VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Valtiontalouden haasteet jatkuvat – toimien vaikutuksia tulisi tarkastella kattavasti

Jaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) odottaa hallinnon uudistuksiin ja politiikkatoimiin vahvempaa suunnitelmallisuutta ja ohjausta. VTV on antanut eduskunnalle vuosikertomuksensa eli koosteen tarkastus- ja valvontatoimintansa tuloksista.

Valtiontalouden haasteet jatkuvat merkittävinä. Niihin vastaaminen edellyttää kattavaa vaikutusten tarkastelua ja hallinnonalojen yhteistyötä.

”Riittävän konkreettiset ja pitkäjänteiset tavoitteet luovat perustan sille, että hallinnon toimintaa, sen tuloksellisuutta ja taloudellisia vaikutuksia voidaan ohjata ja seurata”, pääjohtaja Sami Yläoutinen toteaa.

Vaikutukset arvioitava mahdollisimman
kattavasti jo suunnitteluvaiheessa

VTV on tarkastanut useita uudistuksia, joilla hallinto muokkaa rakenteitaan ja valmistautuu toimintaympäristön muutoksiin. Tarkastusten kohteena ovat olleet muun muassa etuusjärjestelmät, ilmastorahoitus, hallinnon organisaatiofuusiot sekä elinkeinoelämää ja talouskasvua tukevat toimet.

Tavoitteiden asettaminen ja hallinnonalojen yhteistyö on tarkastusten mukaan parantunut. Hajautettu ohjaus ja riittämätön seuranta kuitenkin heikentävät mahdollisuuksia arvioida toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Näin myös tulevien toimien suunnittelun tueksi on vähemmän tietoa.

Vaikutuksia ei aina myöskään arvioida kyllin laajasti. Esimerkiksi sosiaaliturvauudistuksen valmistelussa tulee VTV:n mukaan kiinnittää erityistä huomiota kannustinloukkujen kokonaisuuteen ja selvittää jääkö lainsäädäntöön tai sen toimenpanoon muita loukkuja, jotka vaikeuttavat uudistuksen tavoitteiden saavuttamista.

Tarkastussuositukset vaikuttavat hallinnossa

Hallinto tarttuu VTV:n tarkastussuosituksiin hyvin: tilintarkastusten suosituksista 85 prosenttia oli pantu toimeen vuonna 2021. Myös tuloksellisuus-, laillisuus- ja finanssipolitiikan tarkastuksien suosituksista yli 80 prosenttia on toimeenpantu joko kokonaan tai osittain kahden viimeisen vuoden aikana. VTV tekee jälkiseurantaa, kun tarkastuksesta on kulunut 2–3 vuotta ja kun tarkastuksen kohteella on ollut riittävästi aikaa kehittää toimintaansa.

”Suuntaamme edelleen tarkastusta hallinnon uudistuksiin ja valtiontalouden tasapainoa tukeviin toimiin. Uudistumalla varmistamme itsekin laadukkaan tarkastuksen ja valvonnan eli ydintehtävämme toteutumisen,” Yläoutinen kertoo.

Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa vuosittain syyskuussa kertomuksen toiminnastaan eduskunnalle. Vuosikertomuksen pohjalta tarkastusvaliokunta voi esittää havaintoja valtiontalouden hoidosta eduskunnan kannanottoa varten.

Tutustu julkaisuun: Valtiontalouden tarkastusviraston vuosikertomus 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Transparensen, tillsynen och förutsättningarna för effektivitet bör utvecklas för understöd som beviljats av avkastningen av penningspel31.8.2022 06:45:00 EEST | Tiedote

Revisionsverkets revision visar att processen för beviljande av understöd av avkastningen av penningspel borde utvecklas så att den blir mer transparent och så att riktlinjerna för effektivitet i samband med understöd förtydligas. Även övervakningen av understöden bör effektiviseras. De statsbidragsmyndigheter som förvaltar understöden har dock till väsentliga delar följt bestämmelserna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme