DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

VamosSampo haluaa tavoittaa syrjään jätetyt nuoret Turussa

Jaa

VamosSampo on yhteishanke, joka haluaa tavoittaa tukea tarvitsevia, 16–29-vuotiaita turkulaisia nuoria, joita nykyiset keinot eivät tavoita.

Kuva: Auli Hirvensalo
Kuva: Auli Hirvensalo

VamosSampoa toteuttavat Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Rahoitus tulee pääosin Euroopan sosiaalirahastosta, mutta siihen osallistuvat myös Turun kaupunki ja Diakonissalaitos.

VamosSampo tarjoaa nuorelle valmennusta, joka antaa uusia näkökulmia elämään ja eväitä tulevaisuuden rakentamiseen. Nuorella on henkilökohtainen valmentaja, jolla on aikaa tutustua nuoreen ja kulkea hänen rinnallaan varmistamassa, että nuori saa tarvitsemansa tuen ja palvelut oikeaan aikaan. Valmentaja tarjoaa apuaan juuri niihin asioihin, joissa nuori kokee tarvitsevansa apua ja toimii nuorelle tutussa ympäristössä – olipa se sitten koti tai vaikkapa jokin julkinen tila. Koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi valmennukset toteutetaan toistaiseksi etänä.

”Hankkeessa keskiössä on osallisuuden vahvistaminen yhdessä toimimalla. Yksin meistä ei pärjää kukaan mutta yhdessä voimme onnistua”, toteaa VamosSammon projektipäällikkö Auli Hirvensalo. Diakoniatyönjohtaja Teemu Hälli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä vahvistaa ajatuksen.

Hirvensalon lisäksi hankkeessa työskentelee kaksi valmentajaa ja kokemusasiantuntijoita tiiviissä yhteistyössä nuorten sekä palveluverkoston kanssa.

Syntylaulun kautta asian ytimeen

VamosSampo ei ole saanut nimeään turhan takia. Suomalaisessa perinteessä uskotaan, että kun osataan tietyn asian syntylaulu, siihen pystytään vaikuttamaan. Nuorten kohdalla tämä tarkoittaa paneutumista osattomuuden taustaan, muun muassa siihen mitkä asiat ovat johtaneet ulkopuolisuuteen ja eristäytymiseen yhteiskunnasta.

VamosSammossa perehdytään osallisuuden ja syrjäytymisen teemoihin, tutustutaan syntylauluihin ja vaikutetaan asioihin yhdessä nuorten ja verkostojen kanssa.

”Suomalaisessa perinteessä ja varsinkin Kalevalassa Sampo on ihmekone, joka tuottaa rikkauksia omistajalleen, mutta kun Sammosta taistellaan se tuhoutuu”, Auli Hirvensalo avaa ajatusta toiminnan takana ja jatkaa:

”VamosSampo ei ole kone eikä ihme mutta yhtä kaikki valmiina tuottamaan rikkautta; merkityksellisyyttä, osallisuutta ja välittämistä sekä kohtaamisia, jotka koskettavat. Yhdessä toimimalla Sampo säilyy ja kukoistaa.”

Lähipiirin merkitys korostuu

VamosSammossa nuoren osallisuutta tuetaan kehittämällä ja kokeilemalla uudenlaista tapaa valmentaa. Tähän otetaan vahvasti mukaan myös nuoren läheiset ja hänen toimintaympäristönsä. 

”Yhdessä on helpompi tunnistaa ja löytää riskikäyttäytymisen poluilla olevia nuoria ja etsiä ennaltaehkäiseviä tapoja suunnan muuttamiseksi.”

Auli Hirvensalo kertoo, että tuen ja valmennuksen rinnalle kehitetään nuorten vapaa-ajan viettoon tukea tarjoava vertaismentorointimalli.

”Vertaismentoreiksi koulutetaan nuoria, jotka ovat itse olleet aiemmin tuen tarpeessa, mutta ovat nyt elämässään sellaisessa kohdassa, että haluavat osallistua vapaaehtoistyöhön ja tarjota vertaistukea sitä tarvitseville nuorille.”

Vertaistuki auttaa peilaamaan omaa elämää

Hankkeen edetessä kehitetään myös nuorten tarpeista nousevaa vertaistuellista toimintaa, jossa erityisenä kohderyhmänä on nuoret miehet. Auli Hirvensalo painottaa vertaistuen merkitystä valmennuksessa.

”Se antaa nuorelle mahdollisuuden peilata omaa tilannetta toisten samankaltaisessa tilanteessa olevien nuorten kanssa ja tarjoaa yhteisön, johon on helppo kiinnittyä.”

Syrjään jätetty on epätietoinen vaihtoehdoista

Hankkeessa toteutetaan myös syrjäytymisen teemaan pureutuvaa vaikuttamis- ja kampanjointityötä.

Palveluiden ulkopuolelle jääneestä nuoresta käytetään usein termiä ”syrjäytynyt”, mutta Auli Hirvensalo puhuu mieluummin ”syrjään jätetyistä”. Hänen mukaansa yksilön vapaudesta puhuttaessa kuvataan sitä mitä ihmiset saavat tehdä, ja mitä ihmisille saa tehdä.

”Voidaan ajatella, että jokaisella on oikeus ja vapaus valita miten elää ja mitä valintoja tekee. Se ei kuitenkaan ole vapautta, jos ei tiedä vaihtoehdoista tai ei uskalla niitä tavoitella tuen puutteessa. Nuorten lähtökohdat ovat hyvin erilaisia ja tämä vaikuttaa siihen, minkälaiset heidän mahdollisuutensa tehdä valintoja tosiasiassa ovat. Tukea ja apua on tarjottava siellä missä nuoret liikkuvat ja tavoilla, joihin nuoren on mahdollista tarttua”, Auli Hirvensalo korostaa.

VamosSammolla on myös määrällisiä tavoitteita, muun muassa työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrän väheneminen Turussa. Suunnitelmissa on tavoittaa 150 palveluiden ulkopuolelle jäänyttä nuorta. Hanke muokkaa myös palvelujärjestelmää, sillä sen aikana kehitellyt uudet toimintatavat ja mallit tarjotaan kaikkien nuorten kanssa työskentelevien toimijoiden käyttöön.

Yhteyshenkilöt

Auli Hirvensalo
projektipäällikkö
VamosSampo
p. 050 309 9248
auli.hirvensalo@hdl.fi

Viestintä
Markku Niskanen
viestintäpäällikkö
Diakonissalaitos
p. 050 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Kuvat

Kuva: Auli Hirvensalo
Kuva: Auli Hirvensalo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Mikä on Vamos?

Diakonissalaitoksen Vamos tukee 16-29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Vamos toimii Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua yli 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle.  https://www.hdl.fi/vamos/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja1.6.2020 08:46:16 EESTTiedote

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme