VAMKin siirtyminen etäopetukseen on onnistunut yli odotusten

Tietyn osan opetuksesta voisi opettajien mielestä hoitaa normaaliolosuhteissakin etäyhteyden välityksellä. Tällaisia ovat esimerkiksi opinnäytetöiden ohjaus. Yllättäen myös esimerkiksi oman näytön jakaminen videoneuvottelusovelluksessa voi olla parempi ja tarkempi tapa esitellä tietoa kuin sen näyttäminen vaikkapa videotykin välityksellä.
Etätyöskentely toimi erinomaisesti huolimatta ajoittaisista ongelmista tietotekniikan kanssa. Toiset vastaajista suhtautuivat tekniikkaan hyvinkin myönteisesti.
– Etätyöskentelyä voisi huomattavasti lisätä myös normaaliolosuhteissa. Tietyt koulutukselliset asiat - mm. opinnäytetyöesitykset ja esitystilaisuudet sekä kokoukset voisi hoitaa ZOOM-tilaisuuksina, kommentoi eräs tutkimukseen osallistunut vastaaja.
Etäopetus soveltuu erityisen hyvin myös monimuoto-opetukseen, jossa opiskelijat käyvät tyypillisesti samaan aikaan päivätöissä ja aikataulujen yhteensovittaminen on haastavampaa.
Loppujen lopuksi positiivinen kokemus
Etäopiskeluun sopivien oppimistehtävien laadinnassa sekä opetuksen ja oppimisen rytmittämisessä opettajat kokevat onnistuneensa hyvin. Opettajat myös hehkuttavat erityisesti kollegoilta saamansa vertaistuen sekä IT-tuen merkitystä etäopetukseen siirtymisessä.
Etäopetuksen haasteina esiin nousivat opiskelijoiden osallistuminen etäluennoille ja toisaalta vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa. Oppilaiden aktiivisuus etäopetuksessa jakoi mielipiteet. Osalla aktiivisuus jäi odotuksista, mutta osa havaitsi sen päinvastoin nousseen. Myös kokeiden valvomisessa on haasteita, kun opiskelijat eivät voineet olla fyysisesti paikalla. Myös yhteisöllisyys kollegoiden kanssa jäi luonnollisesti vähäisemmäksi poikkeustilan vuoksi.
Myös Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Kati Komulainen pitää tutkimuksen tuloksia oikean suuntaisina.
–Kiitän valtavalla ylpeydellä meidän opetushenkilöstöämme, joka on kollegiaalisesti toinen toistaan tukien mahdollistanut opetuksen laadukkaan toteutumisen tänä keväänä, kiittelee Komulainen.
Kaiken kaikkiaan tästä ”etäopetuksen keväästä” on jäänyt käteen paljon uusia työkaluja ja uusia taitoja opetuksessa sovellettavaksi.
Lisätiedot:
Rehtori Kati Komulainen, 046 856 7347, kati.komulainen@vamk.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
VAMKista valmistui 307 osaajaa – yli 88% työllistyy vuoden sisällä valmistumisestaan23.5.2025 15:09:00 EEST | Tiedote
Kevään 2025 aikana Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuneita juhlittiin 23.5. järjestetyssä tilaisuudessa Palosaaren kampuksella. Valmistuneista monella on jo oman alan työpaikka ja lähes 70% työllistyy länsirannikolle.
307 new talents graduated from VAMK – over 88% finds employment within a year from graduation23.5.2025 15:09:00 EEST | Press release
A graduation ceremony to celebrate those graduated during spring 2025 was held on Palosaari campus on May 23. Many of the graduates already have a job in the field they studied and almost 70% find employment on the West Coast.
Tekoälyavusteista paloturvallisuusviestintää maahanmuuttajille21.5.2025 07:21:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu kehittää tekoälypohjaista paloturvallisuusviestintäratkaisua, jonka avulla voidaan parantaa maahanmuuttajien turvallisuustietoisuutta. Syksyllä 2025 käynnistyvässä hankkeessa parannetaan pelastuslaitosten kykyä tuottaa erityisesti maahanmuuttajille kohdennettua monikielistä turvallisuusviestintää. Tavoitteena on vähentää onnettomuuksia ja edistää integraatiota.
AI-assisted fire safety communication for immigrants21.5.2025 07:21:00 EEST | Press release
Vaasa University of Applied Sciences develops an AI-based fire safety communication solution to improve safety awareness among immigrants. The project, which will start in autumn 2025, aims to enhance the ability of rescue services to produce multilingual safety communication specifically targeted to immigrants. The goal is to reduce accidents and promote integration.
Kansainväliset osaajat Pohjanmaan pk-yritysten voimavarana14.5.2025 07:20:00 EEST | Tiedote
Kun Suomi kamppailee työvoimapulan ja väestön ikääntymisen kanssa, alueelliset ratkaisut uusien osaajien houkuttelemiseksi ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Pohjanmaalla Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoima Ready for Talents -hanke kaventaa kuilua kansainvälisten osaajien ja osaajapulaa kokevien pk-yritysten välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme