Aluehallintovirasto

Valvontaviranomaisten ohje välittömästä ja välillisestä työstä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä

Jaa

Vanhuspalvelulakiin on tehty muutoksia 1.10.2020 alkaen. Vanhuspalvelulain muutosten päätavoitteena on turvata iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon asiakkaille laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Palvelujen tuottajien on vastaisuudessa arvioitava toimintayksikön hoito- ja huolenpitohenkilöstön määrän ja rakenteen riittävyys vanhuspalvelulain sekä yksityisistä sosiaalipalveluista säädetyn lain mukaisesti.

Valvira ja aluehallintovirastot ovat laatineet ohjeen välittömän asiakastyön ja välillisen työn sisältöjen määrittelystä vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä. Ohjeen tarkoituksena on osaltaan auttaa, ohjata ja tukea vanhuspalvelujen tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon palvelujen tuottajia vanhuspalvelulain henkilöstömitoitusta koskevien säännösten toimeenpanoon. Lain muutosten vuoksi työtehtävistä käytetään jatkossa käsitteitä välitön asiakastyö ja välillinen työ.

Ohjeessa on lueteltu tyypillisimpiä esimerkkejä välillisestä ja välittömästä asiakastyöstä. Ohjetta ei ole tarkoitettu tyhjentäväksi määrittelyksi välittömästä asiakastyöstä tai välillisistä työtehtävistä. Toimintayksikön henkilöstön määrän, mitoituksen ja rakenteen riittävyyden arviointi on aina perustuttava asiakkaiden palvelujen tarpeeseen ja siihen liittyvään kokonaisharkintaan.

Välillisen ja välittömän työn määrittelyn ja työnjaon selkeyttämisellä pyritään varmistamaan riittävän ja osaavan henkilökunnan määrä. Palveluntuottajan on varattava ja osoitettava riittävät ja erilliset henkilöresurssit välillisiä työtehtäviä varten. Palvelujen tuottajan vastuulla on huolehtia siitä, että kaikki tehtävät toteutetaan asianmukaisella osaamisella.


Lue lisää:

Välittömän ja välillisen asiakastyön määrittely vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon toimintayksiköissä (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja aluehallintovirastojen ohje 27.10.2020)

Vanhuspalvelulain muutoksesta tulee ohjeistusta kunnille ja palvelujen tuottajille lähiaikoina (Verkkouutinen 19.10.2020)

Vanhuspalvelulain alueelliset tilaisuudet pidetään etäyhteyksillä (Verkkouutinen 15.1010.2020)

Valvira ja aluehallintovirastot tukevat vanhuspalvelulain muutoksen toimeenpanoa (Verkkouutinen 8.10.2020)


Lisätietoja

Valvirassa:

Elina Uusitalo, ylitarkastaja puhelin 0295 209 334
Reija Kauppi, lakimies, puhelin 0295 209 429
Anssi Tulkki, ylitarkastaja, puhelin 0295 209 347

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi

 

Aluehallintovirastoissa:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto:
Nina Siro-Södergård, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja, p. 0295 018 114 (6.11.2020 asti)
Marjo Henrichson, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 018 164

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto:
Jaana Aarnio, ylitarkastaja, p. 0295 018 576,

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:
Leena Serpola-Kaivo-oja, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 290, 

Lapin aluehallintovirasto:
Päivi Salminen, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 376 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto:
Päivi Vainio, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 091 

Itä-Suomen aluehallintovirasto:
Kirsi Laitinen, ylitarkastaja, puh. 029 501 6821

etunimi.sukunimi(at)avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9–16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Alueellinen valmiustoimikunta pohti kausityövoiman turvaamista alkutuotannossa (Länsi- ja Sisä-Suomi)23.11.2020 16:30:00 EETTiedote

Alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 20.11.2020 puheenjohtajan, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla yhteensovittaakseen ja koordinoidakseen koronatilannetta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella. Kokouksen asiantuntijaesitelmän piti maatalousneuvos Kirsi Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä teemanaan ulkomaisen kausityövoiman käyttö alkutuotannon elinkeinoissa.

Den regionala beredskapskommittén dryftade tryggandet av säsongsarbetskraft i primärproduktionen (Västra och Inre Finland)23.11.2020 16:30:00 EETTiedote

Den regionala beredskapskommittén sammanträdde den 20 november 2020 under ledning av ordföranden, regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen för att samordna och koordinera coronasituationen inom området för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. Mötets expertföredrag med temat anlitande av utländsk säsongsarbetskraft i primärproduktionens näringar hölls av lantbruksrådet Kirsi Heinonen från jord- och skogsbruksministeriet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme