Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuustokauden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön toimenpiteet kokoava Stadin HYTE -barometri julki

Jaa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisellä pyritään Helsingissä siihen, että kaupunkilaisten hyvinvointi, terveys ja turvallisuus kohenevat ja arjen ympäristöt tukevat asukkaiden hyvää elämää. Stadin HYTE -barometri on vuosittain tuotettava seurantaväline, joka kertoo mihin suuntaan helsinkiläisten hyvinvointi kehittyy ja mitä kaupunki tekee kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

HYTE-barometri sisältää nostoja helsinkiläisten elämänlaadusta ja onnellisuudesta, eriarvoisuudesta, liikkumisesta ja elintavoista, ympäristöstä ja turvallisuudesta sekä mielen hyvinvointiin ja päihteisiin liittyvistä näkökulmista. Nyt julkaistava barometri on kooste hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työstä laajemmin kuluvalla valtuustokaudelta.

Suurin osa helsinkiläistä voi hyvin

Suurin osa helsinkiläisistä voi hyvin erilaisilla hyvinvoinnin mittareilla tarkasteltuna. Helsinkiläisten elämänlaadussa, terveydessä ja hyvinvoinnissa on kuitenkin nähtävissä eroavaisuuksia koetun toimeentulon mukaan ja helsinkiläisten terveydessä on suuria eroja asuinalueiden välillä. Parempi toimeentulon kokemus on yhteydessä pääsääntöisesti terveellisempiin elintapoihin, parempaan elämänlaatuun ja suotuisampaan hyvinvointiin. Koronapandemian johdosta lisääntynyt työttömyys voi aiheuttaa eriarvoistumisen kasvua lähivuosina ja tuo näin ollen uusia haasteita kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyölle.

Helsinkiläisten liikkumisen edistäminen työn kärkenä

Helsingin liikkumisohjelma on näkynyt kaupunkilaisten arjessa monin eri tavoin valtuustokauden aikana. Koululaisten huoltajat ovat saaneet arjen aktiivisuuteen kannustavaa Anna arjen liikuttaa -materiaalia, varhaiskasvatusyksiköiden liikkumismahdollisuuksia on parannettu muun muassa välinehankinnoilla ja melkein 90 prosenttia varhaiskasvatusyksiköistä on rekisteröitynyt valtakunnalliseen Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan. Liikkuva opiskelu -ohjelma on laajentunut kaikkiin kaupungin toisen asteen oppilaitoksiin. Suurimmalle osalle kotihoidon asiakkaista on tehty liikkumissopimus tukemaan ikääntyneiden arkiliikkumisen toteutumista kotihoitokäyntien aikana.

Harva ikääntynyt liikkuu terveytensä näkökulmasta riittävästi, ja myös koronapandemia on vaikuttanut ikääntyneiden liikkumismahdollisuuksiin. Tästä syystä tullaan vuonna 2021 panostamaan erityisesti ikääntyneiden mahdollisuuksiin liikkumiseen ja liikkeelle lähtöön. Työhön osallistuvat kaikki kaupungin toimialat laajalla yhteistyöllä.

Monia toimenpiteitä mielen hyvinvoinnin lisäämiseksi

Valtuustokauden aikana on edistetty ja kehitetty lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita sekä panostettu erityisesti erilaisiin matalan kynnyksen palveluihin. Tästä huolimatta tilasto- ja tutkimustieto kertoo, että helsinkiläisten mielen hyvinvoinnin haasteet ovat viime vuosina olleet yleisempiä kuin koko maassa tai muualla pääkaupunkiseudulla.

Ehkäisevä päihdetyö erilaisine menetelmineen on tehokas tapa puuttua ennaltaehkäisevästi eri väestöryhmien terveys- ja hyvinvointieroihin. Sen tavoitteena Helsingissä on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja. Esimerkiksi kesällä 2020 yhteistyössä Senaatintorin terassin kanssa kampanjoitiin turvallisesta ja vastuullisesta terassipalvelujen käytöstä. Valtuustokauden aikana on saatettu lain edellyttämät ehkäisevän päihdetyön johtamis- ja kehittämisrakenteet kuntoon ja kaupunginhallitus vastaa ehkäisevästä päihdetyöstä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjausryhmä ohjaa ja toimeenpanee työtä.

Lapsille ja nuorille mahdollisuus harrastaa

Kuluvan valtuustokauden kaupunkistrategiassa oli tavoitteena myös taata jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastukseen sekä laajasti ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä. Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia on edistetty useassa hankkeessa ja eri toimialoilla kuluvan valtuustokauden aikana. Tämä työ harrastusmahdollisuuksien takaamiseksi jatkuu vuonna 2021, jolloin useilla toimenpiteillä varmistetaan lasten ja nuorten yhdenvertaiset mahdollisuudet löytää mieleinen harrastus.

Viheralueiden merkitys kaupunkilaisten arjessa lisääntynyt

Kaupunkiympäristön ja esimerkiksi viheralueiden saavutettavuus on oleellinen tekijä kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Koronapandemia on vahvistanut viheralueiden merkitystä kaupunkilaisten arjessa. Valtuustokauden aikana onkin panostettu viheralueiden savutettavuuteen, kaupunkitilojen viihtyvyyteen sekä pyöräily- ja kävelyreittien parantamiseen.

Lisätietoa:

Stina Högnabba, erityissuunnittelija, Stadin HYTE -koordinaattori, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 050 402 0817, stina.hognabba ( at ) hel.fi

Suvi Määttä, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 588 7891, suvi.maatta (at) hel.fi

Anne Hämäläinen
Kaupunginkanslia
Viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koronakriisi ravistelee kiinteistösijoitus- ja vuokramarkkinoita2.3.2021 12:50:24 EETTiedote

Vuosi 2020 alkoi ja päättyi kiinteistösijoitusmarkkinoilla vilkkaana, mutta keväällä puhjennut koronapandemia hiljensi kaupankäynnin muutamaksi kuukaudeksi lähes kokonaan. Poikkeusolojen tyhjentämät toimistot ja kauppakeskukset vaikuttivat myös toimitilavuokramarkkinoihin – uusia vuokrasopimuksia alkoi selvästi aiempia vuosia vähemmän. Toimisto- ja liiketilojen vuokrien ja käyttöasteiden näkymät ovat pääosin negatiiviset vielä koronakriisin jälkeenkin. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian ja KTI Kiinteistötieto Oy:n julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2020/2021.

Vaikuttavampia työllisyyspalveluja paikallisista lähtökohdista1.3.2021 07:35:00 EETTiedote

Suomen työllisyyspalveluissa eletään monella tapaa jännittäviä aikoja. Tänään maaliskuun 1. päivä alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa suuri osa TE-toimiston asiakkaista siirtyy kokeilukuntien työllisyyspalvelujen piiriin. Kokeilulla etsitään keinoja tehostaa työnhakijoiden pääsyä töihin, koulutukseen ja muihin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on päästä paremmin kiinni pitkäaikaistyöttömyyden syihin. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi, että päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n käytöstä tulisi tehdä välittömästi25.2.2021 15:28:38 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 25.2.2021, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston tulisi tehdä päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanosta välittömästi kuitenkin niin, ettei se koske alle 12-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa. Päätös tulisi voimaan 1.3.2021 ja jatkuisi 14.3.2021 saakka.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että päätös tartuntatautilain väliaikaisen 58 d §:n käytöstä tehdään välittömästi ja 58 g §:n osalta mahdollisimman pian23.2.2021 15:35:49 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 d §:n toimeenpanosta välittömästi. Lisäksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että aluehallintovirasto tekee päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n ottamisesta pääosin käyttöön mahdollisimman pian.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme