ELY-keskukset

Vanhan Rauman alueella sijaitsevaa elokuvateatteri Iso-Hannua ei määrätty suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ei määrännyt päätöksellään 27.9.2022 Rauman kaupungissa sijaitsevaa elokuvateatteri Iso-Hannua suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla.

Iso-Hannun teatterisali ja julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki
Iso-Hannun teatterisali ja julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki

Vanha Rauma Säätiö sr teki 27.10.2020 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle suojeluesityksen, joka koskee arkkitehti Jaakko Tähtisen suunnittelemaa elokuvateatterirakennus Iso-Hannua kiinteine sisustuksineen ja alkuperäisine valaisimineen. Säätiö esitti myös kohteen asettamista vaarantamiskieltoon. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tekemällä vaarantamiskieltopäätöksellä kiellettiin ryhtymästä suojeluprosessin aikana sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vaarantavat kyseessä olevan rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä.

Prosessin aikana kuultiin Museovirastoa, Rauman kaupunkia, Satakuntaliittoa, Designmuseota, kiinteistön ja rakennuksen omistajaa ja haltijaa, naapureita sekä Vanha Rauma säätiötä. Museoviraston lausunnossa kohteen todettiin olevan yksittäisenä rakennuksena paikallisesti arvokas, jonka suojelun saattaminen ajan tasalle olisi luontevinta selvittää vireillä olevan asemakaavan muutoksen yhteydessä. Rauman kaupunki toivoi lausunnoissaan, että rakennus suojellaan rakennusperintölailla, jonka jälkeen päätöksen mukaiset määräykset voidaan tuoda asemakaavaan. Myös Satakuntaliitto ja Designmuseo puolsivat omissa lausunnoissaan suojeluesitystä.

Asemakaava-alueella rakennusperinnön suojelu toteutetaan ensisijaisesti kaavoituksella

Asemakaava-alueella sijaitseva kohde on mahdollista suojella rakennusperintölain nojalla, jos kohteella on valtakunnallista merkitystä, kohteen säilymistä ja suojelua ei voida turvata maankäyttö- ja rakennuslailla (132/1999) tai kohteen suojeluun on erityisiä syitä asemakaavoitustilanteen vuoksi.

Vanha Rauman alueen asemakaavan muutos on ollut vireillä vuodesta 2019 lähtien. Vireillä olevan asemakaavan päivittämisen yhtenä tavoitteena on erityisesti alueen suojelumerkintöjen tarkistaminen ja niiden ajan tasalle saattaminen. Vaikka asemakaavan laatimisprosessi olisi laaja ja pitkäkestoinen, sitä ei voida kuitenkaan katsoa sellaiseksi erityissyyksi, jonka perusteella kohde tulisi suojella rakennusperintölain nojalla. Siitä huolimatta, että elokuvateatteri Iso-Hannu on osa Vanha Rauman valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä sekä Unescon maailmanperintökohdetta, on sillä kuitenkin yksittäisenä rakennuksena Museoviraston lausunnon mukaan ainoastaan paikallista merkitystä. Maakunnallisen rakennetun kulttuuriympäristön inventoinnin yhteydessä rakennuksen arvoluokkaa voidaan tarkastella uudelleen.

Suojeluprosessin myötä kävi ilmi rakennuksen ja sen sisätilojen selkeä ja kiistaton suojelun tarve. Kohde sijaitsee kuitenkin asemakaava-alueella eikä rakennuksella ole valtakunnallista arvoa, joten rakennuksen sekä sen sisätilojen suojelu voidaan tutkia vireillä olevan asemakaavan muutoksen yhteydessä.

Lisätietoja

ylitarkastaja Kirsti Virkki, 0295 022 965, kirsti.virkki@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Iso-Hannun teatterisali ja julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki
Iso-Hannun teatterisali ja julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki
Lataa
Iso-Hannun teatterisali, Rauma. © Kirsti Virkki
Iso-Hannun teatterisali, Rauma. © Kirsti Virkki
Lataa
Iso-Hannun julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki
Iso-Hannun julkisivu, Rauma. © Kirsti Virkki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Vedenkorkeudet Kanta-Hämeessä ja Etelä-Pirkanmaalla pääosin tavallista alempana (Pirkanmaa, Kanta-Häme)5.12.2022 14:11:44 EET | Tiedote

Kanta-Hämeen ja Etelä-Pirkanmaan säännöstelemättömillä järvillä veden-korkeudet ovat tavallista alempana. Vanajaveden vedenkorkeus on tavan-omaisella tasolla, mutta tulevana talvena mahdollinen sähköpula saattaa näkyä myös Vanajaveden pinnan laskemisena sekä salmien ja virtapaikkojen jäiden heikkenemisenä. Pohjaveden pinnankorkeudet ovat alkaneet hiljalleen tasoittua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme