Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vanhankaupunginkosken padon purkamisen selvittäminen jatkuu

Jaa
Vanhankaupunginkosken padon purkaminen voi onnistua, jos Vantaanjokeen rakennetaan yksi tai useampi pohjakynnys, selviää Helsingin kaupungin teettämästä esiselvityksestä. Purkamisen vaikutuksia kulttuuriympäristöön vielä selvitetään.
Vanhankaupunginkosken pato sijaitsee Vantaanjoen länsihaarassa. Kuvaaja: Mika Lappalainen.
Vanhankaupunginkosken pato sijaitsee Vantaanjoen länsihaarassa. Kuvaaja: Mika Lappalainen.

Helsingin kaupunki on teettänyt esiselvityksen Vanhankaupunginkosken padon purkamisen teknisestä toteutettavuudesta ja kustannuksista. Vastikään valmistunut teknistaloudellinen esiselvitys tarjoaa alustavia vastauksia siihen, millaisia vaikutuksia padon purkamisella olisi lähiympäristöön.

Selvitysalueeseen kuuluu Vanhankaupunginkoski ja sen yläpuolinen osuus Vantaanjoesta Ruutinkoskelle saakka sekä Keravanjoessa Kirkonkylänkoskelle saakka.

Padon purkamisella olisi heijastevaikutuksia

Vuonna 1873 valmistunut Vanhankaupunginkosken pato on holvipato, jonka kiviladonta on tehty niin, että kivet tukeutuvat toisiinsa. Rakennustavan vuoksi patoa ei selvityksen mukaan ole mahdollista purkaa osittain.

Padon purkaminen kokonaan johtaisi puolestaan Vantaanjoen vedenpinnan laskuun. Vaikutusta voitaisiin kuitenkin hillitä rakentamalla Vantaanjokeen uusia koskimaisia pohjakynnyksiä, jotka ovat kaloille nousukelpoisia.

Esiselvityksessä on löytynyt kaksi alustavaa vaihtoehtoa padon turvalliselle purkamiselle. Ensimmäisessä vaihtoehdossa pato purettaisiin kokonaan ja Kuninkaankartanonsaaren pohjoispäätyyn rakennettaisiin koskimainen pohjakynnys. Sen eteläpuolinen alue muotoiltaisiin koskeksi. Toisessa vaihtoehdossa myös patoalueen pohjoispuolelle rakennettaisiin kaksi pohjakynnystä.

Muun muassa meritaimenen, ankeriaan ja vaellussiian nousumahdollisuudet Vantaanjokeen paranisivat kummassakin edellä mainitussa vaihtoehdossa. Kaikissa tutkituissa purkamisvaihtoehdoissa kalojen nousun helpottaminen vaatii koskialueen uudelleenrakentamisen vesi- ja maisemarakentamisen keinoin.

Padon purkaminen ilman pohjakynnysrakentamista sisältäisi selvityksen mukaan huomattavia riskejä. Vantaanjoen pinta laskisi tässä vaihtoehdossa eniten, lähes 10 kilometrin matkalta. Vedenpinnan lasku vaikuttaisi pahimmillaan ranta-alueiden maaperän vakauteen niin, että alueen sillat, rakennukset ja muut rakenteet olisivat vaarassa vaurioitua.

Myös kulttuurihistoriallista arvoa puntaroidaan

Teknistaloudellisen esiselvityksen on laatinut Helsingin kaupungin tilaamana SitoWise Oy. Esiselvitys on tehty kaupunginhallituksen linjattua valtuustoaloitteen käsittelyn yhteydessä, että Helsinki ryhtyy tarvittaviin toimiin Vanhankaupunginkosken padon purkamiseksi ja laatii asiaa koskevat selvitykset. Kaupunginvaltuusto käsitteli padon purkamista koskevaa valtuustoaloitetta 1.6.2022.

Teknistaloudellinen esiselvitys auttaa arvioimaan, millaista jatkosuunnittelua ja investointeja padon purkaminen vaatisi. Tarkemman ympäristövaikutusten arvioinnin lisäksi tarvitaan selvitys siitä, miten purkaminen voidaan toteuttaa ottaen huomioon ja yhteensovittaen kulttuuriympäristön. Alueen nykyisessä asemakaavassa pato- ja siltarakenteet on suojeltu tai määrätty uusittavaksi siten, että ympäristön historiallinen arvo säilyy.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee teknistaloudellista esiselvitystä kokouksessaan tiistaina 28. helmikuuta. Päätösehdotuksen mukaan kaupunkiympäristön toimiala vie loppuun Vanhankaupunginkosken padon ympäristöhistoriallisen selvityksen laadinnan ja jatkaa padon purkamisen tarkempaa selvittämistä. Padon purkaminen edellyttää, että alueelle laaditaan uusi asemakaava.

Vanhankaupunginkosken pato sijaitsee joen länsihaarassa. Jatkosuunnittelussa on tarkasteltava tarkemmin purkamisen vaikutusta myös itähaaraan. Itähaaran kunnostamiseksi on laadittu suunnitelma. Sen toteuttaminen odottaa ratkaisua padon mahdollisesta purkamisesta, sillä itä- ja länsihaaran virtaama ja vedenkorkeus vaikuttavat toinen toisiinsa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Luomanen
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
jussi.luomanen@hel.fi
Puh. 09 310 38626

Kuvat

Vanhankaupunginkosken pato sijaitsee Vantaanjoen länsihaarassa. Kuvaaja: Mika Lappalainen.
Vanhankaupunginkosken pato sijaitsee Vantaanjoen länsihaarassa. Kuvaaja: Mika Lappalainen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Helsingfors utlyser tävling för ön i Botbygårdsstranden2.6.2023 14:13:38 EEST | Tiedote

Helsingfors stad söker en partner för att utforma och anlägga den ö som ska byggas i Botbygårdsstranden. I området kring nuvarande Botby gårds småbåtshamn, i närheten av tjänsterna i Östra centrum, planerar man ett nytt grannskap för cirka 2 700 invånare. Ett av kvarteren i området kommer att realiseras i form av en ö, och det är planeringen och byggandet av den som tävlingen gäller. Stadsmiljönämnden behandlar ötävlingen i Botbygårdsstranden på sitt sammanträde den 6 juni 2023.

Puotilanrannan saarelle etsitään toteuttajaa kilpailun kautta2.6.2023 14:05:44 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki etsii kumppania Puotilanrantaan rakennettavan saaren kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nykyisen Puotilan venesataman alueelle, lähelle Itäkeskuksen palveluja, suunnitellaan uutta naapurustoa noin 2 700 asukkaalle. Yksi alueen kortteleista tullaan toteuttamaan saarena, jonka suunnittelua ja toteutusta kilpailu koskee. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Puotilanrannan saarikilpailua kokouksessaan 6.6.2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.6.20231.6.2023 18:38:50 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.6.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme