Suomen Punainen Risti SPR

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkit: pakkaa metsään mukaan avaruuspeitto ja lataa puhelimeesi maastokartta. Koronakesänä yhä useampi on eksynyt.

Jaa

Tavallista useampi suuntaa tänä kesänä luontoon. Vapaaehtoiset etsijät kertovat, mitä kannattaa pakata mukaan, jos retki venyy suunniteltua pidemmäksi haverin takia.

Kuvaaja Taina Keinänen / Punainen Risti. 
Kadonnutta esittänyt löytyi Taivalkosken etsintäharjoituksessa Marika Tiermaksen ja Moona-koiran yhteistyöllä.
Kuvaaja Taina Keinänen / Punainen Risti. Kadonnutta esittänyt löytyi Taivalkosken etsintäharjoituksessa Marika Tiermaksen ja Moona-koiran yhteistyöllä.

Olitpa marjastaja, polkujuoksija tai luonnossa samoilija, metsässä liikkumiseen kannattaa valmistautua.
– Vaikka olisit hyväkuntoinen ja osaat kulkea metsässä, esimerkiksi nilkan nyrjähtäminen voi pidentää retkeä useilla tunneilla, sanoo valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta.

Ota käyttöön Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijöiden vinkit. Näin pärjäät luonnossa useita tunteja suunniteltua pidempään, jos retki venyy haverin takia:

  • Kerro jollekin, minne olet menossa ja kauanko aiot maastossa viipyä. Myös aikuisen kannattaa kertoa metsäretkestään jollekin, ei kuitenkaan sosiaalisessa mediassa.
  • Lataa maastokarttasovellus ja 112-sovellus älypuhelimeen ja ota puhelin mukaan. Tutustu sovellusten käyttöön ennen retkeä.
  • Hanki virtapankki, lataa se täyteen ja ota mukaan sopiva johto.
  • Kevyet eväät auttavat jaksamaan, jos harhaudut tutuilta poluilta.
  • Pitkähihainen vaate on järkevä lisävaruste myös kesällä. Retken pitkittyessä yöllä voi tulla kylmä.
  • Avaruuspeitto on kevyt kantaa. Se lämmittää illan kylmyydessä, suojaa sateelta ja toimii istuinalustana.
  • Vesipullo ja päähine. Juomalla ja suojautumalla auringolta ehkäiset kehon ylikuumenemista.
  • Pakkaa myös hyttysmyrkky, aurinkovoide tai talvella pakkasvoide.
  • Ota mukaan pilli herättääksesi huomion, jos eksyt vieraaseen maastoon.
  • Tulentekovälineistä voi olla eksyneelle hyötyä, jos hallitsee tulenteon.

Poikkeuksellisen paljon eksymisiä

Koronapandemian aikana luonnossa on liikuttu tavallista enemmän ja yhä useampi on myös eksynyt. Viime vuonna kadonneita etsittiin tavallista useammin, varsinkin kesällä, marjastusaikaan. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijät hälytettiin apuun 265 kertaa. Kaikkiaan Vapepa hälytettiin viranomaisten avuksi noin 550 kertaa, mikä on kymmeniä kertoja enemmän kuin edellisvuosina. Apua Vapepalta sai noin 2 500 ihmistä. Vapepan hälytysryhmissä on 11 000 vapaaehtoista auttajaa ympäri Suomea.

Lisätietoja antavat:
Valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen, Vapepa p. 040 120 9022
Viestinnän asiantuntija Tiina Leinonen, Vapepa p. 040 626 0462

Avainsanat

Kuvat

Kuvaaja Taina Keinänen / Punainen Risti. 
Kadonnutta esittänyt löytyi Taivalkosken etsintäharjoituksessa Marika Tiermaksen ja Moona-koiran yhteistyöllä.
Kuvaaja Taina Keinänen / Punainen Risti. Kadonnutta esittänyt löytyi Taivalkosken etsintäharjoituksessa Marika Tiermaksen ja Moona-koiran yhteistyöllä.
Lataa
Kuvaaja Zihuan Zou / Punainen Risti. 
Esa Pekka Aho ja Olavi Hautamäki kantavat loukkaantuneeksi tekeytynyttä pois metsästä Taivalkosken etsintäharjoituksessa.
Kuvaaja Zihuan Zou / Punainen Risti. Esa Pekka Aho ja Olavi Hautamäki kantavat loukkaantuneeksi tekeytynyttä pois metsästä Taivalkosken etsintäharjoituksessa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme