Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

VAMKin laadun kehittäminen huipentuu maaliskuussa auditointivierailuun

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulu saa auditoinnista arvokasta tietoa toiminnan vahvuuksista, hyvistä käytännöistä ja parantamisen paikoista. Kyseessä on ensimmäinen kansainvälinen Karvin auditointimallilla toteutettu laatuarviointi.

Auditoinnin aikana haastatellaan henkilöstöä ja opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja yksiköistä sekä sidosryhmien edustajia. Kuva: Mikko Lehtimäki
Auditoinnin aikana haastatellaan henkilöstöä ja opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja yksiköistä sekä sidosryhmien edustajia. Kuva: Mikko Lehtimäki

Auditointi eli laatujärjestelmän arviointi on ollut Vaasan ammattikorkeakoulussa käynnissä viime syksystä lähtien. Auditoinnin tekee Karvi eli Koulutuksen kansallinen arviointikeskus, jonka kehittämä suomalaisten korkeakoulujen auditointimalli perustuu ENQAn eli eurooppalaisten korkeakoulujen arviointiyksiköiden verkoston kriteereihin. Tärkeä osa prosessia on henkilöstön tekemä itsearviointi, joka ladattiin Karvin digitaaliselle alustalle viime vuoden lopussa.

– Itsearvioinnin aikana on tehty valtava työ, ja jo siinä on opittu paljon. Videopalavereissa on päästy keskustelemaan hyvistä käytännöistä ja pohdittu myös kehittämistarpeita. On hienoa huomata, että meillä osataan nähdä auditointi mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen, sanoo VAMKin laatupäällikkö Tarja Kettunen.

Auditointiprosessi jatkuu keväällä työpajoissa sekä auditointivierailulla 23.–25.3. Työpajoissa perehdytään itsearviointiraporttiin, ja istunnot on jaettu teeman mukaan. 

Auditointivierailu toteutetaan verkossa haastatteluina tai työpajoina. Vierailun aikana auditointiryhmä haastattelee henkilöstöä ja opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja yksiköistä sekä sidosryhmien edustajia. Kutsut haastatteluihin lähetetään ryhmäkohtaisesti, ja jokainen osallistuu haastatteluun omalta koneeltaan. Haastatteluiden tarkoitus on todentaa, että itsearvioinnissa ja muussa ennakkomateriaalissa esitetyt asiat toteutuvat ammattikorkeakoulussa. 

Avointa arviointia

Auditointiryhmän puheenjohtajana toimii emeritaprofessori Eva Werner. Hän on toiminut urallaan muun muassa itävaltalaisen Kremsin ammattikorkeakoulun rehtorina, jonka vastuualueisiin kuului myös akateeminen laadunvarmistus. Ryhmään kuuluvat myös Teknologiateollisuuden asiantuntija Touko Apajalahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulun laatupäällikkö Tero Janatuinen sekä hollantilaisen Fontysin ammattikorkeakoulun opiskelija Jade Brouns. Auditointiin osallistuvat asiantuntijoina arviointineuvos Sirpa Moitus ja arviointiasiantuntija Hanna Väätäinen.

VAMKin auditointi on ensimmäinen kansainvälinen Karvin auditointimallilla toteutettu laatuarviointi. Sen aikana arvioidaan, vastaako laatutyömme eurooppalaisia standardeja, ja tukeeko oma laadunarviointimme jatkuvaa kehittymistä.

– Sekä itsearvioinnit että auditointiarvio ovat Karvin alustalla julkisesti luettavissa sitten, kun prosessi loppukeväästä päättyy. Tällainen tapa lisää arvioinnin ja laatutyön avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, Tarja Kettunen korostaa. 

Työelämäyhteistyö erityiskohteena

Auditoinnissa arvioidaan koko ammattikorkeakoulun johtamis- ja laatujärjestelmää, mutta päärooleissa ovat koulutus ja korkeakoulun vaikuttavuus. Vaikuttavuus on yhteiskunnallista vuorovaikutusta, merkityksellistä TKI-toimintaa ja uudistumista edistävää toimintakulttuuria.

VAMKin toiminta perustuu sille, että opiskelijat saavat mahdollisimman kattavan ja ajantasaisen koulutuksen, josta he saavat eväät tulevaisuuden töihin. Näihin päästäkseen VAMK kuuntelee opiskelijoiden ja henkilöstön mielipiteitä ja kokemusta sekä tekee aktiivista yhteistyötä työelämän kanssa. Auditoinnissa käydään läpi yksi omavalintainen osa-alue, ja VAMKissa se on toiminnan kannalta keskeinen työelämäyhteistyö.

– Tavoitteenamme on uudenlainen kumppanuus työelämän kanssa, jatkuvan oppimisen kehittäminen ja tutkimusalustojen luominen, Tarja Kettunen kiteyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Auditoinnin aikana haastatellaan henkilöstöä ja opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja yksiköistä sekä sidosryhmien edustajia. Kuva: Mikko Lehtimäki
Auditoinnin aikana haastatellaan henkilöstöä ja opiskelijoita eri koulutusohjelmista ja yksiköistä sekä sidosryhmien edustajia. Kuva: Mikko Lehtimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme