Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankien heikko rokotekattavuus edellyttää edelleen kontaktien rajoittamista

Jaa

Rokotekattavuus on Rikosseuraamuslaitoksen asiakkailla vankiloissa 20-50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta ja täysi rokotussuoja on vasta 0-6 prosentilla vangeista. Kaikilla 18-vuotiailla suomalaisilla rokoteaste on yli 80 prosenttia vähintään yhden annoksen osalta ja yli 40 prosentilla on täysi rokotesuoja. Vankien rokotehalukkuus on merkittävästi muuta yhteiskuntaa alhaisempi ja noin 50 prosenttia vangeista on halukkaita ottamaan vapaaehtoisen rokotteen. Vankiloissa rokottamisesta vastaa Vankiterveydenhuollon yksikkö.

Suomessa on koronaviruksen neljännessä aallossa pystytty välttämään laajat rajoitukset korkean rokoteasteen avulla, vaikka virus leviää tällä hetkellä laajasti. Vankilaympäristössä kontaktien rajoittaminen on kuitenkin välttämätöntä.

Vankien vaihtuvuus on myös nopeaa vankiloissa, kun osa vangeista siirtyy muualle tai vapautuu. Vankiloihin tulee myös uusia vankeja jatkuvasti tutkinta-, vankeus- ja sakkovankeja, joista osa on laitoksessa keskimäärin kaksi viikkoa. Uusien vankien osalta ei ole aina mahdollista saada heidän aiempia Covid-19 rokotetietoja.

Henkilökunta vankiloissa on osin nuorta eikä vankilahenkilökunnalla ole samanlaista prioriteettiasemaa rokotteisiin kuin laitoksissa toimivilla sosiaali- ja terveysalan toimijoilla. Merkittävä osa henkilökunnasta on saanut vasta ensimmäisen rokoteannoksen.

Virus leviää tällä hetkellä Suomessa laajasti. Koska suurin osa vangeista on rokottamatta ja merkittävällä osalla henkilökunnasta on vain noin 35 prosentin suoja ensimmäisen rokoteannoksen avulla, koronavirus aiheuttaisi levitessään merkittävät vaikutukset sekä vankien hengelle ja terveydelle sekä Rikosseuraamuslaitoksen toimintakyvylle. Vankilassa vangin ei ole mahdollista omalla toiminnallaan vähentää tartuntariskiä, kuten muualla yhteiskunnassa. Nykyisessä tilanteessa rokottamattomien tartunnat voidaan estää vain estämällä viruksen pääsy vankiloihin rajoitusten avulla.

Tehosteannoksia vangeille annetaan lähiviikkojen ja kuukausien aikana ja täyden rokotesuojan osuus tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan.

Kaikissa vankiloissa on tehty valmiussuunnitelmat koronaepidemian varalle.

Rikosseuraamuslaitoksen valmiusryhmä seuraa koronaviruksen tartuntatilannetta aktiivisesti. Tarvittaessa yksiköissä varaudutaan uusiin toimenpiteisiin. Tapaamisten ja poistumislupien rajoittaminen ja keskeyttäminen sekä toimintojen rajoitukset koskevat tällä hetkellä useita vankiloita eri puolilla Suomea.

Yleistiedoksiannot ja päätökset löytyvät tästä linkistä.
Koronaan liittyvät Usein kysytyt kysymykset löytyvät tästä linkistä.

Lisätietoja:

valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi
vaihde p. 029 56 8850
anssi.vuosalmi(at)om.fi

Rokotekattavuuteen liittyvät kysymykset:

Vastaava ylilääkäri Hanna Hemminki-Salin
Vankiterveydenhuollon yksikkö
p. 029 524 5551

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna liksom året innan – Statistisk årsbok 2021 är ute16.6.2022 10:11:42 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten ger årligen ut en statistisk årsbok med uppdaterade uppgifter om påföljder och deras längd och de mest vanliga brottstyperna och trender som påverkar antalet myndighetens klienter. Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna och även antalet utländska intagna i likhet med året innan. Andelen förstagångsintagna och unga växer bland dem som döms för brott.

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu16.6.2022 10:11:04 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme