Vanhustyön eettiseen kuormitukseen puuttuminen parantaa työhyvinvointia, hoidon laatua ja työvoiman saatavuutta
Työterveyslaitoksen mediatiedote 31.1.2023
Työntekijä kohtaa vanhustyössä monenlaista kuormitusta. Fyysisen ja kognitiivisen kuormituksen lisäksi työssä on psykososiaalista eli psyykkistä, sosiaalista ja eettistä kuormitusta.
– Eettinen kuormitus heikentää jo yksistään työntekijöiden jaksamista ja työkykyä. Se voi johtaa stressiin ja uupumiseen. Erityisen haitallista se kuitenkin on työkyvylle silloin, kun sitä esiintyy yhtä aikaa muiden psykososiaalisten kuormitustekijöiden kanssa. Tämä on vanhustyössä yleistä, kertoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta.
Työterveyslaitoksen kehittämä Vanhustyön vatupassi -malli tarjoaa vanhustyön esihenkilöille ja heidän kauttaan työyksiköille ymmärrystä eettisen kuormituksen merkityksestä sekä tietoa sen synnystä ja seurauksista. Mukana on myös keinoja käsitellä ja parantaa oman työyhteisön eettisen kuormituksen hallintaa.
Voimavarat itse työn tekemiseen
Eettisen kuormituksen vähentäminen hyödyttää kaikkia: vanhustyön työntekijöitä, työyksiköitä, asiakkaita, organisaatioita ja koko alaa. Se parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja työyhteisön ilmapiiriä, hoidon laatua, alan vetovoimaa ja työvoiman saatavuutta.
– Kun työntekijällä on eettistä osaamista ja työyksikön eettisistä periaatteista on sovittu, työntekijä voi kohdistaa voimavaransa itse työn tekemiseen. Lisäksi hänellä on paremmat keinot hallita eettisesti haastavia tilanteita, joita vanhustyössä väistämättä tulee esiin. Työn laatu ja asiakastyytyväisyys paranevat, Jaana Laitinen sanoo.
Jatkuvan kehittämisen välineitä työn arkeen
Vanhustyössä työolot voivat kriisiytyä resurssien niukentuessa ja hoitajien kokiessa, ettei kiireessä ole edellytyksiä hyvään hoivaan tai hoitoon.
– Vanhustyön vatupassin keinoilla työkulttuuria voidaan rakentaa tukemaan työyhteisön kykyä tehdä muutoksia ja parantaa työoloja työntekijöiden aloitteista käsin. Kyse ei saisi olla vain muutosten sietämisestä ja niihin sopeutumisesta, sanoo johtava tutkija Eveliina Saari.
– Pienilläkin parannuksilla, vaikkapa lisäämällä yhteistä keskusteluaikaa työvuorojen vaihtotilanteessa, voidaan puuttua nopeasti epäkohtiin. Keskusteleva ja yhdessä kehittävä työyhteisö luo sellaista hyvinvointia, jossa sekä työntekijät että asiakkaat voivat hyvin, Eveliina Saari jatkaa.
Vanhustyön vatupassi
- Vanhustyön vatupassi -malli on laadittu kansallista ikäohjelmaa toteuttavassa Hyvä veto -hankkeessa. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.
- Malliin on koottu olemassa olevan tutkimuksen, 22 000 soteammattilaisen työhyvinvointikyselyn sekä 200 soteammattilaisen ja 50 työpajan opit ja ideat.
- Mallin pilotoinnissa on ollut mukana yli 100 vanhustyön ammattilaista ja asiantuntijaa.
- Vanhustyön vatupassi: Vanhustyön vatupassi | Työterveyslaitos (ttl.fi)
- Hyvä veto -hanke: Henkilöstön saatavuuden ja alan vetovoimaisuuden turvaaminen iäkkäiden palveluissa (Hyvä veto) | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Lisätiedot
- tutkimusprofessori Jaana Laitinen, jaana.laitinen@ttl.fi, p. 030 4746006
- johtava tutkija Eveliina Saari, eveliina.saari@ttl.fi, p. 030 4742712
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: toukokuu 20257.5.2025 09:00:00 EEST | Uutinen
Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työmatkaliikuntaa, museotyön riskejä ja sitä, miten tukea työttömien työnhakijoiden työllistymistä. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.
Tiedotepohja_ruotsi7.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tähän tulee tiivistelmä ydinsisällöistä.
Pelastusalan työhyvinvointi on kehittynyt myönteisesti, mutta harva uskoo jatkavansa eläkeikään7.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Pelastustoimen työhyvinvoinnin tuore tilannekuva kertoo, että työhyvinvointi on kehittynyt yleisesti myönteiseen suuntaan. Eri ammattien välillä on kuitenkin suuria eroja. Alan yhteisiksi kehittämiskohteiksi nousevat esihenkilöiden jaksaminen, epäasiallisen kohtelun ehkäisy sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi työhyvinvoinnin kehittäminen kaipaa valtakunnallisella tasolla yhteisiä linjauksia.
Tiedotepohja in English7.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
Tähän tiivistelmä ydinasioista.
MEDIAKUTSU 20.5.2025 KLO 14.30: Suomi tarvitsee työpaikkoja parantamaan turvallisuutta ja resilienssiä6.5.2025 10:15:00 EEST | Kutsu
Kokonaisturvallisuuden, resilienssin ja varautumisen tarve kasvaa. Tervetuloa kuulemaan Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta ja parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista. Median edustajat voivat osallistua infoon etäyhteyksin ja paikan päällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme