaation sekä kestävän elinkeinotoiminnan edistämiseen (AKKE - Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen määräraha). Perusteena on Suomen ja Norjan yhteinen, poikkeuksellinen päätös Tenojoen määräaikaisesta kalastuskiellosta, joka kattaa koko Tenon lohen elinkierron alueen mereltä joelle. Rajoituksen syynä on Tenon lohikantojen nopeasti heikentynyt tila.

Lohen tilanteen turvaamiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset ovat paikallisia ja kohdistuvat erityisesti väestöltään pienen kunnan elinvoimaisuuteen.

”Utsjoen matkailu on perinteisesti rakentunut vahvasti kalastuksen ympärille ja rajoituksilla on merkittävät vaikutukset. Poikkeustilanteen työllisyysvaikutukset kohdistuvat suoraan matkailuun ja palvelun tuottajiin ja välillisesti kuntaan ja muihin palvelujen tuottajiin. Nyt pyritään monipuolistamaan matkailun kenttää", kertoo Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa.

"Erinomaista, että Suomen pohjoisimman kunnan haasteellinen tilanne on huomioitu työ- ja elinkeinoministeriössä. Utsjoella on tehty hyvää valmistelua elinkeinotoiminnan uudistamiseen ja tällä tuella voimme edelleen edesauttaa työtä. Keskeisimmät Utsjoen matkailun uudelleensuuntaamiseen liittyvät toimenpiteet edellyttävät reittien rakentamista, joten jatkotyöhön tarvitaan myös liikenne- ja viestintäministeriön vahvaa sitoutumista", toteaa Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

Valtioneuvoston päätös 16.12.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, ylijohtaja Jaakko Ylinampa, puh. 0295 037 199, jaakko.ylinampa(at)ely-keskus.fi
Lapin liitto, maakuntajohtaja Mika Riipi, puh. 044 767 4200, mika.riipi(at)lapinliitto.fi

Kuvat

Saamen silta, Utsjoki. Kuva Lapin ELY-keskus
Saamen silta, Utsjoki. Kuva Lapin ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Osatyökykyisten ja monialaista tukea tarvitsevien työllistämistä edistävät palvelut tutuiksi Lapissa10.1.2022 12:49:24 EET | Tiedote

Osatyökykyisten ja monialaista tukea tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä edistäviä palveluita esitellään neljän suoran lähetyksen sarjassa. YouTubessa lähetettävien suorien Uutiskirje Live -lähetysten tavoitteena on tehdä palveluita ja palveluiden tarjoajia entistä tunnetummaksi Lapin alueella. Näin edistetään sitä, että osatyökykyiset ja tukea tarvitsevat työnhakijat saavat laadukasta, oikea-aikaista palvelua työllistymiseensä tai kouluttautumiseensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme