Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valvontaviranomaiset valmistautuvat sote-uudistukseen

Jaa

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat aloittaneet projektin ”Hyvinvointialueiden valvonnan suunnittelu ja kehittäminen”, jonka tarkoituksena on valmistautua sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaan liittyvien lakien toimeenpanoon, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Hyvinvointialueille tulee palvelujen järjestämisvastuuseen kuuluva valvontatehtävä, johon valmistautumista valvontaviranomaiset tällä niin sanotulla HVA-projektilla tukevat. Vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisvastuu ja siihen liittyvä valvontavastuu siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille.

”Aluehallintovirastojen ja Valviran yhteinen kehittämistyö on tärkeää. Projektin avulla lisätään viranomaisvalvonnan ennakoivuutta, riskiperusteisuutta, vuorovaikutteisuutta ja yhdenvertaisuutta. Viimekädessä hyödyn projektista saavat hyvinvointialueet ja alueen asukkaat”, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist.

”Leveämmät hartiat antavat hyvinvointialueelle yksittäistä kuntaa paremmat mahdollisuudet resursoida valvontatehtävän toteuttamiseen ja osaamiseen.  Projektilla halutaan edistää valvontaviranomaisten ja hyvinvointialueiden vuorovaikutusta ja tukea hyvinvointialueita onnistumaan omassa valvontatehtävässään”, sanoo Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Keskeistä hyvinvointialueiden vastuulle tulevassa palvelujen valvonnassa on omavalvonta. Omavalvonta koskee oman toiminnan valvonnan lisäksi hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevien yksityisten palveluntuottajien ja näiden alihankkijoiden valvontaa. 

Valvontaviranomaiset valvovat järjestämisvastuuta

Viranomaisvalvonnan tehtävänä on valvonnan ja ohjauksen keinoin varmistaa, että hyvinvointialueiden järjestämisvastuu, asiakkaiden ja potilaiden oikeudet sekä palveluiden turvallisuus ja laatu toteutuvat lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Nyt alkaneen valvontaviranomaisten projektin aikana aluehallintovirastot ja Valvira määrittelevät ja kuvaavat, miten valvontaviranomaiset valvovat järjestämisvastuun toteutumista ja järjestämisvastuulle kuuluvien sosiaali- ja terveyspalvelujen lainmukaisuutta ja antavat valvontaan liittyvää ohjausta.

Valvontaviranomaiset tekevät sote-uudistukseen valmistautumisessa tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveysministeriön alueellisten valmistelijoiden ja hyvinvointialueiden väliaikaisten toimielinten kanssa. Samoin sote-valvontatiedon hallintaa ja tietojärjestelmiä kehittävien hankkeiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Leena Serpola-Kaivo-oja, p. 0295 017 290, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté: Säkerhetsläget i regionen är stabilt, beredskap att trygga elförsörjningen19.8.2022 12:55:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 18 augusti 2022. Under mötet sammanställdes en lägesbild av beredskapsläget i regionen. Beredskapskommittén följer med och bedömer säkerhetsläget i samhället och förmedlar information till centralförvaltningen och intressegrupperna i regionen. Beredskapskommittén verkar i Västra och Inre Finlands område som omfattar landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: Alueen turvallisuustilanne vakaa, sähkönsaannin varmistamiseen varauduttu19.8.2022 12:55:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 18.8.2022. Kokouksessa koottiin tilannekuvaa alueen varautumistilanteesta. Valmiustoimikunta seuraa ja arvioi yhteiskunnan turvallisuustilannetta ja välittää tietoa alueen sidosryhmille ja keskushallintoon. Valmiustoimikunta toimii Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Kutsu verkkoseminaariin: Vaihteleva työaika 1.9.2022 klo 11–1216.8.2022 07:05:00 EEST | Kutsu

Vaihteleva työaika tarkoittaa nollatuntisopimusta, töihin kutsumista tarvittaessa tai työaikaa, joka vaihtelee esimerkiksi välillä 10–30 tuntia viikossa. Vaihtelevaa työaikaa koskeva lainsäädäntö muuttui 1.8.2022. Työsuojeluhallinto järjestää 1.9.2022 klo 11–12 maksuttoman verkkoseminaarin, jossa käsitellään sekä uutta että aiemmin voimassa ollutta lainsäädäntöä koskien vaihtelevaa työaikaa. Tilaisuus on tarkoitettu sekä työntekijöille että työnantajille ja heidän edustajilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme