Vanhustyön keskusliitto ry

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä Oodissa Helsingissä 10.10. – Oma tulevaisuuden asuminen kirkastuu järjestelmällisellä suunnittelulla

Jaa

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä tarjoaa tietoa, kokemuksia ja keskustelua ikääntymisen suunnittelusta ja ennakoinnista Helsingin keskustakirjasto Oodissa torstaina 10.10. Kaikille avoimessa tilaisuudessa julkistetaan Vanheneminen.fi-sivusto – laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä. Yleisötilaisuus ja Vanheneminen.fi -sivuston avaaminen ovat osa valtakunnallisen Vanhustenviikon ohjelmaa. Vanhustenviikkoa vietetään 6.–13.10.2019.

Omaa asumista ikääntyvänä ja ikääntyneenä voi ja kannattaa suunnitella ajoissa. Kuva: Ilkka Vuorinen
Omaa asumista ikääntyvänä ja ikääntyneenä voi ja kannattaa suunnitella ajoissa. Kuva: Ilkka Vuorinen

Miten voin itse turvata, vaikuttaa, ennakoida, varautua ja suunnitella elämääni, että saan elää mielekkäästi myös ikääntyvänä ja ikääntyneenä? Hyvään vanhuuteen varautuminen on elämänkulun perusasioita aivan kuten opiskelun tai työuran suunnittelu.

Vanhuuteen varautumisen iltapäivässä (tarkka ohjelma jäljempänä) kuullaan ja keskustellaan juridisista asiakirjoista, hyvinvoinnista ja terveydestä, asumisen vaihtoehdoista sekä taloudesta. Tilaisuuden juontaa toimittaja Mikko Kekäläinen.

Rakenna konkreettinen suunnitelma asumiseen pala kerrallaan

Kehittäjä ja arkkitehti Päivi Rekula Suomen Asumisen Apu ry:stä kertoo puheenvuorossaan klo 13.15 konkreettisesti ja käytännön esimerkein asumiseen liittyvistä mahdollisuuksista. Monet oivallukset ovat syntyneet Suomen Asumisen Avun valmennuksissa ja kursseilla, kun ikääntyvät ovat työstäneet suunnitelmia asumisensa järjestämiseen tulevaisuudessa.

Vanheneminen.fi-sivulla julkaistava Tee se itse -asumissuunnitelma eli työkirja etenee vaihe vaiheelta kohti käytännön aikataulutettuja toimenpiteitä.

"Oleellista on, että pääsee kiinni aiheeseen. Kuten kaikkeen vanhuuden suunnitteluun myös asumiseen ja asumisen vaihtoehtoihin liittyvää tietoa on valtavasti. Pelkkä tieto ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan konkreettisia työkaluja, jotta elefantti voidaan syödä pala kerrallaan", Rekula muistuttaa.

Rekula kannustaa jokaista miettimään omaa asumistaan reilusti ennakoiden. Valmiita ratkaisuja ei ole, vaan mietinnät käynnistävät oman, henkilökohtaisen prosessin, jonka myötä jokainen löytää omat ratkaisunsa. Joku vaihtaa kotia ja paikkakuntaakin, toinen tekee pieniä tai isompia muutoksia asuntoonsa, kolmas etsii asunnon, jossa on saatavilla erilaisia hoivapalveluita.

"Muutokseen tarvitaan kaikissa tapauksissa motivaatiota. Muutos on saatava käsiteltyä aivan samoin kuin jos aloittaa kuntoilun tai muuten päättää muuttaa elämäänsä."

Kaikki eivät päädy isoihin muutoksiin. Päätös jäädä nykyiseen asuntoon voi olla hyvä, kunhan päätös on perusteltu. Tällöinkin kannattaa laittaa itselleen ylös päivämäärät, jolloin tilannetta arvioi uudelleen.

Yhteisöllisyyttä tuoreella tavalla

Rekula sanoo, että suunnittelussa on hyvä antaa tilaa myös luovalle ideoinnille. Asumisen yhteisöllisyys on arvokasta, koska ikääntyessä sosiaalinen piiri kutistuu. Oman kodin ympäriltä yhteisöt löytyvät luontevasti.

"Esimerkiksi erilaiset alivuokralaismallit, jossa opiskelijat ja ikäihmiset asuvat yhdessä, yhdistysten koordinoima yhteisöllinen toiminta tai vaikkapa vähällä käytöllä olevien taloyhtiöiden tilojen avaaminen yhteiseen käyttöön luovat yhteisöllisyyttä. Kun pidämme esillä yhteisöllisyyttä ja sen mahdollisuuksia, ihmiset voivat keksiä vaikka mitä uutta, mitä emme vielä tiedä olevan olemassakaan", Rekula muistuttaa. 

Vanhuuteen varautumisen iltapäivä torstaina 10.10.2019 klo 12–16

Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali, Töölönlahdenkatu 4, 00100, Helsinki
Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista. Kahvitarjoilu.

Poikkea hetkeksi tai jää kuuntelemaan koko iltapäiväksi tietoa ja ideoita vanhuuteen varautumisen teemoista! Iltapäivän juontaa toimittaja Mikko Kekäläinen.

12.15 Asiakirjat kuntoon
Henna Nikumaa, vanhuusoikeuden yliopisto-opettaja, Itä-Suomen yliopisto

13.15 Asumisen vaihtoehtoja
Päivi Rekula, arkkitehti, Suomen Asumisen Apu ry
Jaana Airaksinen, kirjailija ja kustantaja

14:30 Hyvinvoinnin avaimet
Saini Suutari, Elämäni eläkevuodet -valmennus, Ikäinstituutti
Päivi Linnamies, fysioterapeutti, Oulunkylän kuntoutuskeskus
Pirkko Kasanen, kirjailija ja toimitusjohtaja

15:00 Puhetta taloudesta
Kristiina Siikala, kehityspäällikkö, Finanssiala ry

Tilaisuuden järjestää Vanhustyön keskusliiton omaehtoista vanhuuteen varautumista tukeva hanke. Tilaisuudessa julkistetaan Vanheneminen.fi -sivusto, jonka teemoja ovat talous, asuminen, mielekäs elämä, terveys sekä ikääntymiseen liittyvät juridiset asiakirjat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katja Helo, hankepäällikkö, Vanheneminen.fi, Vanhustyön keskusliitto
050 449 2988
katja.helo@vtkl.fi

Kirsti Kuusterä, hankekoordinaattori, Vanheneminen.fi, Vanhustyön keskusliitto
050 449 2998
kirsti.kuustera@vtkl.fi

Päivi Rekula, kehittäjä, arkkitehti, Suomen Asumisen Apu ry.
050 568 9090
paivi.rekula@asumisenapu.fi

Kuvat

Omaa asumista ikääntyvänä ja ikääntyneenä voi ja kannattaa suunnitella ajoissa. Kuva: Ilkka Vuorinen
Omaa asumista ikääntyvänä ja ikääntyneenä voi ja kannattaa suunnitella ajoissa. Kuva: Ilkka Vuorinen
Lataa
Kuva: Ilkka Vuorinen
Kuva: Ilkka Vuorinen
Lataa
Kuva: Ilkka Vuorinen
Kuva: Ilkka Vuorinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vanhustyön keskusliitto ry
Vanhustyön keskusliitto ry
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

http://www.vtkl.fi

Lokakuussa viikolla 41 (7.–13.10.2019) vietetään Vanhustenviikkoa, jota koordinoi 70-vuotisjuhlaansa viettävä Vanhustyön keskusliitto. Viikon pääjuhlaa vietetään Sodankylässä 6.10. Vanhustenviikon suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Vanheneminen.fi -sivuston tuottaa ja Vanhuuteen varautumisen iltapäivän Oodissa järjestää Vanhustyön keskusliiton koordinoima Vanheneminen.fi-hanke. Hankkeessa ovat mukana Finanssiala ry, Invalidiliitto, Maria Akatemia, Miina Sillanpään Säätiö, Oulunkylän kuntoutuskeskus sr, Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto, Sisäministeriö, Suomen Asumisen Apu ry, Suomen Omakotiliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry, Takuusäätiö, Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry, Ympäristöministeriö sekä Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf, Korjausneuvonta ja Vahvike.

 

Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry VTKL on maan laajin vanhustyön valtakunnallinen katto- ja edunvalvontaorganisaatio. Keskusliiton vanhuuspoliittisen vaikuttamisen tavoitteena on vahvistaa ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin, toimintakykyisyyden ja sosiaalisen turvallisuuden edellytyksiä.

Liitto kehittää valtakunnallisia toimintamalleja ja luo uutta vanhuuskulttuuria monipuolisen kehittämis- ja tutkimustoimintansa sekä ikääntyneiden ihmisten ohjaus- ja tukitoiminnan avulla. Jäsenyhteisöt toimivat ikääntyneiden ihmisten hyväksi järjestämällä ryhmä- ja virkistystoimintaa, vapaaehtoistoimintaa, lomatoimintaa, neuvontaa ja koulutusta sekä toteuttavat edunvalvontaa, tutkimusta ja kehittämistyötä.  Jäsenyhteisöistä runsaat 200 tuottaa asumis-, hoito-, hoiva-, kuntoutus- ja kotihoidon palveluja vanhuksille. Liitto toimii kiinteässä yhteistyössä jäsenjärjestöjensä, kuntien ja kehittyvien maakunnallisten sote-alueiden kanssa. Liitto julkaisee Vanhustyö-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vanhustyön keskusliitto ry

Vanheneminen.fi – tietoa ja käytännöllisiä työkaluja tulevien vuosikymmenten suunnitteluun jokaiselle yli 50-vuotiaalle10.10.2019 08:30:00 EEST | Tiedote

Miten asun mukavasti ja turvallisesti, kun ikää tulee lisää? Mihin minun tulisi kiinnittää huomiota syömisessäni voidakseni hyvin? Mihin rahani riittävät eläkkeellä? Mikä on eläkevalmennus ja miksi hakeutuisin sellaiseen? Miten teen edunvalvontavaltuutuksen? Juuri avautunut Vanheneminen.fi-sivusto on laaja tietopaketti jokaiselle, joka haluaa suunnitella ja ennakoida itselleen ja läheisilleen turvallisia ja hyviä vuosikymmeniä.