Vankila-museo tekee sateenkaarihistoriaa näkyväksi

Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971. Suomen vankiloissa tuomioitaan samasukupuolisesta haureudesta suoritti Suomessa vuosina 1894–1971 kaikkiaan 1074 vankia. Rangaistus oli pisimmillään kaksi vuotta vankeutta. Rikosnimikkeestä luovuttiin laajan yhteiskunnallisen keskustelun saattamana. Vankila-museon uusi näyttely kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista.
”Vankila-museossa meillä on mahdollisuus tarkastella vankeinhoidon historian kautta monia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Vankila on marginaalien museo, siellä näyttäytyvät monet vaikeat yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmisyyteen liittyvät suhtautumistavat eri ajanjaksoina”, Vankila-museon uudistumista vetänyt yhteisömanageri Elisa Sarpo Suomen kansallismuseosta kertoo.
Historiantutkija Sandra Hagmanin käsikirjoittama pysyvä näyttely Miehimysselli esittelee rikosnimikettä ja sen vaikutuksia yleisellä tasolla sekä tuo esiin ihmisen äänen ja kokemuksen ajalta, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos.
”Vankilassa tulee iholle, miksi emme tunne sateenkaarihistoriaa kovinkaan hyvin”, Sarpo lisää.
Suomen kansallismuseo on jälleen Helsinki Priden yhteisökumppani, ja sateenkaarisisällöt tuodaan nyt ensi kertaa Helsingin Kansallismuseon ohella myös Hämeenlinnassa sijaitsevaan Vankilaan. Kansallismuseossa toteutetaan Pride-viikolla Queerros-teemaopastuksia (www.kansallismuseo.fi). Sateenkaariliput liehuvat saloissa kaikissa Suomen kansallismuseon kohteissa.
Suositun Vankilan kesä
Tästä kesästä alkaen Vankilassa voi lisäksi tutustua toimittaja Mari Lukkarin käsikirjoittamaan tatuointinäyttelyyn. Vankilatatuointeihin pääsee tutustumaan kahden omakohtaisen kertomuksen kautta. Tatuoinnit ovat vahvistaneet rikollista identiteettiä, viestineet muille omasta vankilahistoriasta ja kuvastanut oman elämän ristivetoja. Äänessä ovat Henry 'Remu' Aaltonen ja pitkän rikos- ja vankeuskierteen kokenut Pertti 'Poitsu' Stenman.
Suomen kansallismuseon kohteeksi vuonna 2019 Hämeen linnan kaupunginmuseolta siirtynyt Vankila on Suomen suurin vankilamuseo, joka toimi vankilana vuodesta 1871 ja museorakennuksena vuodesta 1996. Suomen kansallismuseon työryhmä on uudistanut Vankilaa yhteisölähtöisesti yhteiskunnallisesti vaikuttavaksi museokohteeksi, jossa vaikeaa kulttuuriperintöä (difficult heritage) käsitellään tilaa ja tietoa tukevan audiovisuaalisen kokemusmaailman kautta. Vankila on rikkonut kävijäennätykset vuosi toisensa jälkeen.
Miehimysselli: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/miehimysselli
Tatuoinneista: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/tahti-oli-vangin-merkki
Sateenkaareva historia -videokokonaisuus Suomen kansallismuseon YouTube-tilillä: https://www.youtube.com/channel/UCJkssnIJ6sDkPpZ1hCNzWGg
Lisätiedot
ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131
viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200
VANKILA
Kustaa III:n katu 8, Hämeenlinna
Avoinna 31.8. asti päivittäin klo 10–17
www.kansallismuseo.fi/fi/vankila
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Keväällä 2027 avautuvalle Kansallismuseolle haetaan kumppania ravintolatoimintaan21.5.2025 08:50:30 EEST | Tiedote
Kansallismuseon uusi ravintola sijaitsee Helsingin ytimessä keskellä museon vehreää pihapuistoa. Tällä hetkellä museon kahvila- ja ravintolatoiminnalle haetaan kumppania avoimella kilpailutuksella.
Kansallismuseon peruskorjauksen ja uudisosan rakentamisen puoliväli häämöttää15.5.2025 10:37:36 EEST | Tiedote
Kansallismuseon yli satavuotisen historian suurimpaan rakentamishankkeeseen kuuluvat historiallisen päärakennuksen peruskorjaus ja uudisosan rakentaminen kehittävät museon tiloja tulevaisuuden tarpeisiin. Vuoden 2023 lopulla alkaneet rakennushankkeet ovat nyt puolivälissä, ja päärakennuksen, laajennuksen ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.
Suomen kansallismuseo luovutti kuninkaallisen kataklèn Beninin tasavallalle14.5.2025 11:41:40 EEST | Tiedote
Beninin pääkaupungissa Cotonoussa järjestettiin eilen 13.5.2025 seremoniallinen tilaisuus, jossa Suomen kansallismuseo palautti Beninille puisen, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen. Tilaisuuden merkityksellisyyttä lisää se, että kataklè-istuin on yksi 27 esineestä, joista muut Ranska palautti Beniniin vuonna 2021.
Suomen kansallismuseo dokumentoi kansalliskokoelmiin suomalaisuuden moninaisuutta12.5.2025 09:05:34 EEST | Tiedote
Suomalaisuus ei ole yksiselitteinen tai pysyvä käsite, vaan se rakentuu ja muuttuu jatkuvasti uusien kokemusten ja kertomusten kautta, myös museokokoelmissa. Suomen kansallismuseon hankkeessa mixed-taustaiset suomalaiset jakoivat kokemuksiaan identiteetistä, kulttuuriperinnöstä ja siitä, mitä kaikkea suomalaisuus on – tai voisi olla.
Katso Suomen kansallismuseon kesävinkit9.5.2025 10:45:33 EEST | Tiedote
Suomen kansallismuseon museoiden, linnojen ja museolaivojen kesäkausi käynnistyy toukokuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme