Espoon kaupunki - Esbo stad

VamO-hanke loppuu – kehittäminen jatkuu

Jaa

Espoon kaupungin tavoitteet valtakunnallisessa Osallisuuden varmistaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen vammaissosiaalityön asiakasprosessissa (VamO) -hankkeessa on saavutettu, joten kaupunki jää pois hankkeesta varsinaisen hankeajan loppuessa elokuussa. Espoo on ollut hankkeessa mukana syksystä 2016 lähtien.

Espoo keskittyi hankkeessa kehittämään erityisesti alle 16-vuotiaiden lasten osallisuutta. Hankkeen aikana toiminnassa oli lasten ja vanhempien oma osallisuusryhmä. Ryhmistä opittiin paljon, ja niistä saatuja näkemyksiä hyödynnetään vielä pitkään. Kiitos kaikille hankkeeseen osallistuneille!

Työkalupakki vammaisten lasten kuulemiseen

Espoon projektisuunnittelija Heli Ronimus kokosi hankkeessa vammaisten lasten näkemysten selvittämisen työkalupakin, joka löytyy Vammaispalvelujen käsikirjasta. Työkalupakin ideana on tarjota työntekijöille helposti käyttöönotettavia välineitä kuulla vammaisia lapsia. Työkalupakkiin on koottu muun muassa lastensuojelusta tuttuja välineitä sekä puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointimenetelmiä.

Espoossa työkalupakki on otettu käyttöön varsinkin lasten tiimissä, mutta sopivilta osin myös muiden asiakkaiden kanssa. Työkalupakin käyttöön koulutettiin syksyllä 2018 noin 50 vammaispalvelujen, perhesosiaalityön ja lastensuojelun työntekijää. Työkalupakin käytöstä ovat olleet kiinnostuneita myös oikeusasiamiehen kanslia ja Espoon lähikunnat, joissa Ronimus on kiertänyt kouluttamassa.

Vammaissosiaalityön asiakkaan ääni kuuluviin

Hankkeen yksi suurimmista tuotoksista on keväällä 2019 ilmestynyt julkaisu: Osallisuus vammaissosiaalityössä on yhteistyötä – asiakkaiden kokemuksia. Julkaisu perustuu kesällä 2017 kerättyyn valtakunnalliseen aineistoon. Julkaisulla haluttiin antaa ääni vammaissosiaalityön asiakkaille ja kerätä kehittämisideoita laajalti. Kerätystä aineistosta selvisi, että lapset haluavat pääsääntöisesti olla mukana omissa asiakastapaamisissaan, he toivovat työntekijöiden osaavan käyttää puhetta tukevaa ja korvaavaa kommunikaatiota. He toivovat myös, että tapaamiset tapahtuisivat heille tutussa paikassa. Espoo oli keskeisessä osassa julkaisun tekemisessä.

Kehittämistyö jatkuu

Vammaispalveluista osallistuu kolme asiakasta ja kaksi työntekijää tänä syksynä Jaettu kokemusasiantuntijuus -koulutukseen. Tavoitteena on laatia toimintasuunnitelma kokemusasiantuntijoiden hyödyntämiseksi. Työssä otetaan huomioon ryhmäläisten toiveita ja kehittämisehdotuksia.

Valtakunnallisessa VamO-hankkeessa jatkavat Lapin yliopisto, THL ja Eteva hankkeen lisäajalla vuoden 2019 loppuun asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

30.8. asti projektisuunnittelija Heli Ronimus, p. 043 827 0726, heli.ronimus@espoo.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo vähentää lapsiperheköyhyyttä toimenpideohjelmalla11.9.2019 14:00:14 EESTTiedote

Espoon kaupunki tarttuu lapsiperheköyhyyden vähentämiseen ja köyhyyden vaikutusten lieventämiseen toimenpideohjelmalla. Ohjelman tavoitteena on löytää yhteisiä, poikkihallinnollisia ratkaisuja, joilla ennaltaehkäistään ja kavennetaan espoolaisten terveys- ja hyvinvointieroja. Ohjelmaan on koottu toimenpiteitä voimassa olevista hyvinvointisuunnitelmista ja ohjelmista, ja ehdotettu uusia toimenpiteitä kuhunkin havaittuun ongelmakohtaan mittareineen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme