Jyväskylän yliopisto

Vanhempien oppimisvaikeudet ennustavat lasten lukutaitoa ja matemaattisia taitoja

Jaa

Vanhempien kokemat matemaattiset vaikeudet ovat yhteydessä lasten luetun ymmärtämiseen, Jyväskylän yliopiston tutkimus osoittaa. Lukeminen lapsen kanssa kuitenkin ennakoi parempaa luetun ymmärtämistä vanhemman taidoista riippumatta.

Kotona yhdessä lukeminen ennustaa lasten parempaa luetun ymmärtämistä. (Kuvituskuva)
Kotona yhdessä lukeminen ennustaa lasten parempaa luetun ymmärtämistä. (Kuvituskuva)

Tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien kokemien lukemisen ja matemaattisten taitojen vaikeuksien ja esikouluikäisten kotiympäristön yhteyttä lasten lukutaidon ja matemaattisen osaamisen kehittymiseen 1.–9. luokalla.

Aiempien tutkimusten perusteella lukivaikeuden tiedetään kulkevan usein perheissä sukupolvesta toiseen. Vanhempien kokemat lukivaikeudet nostavat lasten todennäköisyyttä kohdata oppimisvaikeuksia. Matemaattisten taitojen osalta tietoa on vielä huomattavasti vähemmän.

“Sukuriskiä tarkastelevat pitkittäistutkimukset tarjoavat arvokasta tietoa oppimisvaikeuksien ensimmäisistä merkeistä, ennen kouluikää. Sukuriskin huomioiminen varhaisessa iässä mahdollistaa aikaiset interventiot ja oikea-aikaisen opetuksen tuen”, kertoo Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella väitöskirjaansa valmisteleva Daria Khanolainen.

Lukuisat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet sekä kielellisten että matemaattisten oppimisvaikeuksien olevan yleisiä. Suomalaistutkimus tarjoaa arvokasta uutta tietoa oppimisvaikeuksien ilmenemisestä tarkastelemalla molempia samanaikaisesti. Tutkimus ottaa huomioon myös lapsen kotioppimisympäristön yhteydet lapsen kehitykseen ja olemassa olevaan oppimisvaikeuksien sukuriskiin.

Vanhemman taidoilla ja koulutustasolla on merkitystä

Tulokset osoittivat vanhemman lukivaikeuden ennustavan lapsen lukutaitoa, kun taas vanhemman matemaattiset oppimisvaikeudet ennustivat lapsen luetun ymmärtämistä ja laskutaitoja.

Vanhempien oppimisvaikeudet eivät liittyneet siihen miten paljon kotona opetettiin lukemiseen tai laskemiseen liittyviä taitoja tai miten paljon lapsen kanssa luettiin esikouluiässä. Tämä viittaa siihen, että vanhempien oppimisvaikeuksien ja lasten taitojen välinen yhteys ei johtunut eroista siinä, kuinka usein vanhemmat opettivat lapsiaan tai lukivat kirjoja heidän kanssaan, vaan heijastivat pikemminkin perinnöllistä riskiä.

Äitien koulutus liittyi kuitenkin sekä kotiympäristöön että yhdessä lukemiseen. Äitien matalampi koulutustaso ennusti heidän käyttävän enemmän aikaa lapsiensa opetukseen, mutta vähemmän aikaa yhteiseen lukemiseen.

Yhdessä lukeminen ennusti lasten parempaa luetun ymmärtämistä. Opettaminen kotona ei sen sijaan ennustanut lasten lukutaitoa tai matemaattisia taitoja kouluiässä.Tutkimuksen perusteella vaikuttaa sitä, että äidin koulutustaso liittyy luetun ymmärtämisen kehittymiseen runsaamman yhdessä lukemisen kautta, jonka tiedetään olevan tärkeää kielellisen kehityksen kannalta.

Luetun ymmärtämistä voidaan tukea kotona

Kotiopetusta tulisi kannustaa ja tukea jokaisessa perheessä. Julkaistu tutkimus korostaa, että on kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten kotona tapahtuvaa oppimista tuetaan.

”Tuloksemme osoittavat, että kaikkia vanhempia on rohkaistava lukemaan yhdessä lastensa kanssa. Aikaisemmat tutkimukset osoittivat myös, että jaettu lukeminen edistää lasten sanaston kehittymistä, mikä puolestaan ennustaa parempaa luetun ymmärtämistä", Khanolainen sanoo.

Lisätietoja:

Daria Khanolainen, väitöskirjatutkija, opettajankoulutuslaitos, Jyväskylän yliopisto
daria.p.khanolainen@jyu.fi (englanniksi)

Tutkimusartikkeli: Khanolainen, D., Psyridou, M., Silinskas, G., Lerkkanen, M. K., Niemi, P., Poikkeus, A. M., & Torppa, M. (2020). Longitudinal Effects of the Home Learning Environment and Parental Difficulties on Reading and Math Development Across Grades 1–9. Frontiers in Psychology, 11. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.577981 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija

kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Kotona yhdessä lukeminen ennustaa lasten parempaa luetun ymmärtämistä. (Kuvituskuva)
Kotona yhdessä lukeminen ennustaa lasten parempaa luetun ymmärtämistä. (Kuvituskuva)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme