Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Vankilavirkailijain liitto: Vankeinhoito otettava mukaan turvallisuuteen

Jaa

Rikollisuuden ehkäisyyn tarvitaan riittävästi henkilökuntaa ja määrärahoja, laaja vankilaverkosto ja rangaistusasteikon koko skaalan käyttämistä. Vankilavirkailijoiden tärkeää roolia yhteiskunnan kokonaisturvallisuudelle ei saa unohtaa, vaan vankeinhoito on otettava osaksi turvallisuuskeskustelua.

Vankilavirkailijain liiton hallitus painottaa, että käynnissä olevissa vaaleissa ehdokkaiden on otettava kantaa turvallisuuskysymyksiin kokonaisuutena. Julkisuudessa on puhuttu paljon poliisin ja syyttäjien resurssien lisäämisestä, mutta vankilaviranomaiset on lähes unohdettu keskustelusta. Vankeinhoito on erittäin iso osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta yhdessä poliisin ja muiden instanssien kanssa. Vankilavirkailijat kuuluvat samaan ryhmään, sillä he työskentelevät päivittäin yhteiskunnan turvallisuuden eteen valvomalla ja kuntouttamalla vankeja.

Poliisien resurssien lisääntyessä rikoksista kiinnijäävien osuus kasvaa. Syyttäjien resurssien kasvaessa syytteet saadaan nopeammin käsiteltäviksi. Nämä seikat yhdessä lisäävät vankien määrää vankiloissa. Vankiloille tulee turvata riittävät henkilöstöresurssit. Vankiloiden henkilökunta tekee työtä vankien kanssa päivittäin ja jos riittävää määrää henkilöstöä ei ole, niin silloin vankien kuntoutus sekä uusintarikollisuuden ehkäiseminen käy mahdottomaksi. Isona uhkakuvana liian pienillä resursseilla työskenneltäessä on myös työturvallisuuden heikkeneminen. Esimerkiksi yksintyöskentely on iso turvallisuusriski, eikä tämän kaltaisia riskejä tulisi työnantajan toimesta toteuttaa.

Raha ei saa ratkaista kriminaalipolitiikkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vankien tulee olla sijoitettuina oikeissa paikoissa. Pelkät prosentit eivät saa määritellä sitä, kuinka monta vankia tulee päivittäin olla sijoitettuna esimerkiksi valvotussa koevapaudessa tai avolaitoksissa. Kriteerien pitää olla selkeitä ja sijoittelun tulee lisätä vankia tukevia toimenpiteitä. Tällä hetkellä moni koevapausvanki syyllistyy rikoksiin ja jopa niiden vakavampiin tekomuotoihin. On hyvin huolestuttavaa, että vankeuden aikana syyllistytään meidän mahdollistamana ja valvonnassa uusintarikollisuuteen.

Vankiloiden laaja laitoskanta tulee säilyttää. Laajoihin ja isoihin kampusajatuksiin ei tule lähteä, koska näissä suunnitelmissa usein toiminnat keskitetään ja samalla unohdetaan pienemmät kunnat vankiloineen. Laaja vankilaverkosto mahdollistaa vangin sijoittumisen lähelle kotikuntaansa ja siellä olevaa tukiverkostoaan.

Rikoksesta määrättyjen rangaistusten pitää jatkossa olla yleisen oikeustajun mukaisia. Törkeimmissä rikoksissa pitää pystyä ja ennen kaikkea uskaltaa käyttää myös rangaistusasteikon yläpäätä tuomiota määriteltäessä. Uhrin ja heidän omaistensa asema unohtuu toisinaan yhteiskunnassa. Uhrin asemaan ja hänen tarpeidensa huomioon ottamiseen tulee kiinnittää huomiota koko rikosprosessin ja myös sen jälkeisen ajan.

Yhteiskunnan yleisen turvallisuuden kannalta vankeinhoito pitää sisällyttää vahvasti samaan kategoriaan kuin poliisit sekä muut turvallisuusviranomaiset. Meidän tehtävänämme on ehkäistä uusintarikollisuuden syntymistä. Ilman tarvittavaa määrärahaa emme siihen pysty.

Lisätietoja:
Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja/pääluottamusmies Antti Santamäki, p. 050 390 2289

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Vankilavirkailijain Liitto VVL on oikeusministeriön hallinnonalan suurin ammattiliitto ja SAK:n toiseksi vanhin jäsenliitto. VVL on Julkisten- ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteisöjäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Problemen med plattformsekonomin måste lösas genom precisering av arbetsavtalslagarna, kräver JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine1.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

De nya formerna av arbete hotar arbetstagarnas rätt till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd och företagshälsovård, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i sitt första maj-tal. Man måste kraftigt kunna ingripa i problemen lagstiftningsvägen, eftersom en del av arbetsgivarna som verkar på plattformerna kringgår sina skyldigheter.

Hoiva-avustajien koulutus saattaa helpottaa vanhushoidon työntekijäpulaa, avustajat eivät saa korvata lähihoitajia27.3.2019 15:10:48 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Esperi Care –hoivaketjun väliset keskustelut ovat tuottamassa tulosta. Esperi käynnistää keväällä oppisopimuskoulutuksen, jonka tarkoituksena on kouluttaa lisää hoiva-avustajia. Alalla tarvitaan kipeästi lisää resursseja. JHL kuitenkin muistuttaa, että lähihoitajien työtehtäviä ei saa siirtää hoiva-avustajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme