SPR Veripalvelu

Vapaaehtoiset verenluovuttajat ylläpitävät yhteiskunnan huoltovarmuutta

Jaa
Verenluovuttajilla on korvaamaton rooli yhteiskunnan toimintavarmuuden kannalta. Tämän viikon verenluovuttajat auttavat pelastamaan potilaita myös ensi viikolla.
Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa voisi sopia verenluovuttajaksi. Kuva: Elina Manninen
Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa voisi sopia verenluovuttajaksi. Kuva: Elina Manninen

14.6. vietetään Maailman verenluovuttajien päivää. Päivän tarkoitus on kiittää verenluovuttajia ja muistuttaa verenluovutuksen merkityksestä.

”Nyt on hyvä hetki nostaa esiin joukko, jonka pienellä teolla on äärimmäisen tärkeä merkitys. Veripalvelun tehtävä on varmistaa, että potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet tilanteessa kuin tilanteessa. Tähän ei pystyttäisi ilman vapaaehtoisten verenluovuttajien apua”, kiittää Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

Luovutetusta verestä tehdään verivalmisteita, joilla hoidetaan esimerkiksi synnyttäviä äitejä, syöpä- ja leikkauspotilaita sekä onnettomuuksien uhreja. Joka viikko tarvitaan noin 4000 verenluovuttajan apua.

”Yksikin verenluovutuskerta on elintärkeä kädenojennus potilaille. Samalla se on helppo tapa osallistua yhteiskunnan toimintavarmuuden ylläpitämiseen”, Pastila kertoo.

Veripalvelu ylläpitää jatkuvasti usean päivän tarvetta vastaavaa verivalmisteiden varastoa. Lisäksi valmisteita on sairaaloiden verikeskuksissa. Tarvittaessa luovuttajiin ollaan yhteydessä tekstiviesteillä, sähköpostilla, sosiaalisessa mediassa ja soittamalla.

Koronapandemia opetti: verenluovuttajia tarvitaan lisää

Vakaa verihuolto lähtee siitä, että yhteiskunnassa on riittävästi halukkaita ihmisiä luovuttamaan verta. Suomessa verta luovuttaa vuosittain noin 113 000 eri henkilöä eli reilut 3 % luovutusikäisestä väestöstä. Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa on soveltuvia verenluovuttajaksi.

Suurin osa 18–70 -vuotiaista voi siis luovuttaa verta. Ensimmäistä kertaa verta voi luovuttaa 59-vuotiaaksi asti. Oman luovutussoveltuvuutensa voi testata pikatestillä osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Koronapandemia vaikeutti verenluovutusten järjestämistä kaikkialla maailmassa, kun ihmisten liikkuminen väheni ja luovutustilaisuuksissa oli otettava käyttöön järeät varotoimet. Suomessa tilanteesta selvittiin hyvin, kiitos aktiivisten luovuttajien.

”Meilläkin aktiivinen luovuttajakunta on kaventunut. Samoja luovuttajia joudutaan kutsumaan varsin tiheästi luovuttamaan. Verenluovuttajia tarvitaan lisää, jotta meillä on jatkossa poikkeustilanteissa paremmat edellytykset verihuollon turvaamiseen”, Pastila sanoo.

Verenluovutukset ympäri Suomea

Verenluovutukseen voi varata ajan osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus.

Verta voi luovuttaa ympäri Suomea järjestettävissä verenluovutustilaisuuksissa sekä Veripalvelun kymmenessä toimipisteessä. Tulevat verenluovutustilaisuudet löydät kalenterista Veripalvelun verkkosivuilla.

Toimipisteiden aukioloajat löytyvät kunkin toimipisteen verkkosivuilta:

  • Espoo Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040
  • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030
  • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020
  • Jyväskylä Kolmikulma, Puistokatu 2-4, p. 029 300 1220
  • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170
  • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240
  • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110
  • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190
  • Tampere Koskikeskus, Hatanpään valtatie 1, p. 029 300 1130
  • Turku Yliopistonkatu 29 B, 3. krs. p. 029 300 1140

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuuli Vuori, tiedottaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, puh. 029 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi

Satu Pastila, verenluovutuksen johtaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, puh. 029 300 1760, satu.pastila@veripalvelu.fi

Kuvat

Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa voisi sopia verenluovuttajaksi. Kuva: Elina Manninen
Suomen väestöstä arviolta noin 2–3 miljoonaa voisi sopia verenluovuttajaksi. Kuva: Elina Manninen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi) tai tiedottaja Tuuli Vuoreen (puh: +358 29 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme