Suomen kansallismuseo

Vankila-museo tekee sateenkaarihistoriaa näkyväksi

Jaa

Suomen kansallismuseon uusimmassa museokohteessa Vankilassa vaikea kulttuuriperintö tulee lähestyttävämmäksi. Homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista kertova Vankilan uusi näyttely esittelee osaltaan sateenkaarihistoriaa. Suomen kansallismuseo on tänäkin vuonna Helsinki Priden yhteisökumppani. Pride-viikkoa juhlistetaan erikoisopastuksin ja liputuksin.

Vankilan uusi näyttely Miehimysselli kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto
Vankilan uusi näyttely Miehimysselli kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto

Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971. Suomen vankiloissa tuomioitaan samasukupuolisesta haureudesta suoritti Suomessa vuosina 1894–1971 kaikkiaan 1074 vankia. Rangaistus oli pisimmillään kaksi vuotta vankeutta. Rikosnimikkeestä luovuttiin laajan yhteiskunnallisen keskustelun saattamana. Vankila-museon uusi näyttely kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista.

”Vankila-museossa meillä on mahdollisuus tarkastella vankeinhoidon historian kautta monia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Vankila on marginaalien museo, siellä näyttäytyvät monet vaikeat yhteiskunnalliset ilmiöt ja ihmisyyteen liittyvät suhtautumistavat eri ajanjaksoina”, Vankila-museon uudistumista vetänyt yhteisömanageri Elisa Sarpo Suomen kansallismuseosta kertoo.

Historiantutkija Sandra Hagmanin käsikirjoittama pysyvä näyttely Miehimysselli esittelee rikosnimikettä ja sen vaikutuksia yleisellä tasolla sekä tuo esiin ihmisen äänen ja kokemuksen ajalta, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos.

”Vankilassa tulee iholle, miksi emme tunne sateenkaarihistoriaa kovinkaan hyvin”, Sarpo lisää.

Suomen kansallismuseo on jälleen Helsinki Priden yhteisökumppani, ja sateenkaarisisällöt tuodaan nyt ensi kertaa Helsingin Kansallismuseon ohella myös Hämeenlinnassa sijaitsevaan Vankilaan. Kansallismuseossa toteutetaan Pride-viikolla Queerros-teemaopastuksia (www.kansallismuseo.fi). Sateenkaariliput liehuvat saloissa kaikissa Suomen kansallismuseon kohteissa.

Suositun Vankilan kesä

Tästä kesästä alkaen Vankilassa voi lisäksi tutustua toimittaja Mari Lukkarin käsikirjoittamaan tatuointinäyttelyyn. Vankilatatuointeihin pääsee tutustumaan kahden omakohtaisen kertomuksen kautta. Tatuoinnit ovat vahvistaneet rikollista identiteettiä, viestineet muille omasta vankilahistoriasta ja kuvastanut oman elämän ristivetoja. Äänessä ovat Henry 'Remu' Aaltonen ja pitkän rikos- ja vankeuskierteen kokenut Pertti 'Poitsu' Stenman.

Suomen kansallismuseon kohteeksi vuonna 2019 Hämeen linnan kaupunginmuseolta siirtynyt Vankila on Suomen suurin vankilamuseo, joka toimi vankilana vuodesta 1871 ja museorakennuksena vuodesta 1996. Suomen kansallismuseon työryhmä on uudistanut Vankilaa yhteisölähtöisesti yhteiskunnallisesti vaikuttavaksi museokohteeksi, jossa vaikeaa kulttuuriperintöä (difficult heritage) käsitellään tilaa ja tietoa tukevan audiovisuaalisen kokemusmaailman kautta. Vankila on rikkonut kävijäennätykset vuosi toisensa jälkeen.

Miehimysselli: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/miehimysselli
Tatuoinneista: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/tahti-oli-vangin-merkki

Sateenkaareva historia -videokokonaisuus Suomen kansallismuseon YouTube-tilillä: https://www.youtube.com/channel/UCJkssnIJ6sDkPpZ1hCNzWGg

Lisätiedot
ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131
viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200

VANKILA
Kustaa III:n katu 8, Hämeenlinna
Avoinna 31.8. asti päivittäin klo 10–17
www.kansallismuseo.fi/fi/vankila

Avainsanat

Kuvat

Vankilan uusi näyttely Miehimysselli kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto
Vankilan uusi näyttely Miehimysselli kertoo homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto
Lataa
Vankila toimi vuoteen 1993 asti Hämeenlinnan lääninvankilana. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto
Vankila toimi vuoteen 1993 asti Hämeenlinnan lääninvankilana. Kuva: Jouni Marjamäki, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmisto nostaa esille kulttuuriperinnön monimuotoisuuden5.7.2021 11:25:19 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseo vie kansallispukuisten oppaiden ja toinen toistaan kiehtovampien pihapiirien ja rakennusten keskellä toiseen aikaan ja paikkaan. Suositun ulkoilusaaren museossa draamakierroksia koko perheelle, musiikkia kesäilloissa, esityksellinen museokierros ja opastuksilla mukana myös maattomien ja romanien näkökulmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme