EHYT

Vanhempien huoli nuorten pahoinvoinnista kuuluu Päihdeneuvonnan puheluissa

Jaa
Vuonna 2022 erityisesti vanhemmat ottivat yhteyttä Päihdeneuvontaan. Nuorten pahoinvointi kuuluu vanhempien huolissa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämä Päihdeneuvonta tarjoaa aikuisille neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Viime vuonna Päihdeneuvonnassa vastattiin ennätykselliseen 10 000 puheluun.

Vuonna 2022 noin viidennes Päihdeneuvontaan soittaneista oli huolissaan jonkun läheisensä päihteiden käytöstä. Erityisesti vanhemmat ottivat yhteyttä. Suurin osa Päihdeneuvontaan yhteyttä ottavista etsi tukea omaan tilanteeseensa.

- Päihdeneuvonta on suunnattu täysi-ikäisille, mutta nuorten pahoinvointi kuuluu meillä vanhempien huolissa. Osa nuorista voi tällä hetkellä todella huonosti ja myös vanhemmat ovat kovilla, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

Päihdeneuvonnasta vanhemmat saavat tietoa, neuvoja ja ohjausta ongelmiin nuorten kanssa, mutta hoitoa tai pidempiaikaista kontaktia anonyymi puhelinpalvelu ei voi tarjota. Tällä hetkellä nuorten palvelut ovat pahasti ruuhkautuneita ja usein ongelmat ovat jo syviä ja monimutkaisia ennen kuin ulkopuolista apua saadaan.

- Tehokkainta ja kestävintä olisi tarjota perheille kokonaisvaltaista tukea heti, kun ongelmia päihteiden kanssa alkaa ilmetä. Varhaisen vaiheen puuttuminen ehkäisisi vakavampia haittoja ja säästäisi loppupeleissä myös valtavasti kustannuksia, Åberg painottaa.

Varhaisen vaiheen päihde- ja mielenterveyspalveluista pulaa

Varhaisen vaiheen päihde- ja mielenterveyspalvelujen puute nostaa ylipäätään kaikkien Päihdeneuvontaan soittavien asiakkaiden määrää. Koronakriisin aiheuttama hoitovelka ja sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöpula kuuluvat yhteydenotoissa. Vuonna 2022 Päihdeneuvonnassa vastattiin ensimmäistä kertaa yli 10 000 puheluun.

- Päihdeneuvonnasta haetaan tukea, kun julkisten palvelujen piiriin on vaikea päästä tai ne eivät ole riittäviä, kertoo Åberg.

- Varsinkin matalan kynnyksen palveluita ja kasvokkaista keskustelutukea on tarjolla liian vähän.

Alkoholi pysyi aiempien vuosien tapaan soittojen pääaiheena. Kolme neljäsosaa puheluista koski alkoholia. Huumausaineita käsiteltiin joka neljännessä puhelussa. Huumausaineista eniten puhutti kannabis.

Päihdeneuvonta 0800 900 45 on avoinna ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Nikotiiniton Suomi saavutetaan nuorten ympäristöihin vaikuttamalla1.2.2023 08:40:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä julkisti eilen kehittämisehdotuksensa lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joiden tarkoituksena on tukea ja edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Erityisen kannatettavia ovat EHYT ry:n näkemyksen mukaan toimenpide-ehdotukset, jotka liittyvät nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme