Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vanhankaupunginlahden ruovikkoalueella tehdään luonnonhoidollinen koeruoppaus

Jaa

Helsingin Vanhankaupunginlahdella tehdään 24.2.–15.3.2020 vesilintujen elinympäristöjen parantamiseksi enintään 500 kuution koeruoppaus, jossa avataan ruovikkoon noin viiden aarin avovesilampare. Keinumäen lintutornin edustalle tehtävä ruoppaus on Vanhankaupunginlahden Natura 2000 alueen hoito- ja käyttösuunnitelman (2015–2024) mukainen kunnostustoimi, jolle on Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksyntä. Koeruoppauksesta saatavien kokemusten avulla suunnitellaan myöhempiä, laajempia ruoppauksia.

Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.

Koeruoppausalue ja suunniteltavien laajempien ruoppausten alueet ovat umpeenkasvaneita entisiä avovesialueita, jotka järviruoko on vallannut. Umpeenkasvu on seurausta maan kohoamisesta, Vantaanjoen tuoman kiintoaineksen kerrostumisesta sekä Vanhankaupunginlahden rannalla sijainneen vanhan vedenpuhdistamon ja Vantaanjoen tuomien ravinteiden aiheuttamasta rehevöitymisestä.

Koeruoppauksesta saadaan tärkeää käytännön kokemusta ruoppausten toteuttamisesta, vaikutuksista ja kustannuksista. Lisätietoja saadaan ruopattavan aineksen ominaisuuksista ja haitta-ainepitoisuuksista, mahdollisuuksista ruopata eri syvyyksiltä sekä massojen kuljettamisen käytännön toteuttamisesta. Näitä tietoja hyödynnetään Vanhankaupunginlahden laajempien luonnonhoidollisten ruoppausten suunnittelussa ja näihin ruoppauksiin tarvittavan vesiluvan hakemisessa. Koeruoppauksesta syntyvä avovesialue ei ole kovin iso, mutta sillä voi silti olla tiedon ja kokemusten kartuttamisen lisäksi hyödyttää hieman alueen kosteikkolajistoa.

Koeruoppauksessa ruopattavat massat kuljetetaan pois Vanhankaupunginlahdelta jatkokäsittelyä varten. Kuljetusreitti kulkee Keinumäen lintutornin edustalta ulkoilu- ja peltoteitä Viikintielle ja sieltä edelleen eteenpäin. Koeruoppauksesta ruovikkoon syntyvät kulkujäljet häviävät varsin nopeasti, koska ne jäävät järviruo’on uuden kasvuston peittoon. Ruoppauksen mahdollisesti aiheuttamia vesistövaikutuksia seurataan mittauksin kevään aikana.

Avovesilampareiden ennallistaminen parantaa vesilintujen elinympäristöä

Koeruoppaus ei häiritse Vanhankaupunginlahdelle asettuneiden merikotkien pesintää, koska ruoppausalueelta etäisyyttä pesään on yli kilometri. Myöskään lahdelle mahdollisesti jo ehtiville muuttolinnuille ruoppauksista ei ole merkittävää haittaa, koska koeruoppaus tehdään kokonaan ruovikoituneella alueella. Se ei ole ensimmäisten muuttolintujen suosiossa, eikä ruoppausalue myöskään sijaitse avovesialueiden tai avoimen rantaniityn välittömässä läheisyydessä.

Lintuvesien umpeenkasvu on yksi suurimmista syistä vesilintujen nopeaan vähentymiseen ja uhanalaistumiseen viimeisen 10–15 vuoden aikana. Onneksi ruoppausten ja muiden hoitotoimien on havaittu toimivan tehokkaasti kosteikkoalueiden vesilintumäärien elvyttämisessä. Monet Vanhankaupunginlahdellakin ennen runsaat vesilinnut, kuten punasotka ja mustakurkku-uikku, ovat vähentyneet sekä Suomessa että kansainvälisesti hälyttävällä vauhdilla. Ruovikon valtaamien entisten avovesilampareiden ennallistaminen kohti viime vuosisadan alkupuolen tilannetta auttaa lintujen lisäksi myös muita lajiryhmiä, kuten sammakkoeläimiä ja sudenkorentoja

Koeruoppauksen toteuttaa Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy. Ruoppausten suunnittelusta vastaa Vahanen Environment Oy yhteistyössä Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristösuunnittelija
Kalle Meller
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 24136
kalle.meller@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Lataa
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 1943. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 1943. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Lataa
Ruoppausalue ja ruoppausmassojen kuljetusreitti.
Ruoppausalue ja ruoppausmassojen kuljetusreitti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 31.3.202031.3.2020 19:06:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 30.3. Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Hietalahdenrantaan esitetään uutta työpaikka-aluetta ja maanalaista pysäköintilaitosta27.3.2020 08:39:06 EETTiedote

Kotimainen kiinteistösijoitus ja -kehitysyhtiö HGR Property Partners Oy on hakenut Helsingin kaupungilta kehittämisvarausta Hietalahdenrannan alueelle. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 31.3.2020. Kehittämisvarauksessa Helsinki antaa kumppanille luvan suunnitella kaupungin maalle. Varauksesta päättää kaupunginhallituksen elinkeinojaosto kaupunkiympäristölautakunnan esityksestä keväällä 2020. Varaus ei vielä mahdollista tontin luovuttamista, vaan kaupunki päättää toteutukseen tähtäävästä tontinvarauksesta erikseen.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 26.3.202026.3.2020 18:55:11 EETTiedote

Ympäristö- ja lupajaoston kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa etäkokouksena. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 26.3.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 23.4.2020 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.3.202019.3.2020 17:00:36 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.3.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 2.4.2020.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittaja valittu18.3.2020 11:00:00 EETTiedote

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Lapinlahden kevät, ja kilpailutyö on julkistettu. Päärakennukseen on ehdolla Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä erilaisia palveluja. Puisto säilyy kaikille avoimena ja lähes ennallaan. Uudisrakennukset nousevat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän melumuuriksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme