Vanhempien oppimisvaikeudet ennustavat lasten lukutaitoa ja matemaattisia taitoja

Tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien kokemien lukemisen ja matemaattisten taitojen vaikeuksien ja esikouluikäisten kotiympäristön yhteyttä lasten lukutaidon ja matemaattisen osaamisen kehittymiseen 1.–9. luokalla.
Aiempien tutkimusten perusteella lukivaikeuden tiedetään kulkevan usein perheissä sukupolvesta toiseen. Vanhempien kokemat lukivaikeudet nostavat lasten todennäköisyyttä kohdata oppimisvaikeuksia. Matemaattisten taitojen osalta tietoa on vielä huomattavasti vähemmän.
“Sukuriskiä tarkastelevat pitkittäistutkimukset tarjoavat arvokasta tietoa oppimisvaikeuksien ensimmäisistä merkeistä, ennen kouluikää. Sukuriskin huomioiminen varhaisessa iässä mahdollistaa aikaiset interventiot ja oikea-aikaisen opetuksen tuen”, kertoo Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella väitöskirjaansa valmisteleva Daria Khanolainen.
Lukuisat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet sekä kielellisten että matemaattisten oppimisvaikeuksien olevan yleisiä. Suomalaistutkimus tarjoaa arvokasta uutta tietoa oppimisvaikeuksien ilmenemisestä tarkastelemalla molempia samanaikaisesti. Tutkimus ottaa huomioon myös lapsen kotioppimisympäristön yhteydet lapsen kehitykseen ja olemassa olevaan oppimisvaikeuksien sukuriskiin.
Vanhemman taidoilla ja koulutustasolla on merkitystä
Tulokset osoittivat vanhemman lukivaikeuden ennustavan lapsen lukutaitoa, kun taas vanhemman matemaattiset oppimisvaikeudet ennustivat lapsen luetun ymmärtämistä ja laskutaitoja.
Vanhempien oppimisvaikeudet eivät liittyneet siihen miten paljon kotona opetettiin lukemiseen tai laskemiseen liittyviä taitoja tai miten paljon lapsen kanssa luettiin esikouluiässä. Tämä viittaa siihen, että vanhempien oppimisvaikeuksien ja lasten taitojen välinen yhteys ei johtunut eroista siinä, kuinka usein vanhemmat opettivat lapsiaan tai lukivat kirjoja heidän kanssaan, vaan heijastivat pikemminkin perinnöllistä riskiä.
Äitien koulutus liittyi kuitenkin sekä kotiympäristöön että yhdessä lukemiseen. Äitien matalampi koulutustaso ennusti heidän käyttävän enemmän aikaa lapsiensa opetukseen, mutta vähemmän aikaa yhteiseen lukemiseen.
Yhdessä lukeminen ennusti lasten parempaa luetun ymmärtämistä. Opettaminen kotona ei sen sijaan ennustanut lasten lukutaitoa tai matemaattisia taitoja kouluiässä.Tutkimuksen perusteella vaikuttaa sitä, että äidin koulutustaso liittyy luetun ymmärtämisen kehittymiseen runsaamman yhdessä lukemisen kautta, jonka tiedetään olevan tärkeää kielellisen kehityksen kannalta.
Luetun ymmärtämistä voidaan tukea kotona
Kotiopetusta tulisi kannustaa ja tukea jokaisessa perheessä. Julkaistu tutkimus korostaa, että on kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten kotona tapahtuvaa oppimista tuetaan.
”Tuloksemme osoittavat, että kaikkia vanhempia on rohkaistava lukemaan yhdessä lastensa kanssa. Aikaisemmat tutkimukset osoittivat myös, että jaettu lukeminen edistää lasten sanaston kehittymistä, mikä puolestaan ennustaa parempaa luetun ymmärtämistä", Khanolainen sanoo.
Lisätietoja:
Daria Khanolainen, väitöskirjatutkija, opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto
daria.p.khanolainen@jyu.fi (englanniksi)
Tutkimusartikkeli: Khanolainen, D., Psyridou, M., Silinskas, G., Lerkkanen, M. K., Niemi, P., Poikkeus, A. M., & Torppa, M. (2020). Longitudinal Effects of the Home Learning Environment and Parental Difficulties on Reading and Math Development Across Grades 1–9. Frontiers in Psychology, 11. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.577981
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme