Aluehallintovirasto

Vanhuspalvelulain toimeenpanoa on tuettu aktiivisella ohjauksella ja neuvonnalla

Jaa

Valvira ja aluehallintovirastot ovat tukeneet ja ohjanneet kuntia ja palvelun tuottajia vanhuspalvelulain muutosten toimeenpanossa monin tavoin loppuvuoden 2020 aikana. Kirjallisten ohjeiden lisäksi perehdytystä ja neuvontaa on annettu kuudessa alueellisessa tilaisuudessa. Valvontaviranomaiset edellyttävät, että lokakuussa voimaan tulleet vanhuspalvelulain muutokset toimeenpannaan välittömästi.

Marras-joulukuussa pidetyissä alueellisissa tilaisuuksissa korostettiin vanhuspalvelulain muutosten tavoitteita. Lakimuutosten tarkoituksena on varmistaa iäkkäiden henkilöiden arvokas ja mielekäs elämä ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon palveluissa. Tavoitteena on myös parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta varmistamalla eri tehtävien huolelliseen toteuttamiseen riittävä ja osaava henkilöstö.

Alueelliset tilaisuudet järjestettiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kuntaliiton sekä alueellisten toimijoiden kanssa.

Ohjeistusta välillisen ja välittömän työn määrittelyyn

Nyt lainsäädäntöön sisältyvästä välittömästä asiakastyöstä ja välillisestä työstä valvontaviranomaiset antoivat ohjeistuksen lokakuun lopulla.

Joulukuussa Valvira vielä muistutti kuntia niiden roolista ja tehtävästä palvelujen järjestämisessä ja valvonnassa. Kirjeessä käytiin kertaalleen tiivistetysti läpi vanhuspalvelulain muutos, ja mitä se edellyttää. Siinä vastattiin syksyn aikana esiin tulleisiin kysymyksiin ja selkiytettiin epäselviksi jääneitä asioita.

Lisätietoa välittömän ja välillisen työn ohjeesta

Lisätietoa ohjauskirjeestä

Paikoitellen toiminta on vastannut lakia jo aiemmin

Kaikille palveluntuottajille vanhuspalvelulain muutokset eivät aiheuta merkittäviä toimenpiteitä.

”Alueellisissa tilaisuuksissa kävi ilmi, että paikoitellen käytänteet ovat jo aiemmin vastanneet nyt laissa säädettyä”, kertoo ylitarkastaja Elina Uusitalo Valvirasta.

”Eniten keskustelua on aiheuttanut välittömän asiakastyön ja välillisen työn erottelu ja näihin tehtäviin varattava riittävä henkilöstömäärä.”.

Uusitalon mukaan monilla alueilla on jo hyviä käytänteitä, jotka on mahdollista ottaa käyttöön laajemminkin.

”Esimerkiksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella on tarkoitus järjestää vanhuspalvelulain muutoksesta ja palvelujen järjestämisestä alueellisia keskustelutilaisuuksia alkuvuonna 2021. Lapin aluehallintovirastossa puolestaan on suunnitteilla Lapin kuntien yhteinen valvontaverkosto, jonka tarkoituksena on tukea kuntia niiden valvontatehtävässä. Valvontaverkostossa on mahdollista jakaa hyviä menetelmiä ja toimintatapoja.”

Lue lisää Valviran verkkosivulla:

Vanhuspalvelulain muutoksilla parannetaan vanhuspalveluiden laatua (Uutinen 18.11.2020)

Valvira ja aluehallintovirastot tukevat vanhuspalvelulain muutoksen toimeenpanoa (Uutinen 8.10.2020)

Lisätietoja

Valvira

Marja-Leena Lantto,  p. 0295 209 283, etunimi.sukunimi@valvira.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Päivi Vainio, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 091 (11.1. alkaen)

Itä-Suomen aluehallintovirasto

Kirsi Harju, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 016 238

Kirsi Laitinen, sosiaalihuoltoyksikön päällikkö, p. 0295 016 821

Lapin aluehallintovirasto

Päivi Salminen, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 376

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Marjo Henrichson, ylitarkastaja, p. 0295 018 164

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Jaana Aarnio, ylitarkastaja, p. 0295 018 576

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Leena Serpola-Kaivo-oja, sosiaalihuollon ylitarkastaja, p. 0295 017 290

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme