Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vanhankaupunginlahden ruovikkoalueella tehdään luonnonhoidollinen koeruoppaus

Jaa

Helsingin Vanhankaupunginlahdella tehdään 24.2.–15.3.2020 vesilintujen elinympäristöjen parantamiseksi enintään 500 kuution koeruoppaus, jossa avataan ruovikkoon noin viiden aarin avovesilampare. Keinumäen lintutornin edustalle tehtävä ruoppaus on Vanhankaupunginlahden Natura 2000 alueen hoito- ja käyttösuunnitelman (2015–2024) mukainen kunnostustoimi, jolle on Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksyntä. Koeruoppauksesta saatavien kokemusten avulla suunnitellaan myöhempiä, laajempia ruoppauksia.

Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.

Koeruoppausalue ja suunniteltavien laajempien ruoppausten alueet ovat umpeenkasvaneita entisiä avovesialueita, jotka järviruoko on vallannut. Umpeenkasvu on seurausta maan kohoamisesta, Vantaanjoen tuoman kiintoaineksen kerrostumisesta sekä Vanhankaupunginlahden rannalla sijainneen vanhan vedenpuhdistamon ja Vantaanjoen tuomien ravinteiden aiheuttamasta rehevöitymisestä.

Koeruoppauksesta saadaan tärkeää käytännön kokemusta ruoppausten toteuttamisesta, vaikutuksista ja kustannuksista. Lisätietoja saadaan ruopattavan aineksen ominaisuuksista ja haitta-ainepitoisuuksista, mahdollisuuksista ruopata eri syvyyksiltä sekä massojen kuljettamisen käytännön toteuttamisesta. Näitä tietoja hyödynnetään Vanhankaupunginlahden laajempien luonnonhoidollisten ruoppausten suunnittelussa ja näihin ruoppauksiin tarvittavan vesiluvan hakemisessa. Koeruoppauksesta syntyvä avovesialue ei ole kovin iso, mutta sillä voi silti olla tiedon ja kokemusten kartuttamisen lisäksi hyödyttää hieman alueen kosteikkolajistoa.

Koeruoppauksessa ruopattavat massat kuljetetaan pois Vanhankaupunginlahdelta jatkokäsittelyä varten. Kuljetusreitti kulkee Keinumäen lintutornin edustalta ulkoilu- ja peltoteitä Viikintielle ja sieltä edelleen eteenpäin. Koeruoppauksesta ruovikkoon syntyvät kulkujäljet häviävät varsin nopeasti, koska ne jäävät järviruo’on uuden kasvuston peittoon. Ruoppauksen mahdollisesti aiheuttamia vesistövaikutuksia seurataan mittauksin kevään aikana.

Avovesilampareiden ennallistaminen parantaa vesilintujen elinympäristöä

Koeruoppaus ei häiritse Vanhankaupunginlahdelle asettuneiden merikotkien pesintää, koska ruoppausalueelta etäisyyttä pesään on yli kilometri. Myöskään lahdelle mahdollisesti jo ehtiville muuttolinnuille ruoppauksista ei ole merkittävää haittaa, koska koeruoppaus tehdään kokonaan ruovikoituneella alueella. Se ei ole ensimmäisten muuttolintujen suosiossa, eikä ruoppausalue myöskään sijaitse avovesialueiden tai avoimen rantaniityn välittömässä läheisyydessä.

Lintuvesien umpeenkasvu on yksi suurimmista syistä vesilintujen nopeaan vähentymiseen ja uhanalaistumiseen viimeisen 10–15 vuoden aikana. Onneksi ruoppausten ja muiden hoitotoimien on havaittu toimivan tehokkaasti kosteikkoalueiden vesilintumäärien elvyttämisessä. Monet Vanhankaupunginlahdellakin ennen runsaat vesilinnut, kuten punasotka ja mustakurkku-uikku, ovat vähentyneet sekä Suomessa että kansainvälisesti hälyttävällä vauhdilla. Ruovikon valtaamien entisten avovesilampareiden ennallistaminen kohti viime vuosisadan alkupuolen tilannetta auttaa lintujen lisäksi myös muita lajiryhmiä, kuten sammakkoeläimiä ja sudenkorentoja

Koeruoppauksen toteuttaa Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy. Ruoppausten suunnittelusta vastaa Vahanen Environment Oy yhteistyössä Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristösuunnittelija
Kalle Meller
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 24136
kalle.meller@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 2018. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Lataa
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 1943. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Ilmakuva ruoppausalueelta vuodelta 1943. Kuva: Kaupunkimittaus, Helsinki.
Lataa
Ruoppausalue ja ruoppausmassojen kuljetusreitti.
Ruoppausalue ja ruoppausmassojen kuljetusreitti.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Helsinki selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä1.7.2020 12:18:56 EESTTiedote

Eteläsataman lahti on yksi Helsingin keskeisimmistä historiallisista ranta-alueista ja on osa merellisen Helsingin kansallismaisemaa. Alueen jatkosuunnittelun tueksi on valmistunut kaksi Helsingin kaupungin tilaamaa konsulttiselvitystä. Ne ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme