Maahanmuuttovirasto

Valvontaraportti: Vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden toiminta oli koronavuonna aktiivista ja osaavaa

Jaa

Vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden toiminta oli vuonna 2020 yleisesti onnistunutta, vaikka korona vaikutti paljon yksiköiden arkeen. Myös koronatilanteen hoidossa onnistuttiin haasteista huolimatta hyvin. Maahanmuuttovirasto arvioi vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden viime vuoden toimintaa tänään julkaistussa valvontaraportissa.

Maahanmuuttovirasto ylläpitää vastaanottojärjestelmää ja säilöönottoyksiköitä sekä ohjaa niiden toimintaa. Yhteistyö vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden kanssa on jatkuvaa.

Viime vuonna vastaanottokeskusten valvonta kohdistui valvontaohjelman mukaisesti keskusten käytännön toimintaan ja kustannuksiin, kiinteistöihin, valmiuden ylläpitämiseen ja palveluntuottajien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Lisäksi Maahanmuuttovirasto laati säilöönottoyksiköille oman valvontaohjelmansa.

- Vastaanottokeskuksilla ja säilöönottoyksiköillä näytti olevan aito halu tehdä asioita kunnolla ja oikein. Yksiköt noudattivat hyvin ohjeistuksia, ja niiden toiminta oli yleisesti varsin toimivaa vuonna 2020, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Olli Snellman.

Koronaa ehkäistiin suunnitelmallisella toiminnalla, tilaratkaisuilla ja neuvonnalla

Vastaanottojärjestelmän ja säilöönottoyksiköiden koronatilanne oli viime vuonna suhteellisen tasainen ja suuressa osassa yksiköitä hyvä.

Koronatilanne vaati Maahanmuuttovirastolta, vastaanottokeskuksilta ja säilöönottoyksiköiltä paljon uudenlaista toiminnan ja tilojen käytön suunnittelua. Yksiköiden ennaltaehkäisevä toiminta sekä toiminta altistus- ja tartuntatilanteissa oli aktiivista, osaavaa ja noudatti koronaa varten laadittuja toimintasuunnitelmia. Myös yhteistyö Maahanmuuttoviraston ja oman alueen tartuntatautiviranomaisten kanssa toimi hyvin.

- Aivan olennaista koronatilanteeseen vastaamisessa oli heti alussa aloitettu asiakkaiden aktiivinen ja kattava tiedottaminen ja ohjaaminen tilanteesta ja heiltä odotettavista asioista. Myös asiakkaat toimivat yleisesti vastuullisesti ja heidän toiminnallaan on suuri merkitys tilanteeseen, kertoo Snellman.

Vastaanottokeskukset ja säilöönottoyksiköt ohjasivat asiakkaita koronatilanteessa ja jakoivat tietoa asiakkaiden yleisimmillä äidinkielillä.

Tutustu valvontaan:

FAKTA: Maahanmuuttovirasto vastaa ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta

  • Maahanmuuttovirasto vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten käytännön ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Virastossa tehtävästä vastaa erityisesti vastaanottoyksikkö.
  • Vastaanottokeskuksia ylläpitävät Suomessa useat toimijat, kunnat, yritykset ja järjestöt.
  • Vastaanottokeskusten toiminnasta lisätietoa tietopankista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tulosalueen johtaja Olli Snellman, p. 0295 433 036, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Monitoring Report: The operations of the reception centres and detention units were active and competent during the year of the coronavirus4.5.2021 12:02:51 EEST | Press release

The operations of the reception centres and detention units were generally successful in 2020 although the coronavirus pandemic had a significant impact on the daily running of the centres. The management of the coronavirus situation at the facilities was also efficient despite the challenges. The Finnish Immigration Service is presenting its evaluation of the operations at the reception centres and detention centres last year in the Monitoring Report published today.

Inspektionsrapport: Verksamheten på förläggningarna och i förvarsenheterna under coronaåret var aktiv och kompetent4.5.2021 12:01:21 EEST | Tiedote

Verksamheten på förläggningarna och i förvarsenheterna var generellt sett lyckad under 2020, även om coronan hade en stor inverkan på enheternas vardag. Trots utmaningar lyckades man emellertid också bra med att hantera coronasituationen. Migrationsverket bedömde förra årets verksamhet på förläggningarna och förvarsenheterna i en inspektionsrapport som gavs ut i dag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme