Tilastokeskus

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu hidastui pääkaupunkiseudulla alkuvuonna

Jaa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 % verrattuna edellisvuoteen ja 0,7 % edellisestä neljänneksestä, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 % ja pääkaupunkiseudulla 3,1 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Oulussa, Turussa ja Tampereella, joissa kaikissa hinnat nousivat vähintään 5 %. Suurista kaupungeista maltillisin hintakehitys oli Helsingissä ja Espoossa, joissa hinnat nousivat 3 %. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat nousivat 2,6 %.

Alkuvuonna osakeasuntojen hinnat ovat nousseet melkein kaikissa maakunnissa verrattuna vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen. Eniten hinnat nousivat Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Maakunnista hinnat laskivat ainoastaan Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa. 

”Hintojen nousu on hidastunut erityisesti Helsingissä ja Espoossa. Muissa suurissa kaupungeissa ja muualla Suomessa hinnat nousivat pitkälti samaan tahtiin, johon koronan jälkimainingeissa on totuttu”, tiivistää Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat taas nousivat alkuvuodesta suurissa kaupungeissa 3,4 % ja muualla maassa 3,1 %. 

"Suurempien kerrostaloasuntojen hintojen nousu on suurissa kaupungeissa rauhoittunut. Tilan tai oman pihan kaipuusta kertonee kuitenkin se, että rivitaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä pääkaupunkiseudulla peräti 7,2 % ja suurten kaupunkien ulkopuolellakin 5 %. Myös omakotitalokauppa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä suhteellisen vilkasta, vaikka kauppoja tehtiin vähemmän kuin ennätysvuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä", sanoo Anu Rämö.

Uusien osakeasuntojen hintakehityksessä näkyy selvä ero vanhoihin verrattuna: hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 8,1 % ja muualla Suomessa 3,6 %. Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Espoossa, Helsingissä ja Tampereella.

Vanhojen osakeasuntojen hintaindeksin menetelmä ja perusvuosi on uudistettu. Indeksi ottaa aikaisempaa paremmin huomioon asunnon tontin omistusmuodon ja etäisyyden lähimpään kaupunkikeskustaan. Uudistuksesta voi lukea lisää tänään ilmestyvästä Tieto&trendit -verkkolehtemme artikkelista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Anu Rämö, anu.ramo@stat.fi, p. 0295 513 450

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Naisten työllisyys toipui koronakriisistä miesten työllisyyttä paremmin – naiset ohittivat miehet työllisyysasteessa alkuvuonna 202231.5.2022 09:54:48 EEST | Tiedote

Koronapandemian kahden ensimmäisen vuoden vaikutukset kokonaistyöllisyyteen jäivät Suomessa suhteellisen vähäisiksi ja lyhytaikaisiksi. Työllisyyden sukupuolittainen kehitys poikkesi tällä kertaa edellisistä kriiseistä, eli 1990-luvun alun lamavuosista ja vuoden 2008 finanssikriisiä seuranneesta taantumasta. Päinvastoin kuin aiemmin, naisten työllisyysaste laski ensimmäisenä ja rajummin kuin miesten, mutta toisaalta se lähti toipumaan tehokkaammin kuin miesten työllisyysaste.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme