Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira bestrider påståendena om alltför stränga tolkningar av personaldimensionen på vårdhem

Jaa
Valvira och regionförvaltningsverken tolkar inte kraven på personaldimensionering enligt äldreomsorgslagen för strängt. I offentligheten har det framförts ett stort antal påståenden om att vårdhem på grund av alltför stränga myndighetstolkningar inte skulle kunna anställa andra personer än vårdare, även om det råder stor brist på dem.
Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.

”Valvira och regionförvaltningsverken begränsar inte rekryteringen av multiprofessionell personal till vårdhem. Tvärtom anser vi att det är mycket viktigt att varje vårdhem har mångsidig kompetens och den personalstruktur som bäst tillgodoser invånarnas olika och mycket krävande servicebehov. Enligt äldreomsorgslagen kan även andra grupper av arbetstagare än yrkesutbildade personer inom vårdbranschen räknas in i den lagstadgade personaldimensionen”, säger gruppchefen Eine Oinas-Soudunsaari.

Personaldimensionen och personalstrukturen samt klient- och patientsäkerheten bedöms grundligt när tjänsteproducenten ansöker om tillstånd för sin verksamhet. Bedömningen baserar sig alltid på information om servicebehovet hos de klienter som använder vårdhemmets service. I tillståndsförfarandet fästs särskild uppmärksamhet vid vård- och omsorgspersonalens antal, struktur och kompetens, som i enlighet med äldreomsorgslagen ska motsvara de individuella behoven hos de boende på vårdhemmet i alla situationer och under alla arbetsskift.

Oinas-Soudunsaari uppmuntrar tjänsteproducenterna att ansöka om tillstånd med en mångsidigare personalstruktur.

”Den personalstruktur som tjänsteproducenterna angett i tillståndsansökningarna har hittills varit begränsad. I ansökningarna består personalen huvudsakligen av sjuksköterskor, närvårdare och omsorgsassistenter. Det tillstånd som då beviljas kan inte heller omfatta andra personalgrupper.”

Enligt Oinas-Soudunsaari säger personalstrukturen i tillståndsansökningarna uppenbarligen något viktigt om klienternas servicebehov. De som bor på vårdhem är äldre personer i allt sämre kondition, för vilka andra boendeformer inte längre är lämpliga på grund av deras nedsatta hälsotillstånd eller funktionsförmåga. De behöver en mängd olika social- och hälsovårdstjänster som endast kan tillhandahållas av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.

”Äldreomsorgslagen förutsätter att de social- och hälsovårdstjänster som tillhandahålls äldre personer ska vara högkvalitativa och garantera dem god vård och omsorg. Krisen inom vårdtjänsterna för några år sedan får inte upprepas.”

Tillstånds- och tillsynsmyndighetens verksamhet grundar sig på lag och beslut kan överklagas till förvaltningsdomstolen. Om förvaltningsdomstolen anser att ett beslut är felaktigt, är myndigheten skyldig att korrigera det.

”Några klagomål har anförts och förvaltningsdomstolen har avgjort dem. Enligt dessa avgöranden har tillståndsmyndigheterna inte överskridit sin befogenhet i sina beslut om personaldimensionering, utan de har handlat och tolkat lagen rätt”, säger Eine Oinas-Soudunsaari.

Läs mer på bloggen (på finska): Vanhusten hoivapalvelujen kriisi ei saa toistua (valvira.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Pexels.
Kuvituskuva. Pexels.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Möjligt att öka antalet omsorgsassistenter – det viktigaste är dock fortfarande en personalstyrka som motsvarar servicebehovet och en mångsidig personalstruktur31.3.2023 11:05:18 EEST | Tiedote

När minimidimensioneringen av personal enligt äldreomsorgslagen ökar från början av april är det möjligt att öka antalet omsorgsassistenter vid vårdhem. Minimidimensioneringen av personal som deltar i direkt klientarbete är från den 1 april 2023 0,65 anställda per klient, varvid det nya riktgivande antalet omsorgsassistenter enligt tillsynsmyndigheternas åsikt kan vara cirka två anställda per tio klienter. Ett arbetsskift kan omfatta en omsorgsassistent per två yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.

Antalet privata serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar år för år23.3.2023 09:42:48 EET | Tiedote

Antalet serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar för varje år. 2022 beviljade Valvira 196 nya tillstånd för privat hälso- och sjukvård. Detta innebär en ökning på 27 % jämfört med föregående år. Totalt 1014 ändringstillstånd beviljades vilket är en ökning med 78 jämfört med året innan. Ändringstillstånd ska ansökas när det sker väsentliga förändringar i verksamheten eller när ett nytt verksamhetsställe ska läggas till i ett befintligt tillstånd.

Biträdande justitieombudsmannen: Valvira handlade inte lagstridigt eller felaktigt i begäran om utredning av import av vin16.3.2023 10:41:23 EET | Tiedote

Riksdagens biträdande justitieombudsman Maija Sakslin har den 10 mars 2023 avgjort ett klagomål om Valvira som gällde import av vin. Den klagande hade bett justitieombudsmannen undersöka Valviras förfarande, där Valvira 2020 gjorde en begäran om utredning av import av vin. Med anledning av begäran om utredning gjorde Tullen en förundersökning i ärendet och förde ärendet till åklagaren för åtalsprövning. Åklagaren fattade dock beslut om åtalseftergift. Enligt klaganden visade åklagarens beslut att Valvira hade agerat godtyckligt. Riksdagens biträdande justitieombudsman ansåg i sitt avgörande att det inte finns anledning att misstänka att Valvira skulle ha förfarit lagstridigt eller felaktigt i ärendet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme