Vantaan ja Keravan hyvinvointialue: Vihreä aluevaltuutettu menetti vaalikelpoisuutensa ja erotettiin terveydenhuollon palvelut -jaostosta

Jaa
Hyvinvointialueen työntekijöiden vaalikelpoisuus on aiheuttanut paljon keskustelua julkisuudessa ja Valtiovarainministeriön ohjeistuksen tulkinta on valtakunnallisesti (hyvin) kiistanalainen. “Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulkinta vaalikelpoisuudesta on tiukin mahdollinen. Kaikki hyvinvointialueet eivät ole ottaneet näin tiukkaa tulkintaa”, toteaa aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Laura Tulikorpi.
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö.
(Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö. (Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)

Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Tulikorpi kunnioittaa hyvinvointialueen päätöstä noudattaa äärimmäistä varovaisuusperiaattetta, mutta myös Eve Rämön rohkeutta toimia ennakkotapauksena. Asiasta tarvitaan erottamispäätös, jotta päätös saadaan hallinto-oikeuden käsittelyyn ja tätä kautta selkeys tulkintaan myös valtakunnallisesti.

“Pidän nykyistä, valtakunnallisesti epäselvää tilannetta demokratiaa heikentävänä, mikä asettaa hyvinvointialueemme päättäjät eriarvoiseen asemaan”, kiteyttää Tulikorpi.

”Oikeus työhön sekä osallistumis- ja vaalioikeudet ovat perustuslaissa turvattuja oikeuksia. Perusoikeuksia rajoittavien säännöksiä on perustuslaillisen tulkintaperiaatteen mukaan tulkittava suppeasti.

Rajatapauksessa henkilö katsotaan vaalikelpoiseksi, mikä on todettu myös Kuntaliiton omissa ohjeissa”, toteaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Eve Rämö.

Näissä aluevaaleissa (2022) asettui ehdolle ja äänestettiin erityisesti sote-alan osaajia päättämään hyvinvointialueiden toiminnasta. On demokratian kannalta ongelmallista, että nyt halutaan rajata kaikki työntekijät päätöksenteon ulkopuolelle. Tämä ei ole ollut lain valmistelijoiden tarkoitus eikä lain henki.

“Kun maailmassa on virhe, tulee silloin toimia virheen korjaamiseksi.

Tässä tapauksessa se tarkoittaa tämän laintulkinnan viemistä hallinto-oikeuden tarkasteltavaksi. Sitä varten tarvitaan valituskelpoinen päätös. Sellaista ei saa jos eroaa tehtävästä vapaaehtoisesti”, kertoo Eve Rämö.

Mahdollisuus hallintovalituksen tekoon on normaali osa meidän demokraattista päätöksentekoa. Se takaa sen, että jokaisella on mahdollisuus viedä päätös hallinto-oikeuden käsittelyyn niin halutessaan. Näin turvaamme sen, että päätökset pyritään aina tekemään huolellisesti ja laillisesti.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Eve Rämö
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu
eve.ramo@vantaanvihreat.fi
044 974 1458


Laura Tulikorpi
Aluevaltuutettu, Vantaan ja Keravan vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja
laura.tulikorpi@gmail.com
040 058 7191

Kuvat

Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö.
(Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö. (Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf
Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf
Mannerheimintie 15b, A-porras, 4.krs
00260 Helsinki

https://www.uudenmaanvihreat.fi/

Uudenmaan Vihreät ry (perustettu 1984) on Vihreä liitto rp:n jäsenyhdistys ja toimii Vihreän liiton piirijärjestönä toimialueellaan.

Uudenmaan Vihreiden tarkoituksena on edistää toiminnallaan vihreitä arvoja. Tarkoituksen toteuttamiseksi Uudenmaan Vihreät tekee ennen kaikkea vaalityötä mm. asettamalla eduskuntavaaliehdokkaat ja aluevaaliehdokkaat sekä tukemalla jäsenyhdistyksiään kuntavaaleissa.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf

Espoon Vihreät: Mikki Kausteesta valtuustoryhmän uusi puheenjohtaja7.6.2023 12:48:07 EEST | Tiedote

Espoon Vihreiden valtuustoryhmän kesäkouksessa valittiin uusi valtuustoryhmän puheenjohtajisto. Valtuustoryhmän johtoon valittiin Mikki Kauste. Valtuustoryhmän varapuheenjohtajina jatkavat Meri Löyttyniemi (1.vpj) sekä Risto Nevanlinna (2.vpj). Kaupunginhallitus esittää nykyistä Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajaa Inka Hopsua Espoon valtuuston puheenjohtajaksi tulevaksi vuodeksi. Valinta tehdään valtuuston 12.6. kokouksessa.

Uudenmaan Vihreät esittää Saara Hyrkköä Vihreiden puheenjohtajaksi28.4.2023 16:19:50 EEST | Tiedote

Uudenmaan Vihreät päätti virallisesti esittää kansanedustaja, diplomi-insinööri Saara Hyrkköä Vihreiden puheenjohtajaksi. - Vihreiden tavoitteena on rakentaa avointa, kansainvälistä, koulutukseen nojaavaa Suomea, joka kulkee vihreän siirtymän etujoukoissa ja pitää huolta ihmisistä ja taloudesta. Näistä lähtökohdista tulemme haastamaan ja kirittämään tekeillä olevaa oikeistokonservatiivista. On vaikea keksiä merkityksellisempää tehtävää, kuin luotsata Vihreiden uutta alkua juuri tällaisena aikana, sanoo Hyrkkö. Uudenmaan Vihreiden puheenjohtaja Outi Huusko iloitsee Hyrkön ehdokkuudesta. - Saara on kokenut tekijä, joka pystyy kokoamaan puolueväkeä ja tarjoamaan uskottavia ratkaisuja sekä Suomen että Vihreiden tulevaisuuden haasteisiin. Valituksi tullessaan hän olisi Vihreiden ensimmäinen puheenjohtaja Uudenmaan vaalipiiristä, sanoo Huusko. Vihreiden jäsenet äänestävät puheenjohtajasta 29.5.-8.6. Jäsenäänestykseen voivat osallistua kaikki 14.5. puolueeseen liittyneet. Puheenjohtaja valita

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme