Vantaan ja Keravan hyvinvointialue: Vihreä aluevaltuutettu menetti vaalikelpoisuutensa ja erotettiin terveydenhuollon palvelut -jaostosta

Jaa
Hyvinvointialueen työntekijöiden vaalikelpoisuus on aiheuttanut paljon keskustelua julkisuudessa ja Valtiovarainministeriön ohjeistuksen tulkinta on valtakunnallisesti (hyvin) kiistanalainen. “Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulkinta vaalikelpoisuudesta on tiukin mahdollinen. Kaikki hyvinvointialueet eivät ole ottaneet näin tiukkaa tulkintaa”, toteaa aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Laura Tulikorpi.
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö.
(Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö. (Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)

Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Tulikorpi kunnioittaa hyvinvointialueen päätöstä noudattaa äärimmäistä varovaisuusperiaattetta, mutta myös Eve Rämön rohkeutta toimia ennakkotapauksena. Asiasta tarvitaan erottamispäätös, jotta päätös saadaan hallinto-oikeuden käsittelyyn ja tätä kautta selkeys tulkintaan myös valtakunnallisesti.

“Pidän nykyistä, valtakunnallisesti epäselvää tilannetta demokratiaa heikentävänä, mikä asettaa hyvinvointialueemme päättäjät eriarvoiseen asemaan”, kiteyttää Tulikorpi.

”Oikeus työhön sekä osallistumis- ja vaalioikeudet ovat perustuslaissa turvattuja oikeuksia. Perusoikeuksia rajoittavien säännöksiä on perustuslaillisen tulkintaperiaatteen mukaan tulkittava suppeasti.

Rajatapauksessa henkilö katsotaan vaalikelpoiseksi, mikä on todettu myös Kuntaliiton omissa ohjeissa”, toteaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Eve Rämö.

Näissä aluevaaleissa (2022) asettui ehdolle ja äänestettiin erityisesti sote-alan osaajia päättämään hyvinvointialueiden toiminnasta. On demokratian kannalta ongelmallista, että nyt halutaan rajata kaikki työntekijät päätöksenteon ulkopuolelle. Tämä ei ole ollut lain valmistelijoiden tarkoitus eikä lain henki.

“Kun maailmassa on virhe, tulee silloin toimia virheen korjaamiseksi.

Tässä tapauksessa se tarkoittaa tämän laintulkinnan viemistä hallinto-oikeuden tarkasteltavaksi. Sitä varten tarvitaan valituskelpoinen päätös. Sellaista ei saa jos eroaa tehtävästä vapaaehtoisesti”, kertoo Eve Rämö.

Mahdollisuus hallintovalituksen tekoon on normaali osa meidän demokraattista päätöksentekoa. Se takaa sen, että jokaisella on mahdollisuus viedä päätös hallinto-oikeuden käsittelyyn niin halutessaan. Näin turvaamme sen, että päätökset pyritään aina tekemään huolellisesti ja laillisesti.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Eve Rämö
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuutettu
eve.ramo@vantaanvihreat.fi
044 974 1458

Laura Tulikorpi
Aluevaltuutettu, Vantaan ja Keravan vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja
laura.tulikorpi@gmail.com
040 058 7191

Kuvat

Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö.
(Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Vantaan ja Keravan vihreä aluevaltuutettu Eve Rämö. (Kuvaaja: Vessi Vessi Visuals, Pauli Boström)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf
Uudenmaan Vihreät ry, Nylands Gröna rf
Mannerheimintie 15b, A-porras, 4.krs
00260 Helsinki

https://www.uudenmaanvihreat.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.